Hapisten engeliye "yardım" kurtardı

Diyarbakır'da hastanede çalışan bedensel engelli kişiyi darbeden 4 şüpheli, hapis cezası almaktan rehabilitasyon merkezinde çalışma şartıyla kurtuldu.

Haberler 14.11.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda hastanede görevli bedensel engelli çalan darbettikleri iddiasyla haklarnda dava açlan 4 üpheli, ceza almaktan rehabilitasyon merkezinde çalma artyla kurtuldu.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl Uzlatrma Bürosuna bu yl mahkemeler ve savclktan 3 bin 110 dosya geldi.

Uzlatrmacya verilen bin 489 dosyadan bin 401i olumlu, 88i olumsuz sonuçland, 894 dosyada ise taraflara uzlama teklifi yapld.

Olumsuz sonuçlanan dosyalarn, baz taraflara ulalamamasndan kaynakland örenildi.

Uzlatrmaclara verilen dosyalarn yüzde 59unda ise taraflarn kendi aralarnda uzlamas dikkati çekti.

Bu dosyalardan birinde de üphelilerin rehabilitasyon merkezinde çalmas artyla uzlama saland.

- Ceza almaktan kurtuldular

Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesinde Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinde çalan bedensel engelli personel Özgür Ekici, yalar küçük üpheliler Seyit Ali Y, Yusuf Y, Serhat O. ve Adem A. tarafndan darbedildi.

Balatlan soruturma kapsamnda üpheliler hakknda basit yaralama ve hakaret suçlarndan 3 yla kadar hapis cezas istemiyle Diyarbakr 2. çocuk Mahkemesinde dava açld.

üphelilerin, uzlamay kabul ettiklerini beyan etmeleri üzerine Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl Uzlatrma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcs Serdar Açkgöz tarafndan görevlendirilen uzlatrmac Zeki Tura, üpheliler, müteki ve avukatlaryla görütü.

Olayda yaralanan ve madur olan Ekici, rehabilitasyon merkezinde çalarak engellilere yardm etmesi artn kabul eden üphelilerle anlama salad.

Uzlama ile 4 üpheli, Kayapnar ilçesinde bulunan özel rehabilitasyon merkezinde bir ayda 32 saat boyunca çalma kouluyla 3 yla kadar hapis cezas istemiyle yarglanmaktan kurtuldu.

Madur Özgür Ekici, yaanan olay ve salanan uzlama sürecini aktard.

üphelilerin söz konusu olaydan dolay hata yaptklarn ve dava süreciyle madur olduklar için uzlamay kabul ettiini belirten Ekici, öyle konutu:

üphelilerin, saldrdklar engellilerin yaam biçimini anlamalar için rehabilitasyon merkezinde çalmalarn istedim. Belirlenen rehabilitasyon merkezinde bir ay boyunca engelli vatandalara yardmc olmalar adna ceza verildi. Bu tarz gerçekleen olaylarda vatandalarn kendi aralarnda uzlama salayarak engellilere yardmc olunmasn istiyorum.

Rehabilitasyon merkezinde çalarak cezadan kurtulan Seyit Ali Y. ise olay annda büyük bir hata yaptklarn kaydetti.

- Madurdan özür diliyorum

Yaananlardan dolay piman olduunu ifade eden Seyit Ali Y, Örenciyim sicilim bozulursa veya ceza alrsam kötü olurdu. Burada engellilerin hayatlarnda yaad zorluklar daha iyi anladm. Madurdan özür diliyorum. zinleri olursa burada çalmaya yine gelirim. çok güzel aile ortam var ve tekrar gelmek isterim. diye konutu.

Uzlatrmac Tura da söz konusu olayda uzlama salanarak, her iki tarafn da mutlu olabilecei sonuç ortaya çkarmay amaçladklarn vurgulad.

Tura, çocuklarn ceza alarak gelecekte hayatlarn etkileyecek problem ile karlamak yerine böyle bir uzlamaya gönüllü olduklarn aktard.

Zeki Tura, unlar kaydetti:

Rehabilitasyon merkezinde çocuklar bir ay içerisinde 32 saat engelli vatandalarmza yardmc olmalar konusunda program yaptk. üphelilerin istekli olarak katlmasyla çok güzel bir ortam yaratld. Faillerin yaptklarndan utandklarn, hata yaptklarn ve gönüllü olarak bu tarz bir toplumsal olguya ne kadar sahip çktklarn görmü olduk. Uzlatrma kültürünün Türkiyede geni kitlelere ulayor olmas toplumun uzlatrmaya ne kadar yatkn olduunu görmek mutlu ediyor. Devletimizin salad bu kurumun ileride çok daha baarl olacan düünüyorum.

Madurun avukat Suzan Sert ise suça sürüklenen çocuklarn cezalarnn 3 yl amad gerekçesiyle, uzlatrmaya tabi tutulduunu bildirdi.

Müvekkilinin engelli olduu için uzlatrmaya empati duygusunu kattklarn kaydeden Sert, u deerlendirmede bulundu:

Söz konusu olayda müvekkilime saldr olmu. Rehabilitasyon merkeziyle suça sürüklenen çocuklar açsndan topluma kazandrma ve durumu daha iyi anlamalar açsndan edimin yerine getirilmesini talep ettik. Suça sürüklenen çocuklar edimi yerine getirdikleri için haklarnda kovuturmaya yer olmadna dair karar verildi. çocuklarn eitim durumunu da gözettik. leride i konusunda sknt yaamalarn istemedik. Hem müvekkil hem de suça sürüklenen çocuklar açsndan olumlu ve tatmin edici bir sonuç aldk.

Ana Sayfaya Git