Hard disk boş çıktı!

Tahir Elçi duruşması: TÜBİTAK’a gönderilen hard diskler boş çıktı, TBB'nin müdahilik talebi kabul edildi. Dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun dinlenme talebi kabul edilmedi.

Haberler 13.01.2022 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin 28 Kasm 2015te Sur ilçesinde silahl saldr sonucu öldürülmesi ile ilgili açlan davann dördüncü durumas Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davada polis memurlar F.T., S.T. ve M.S. ile Uur Yakr sank olarak yarglanyor. Tutuksuz yarglanan üç sank polis hakknda bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 3 yldan 9 yla kadar hapis cezas istenirken, hem Tahir Elçi hem de ayn gün öldürülen iki polis cinayetinden sorumlu tutulan firari sank Uur Yakr hakknda ise, 3 kez arlatrlm müebbet ve 45 yla kadar hapis cezas isteniyor.

DURUMAYA KATILIM YOUN

Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya katlm youn. Tahir Elçinin ei Türkan Elçi, kardeleri Ömer ve Mehmet Elçi, Türkiye Barolar Birlii (TBB) Bakan Erinç Sakan, Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Eren, Bursa Barosu Bakan Metin Öztosun yan sra çok sayda baro bakan, avukatlar, HDP Urfa Milletvekili Nurettin Maçin, CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu ve STK temsilcileri katld.

TBB BAKANI DAVAYA MÜDAHL OLMA TALEBNDE BULUNDU

Durumaya katlan Türkiye Barolar Birlii Bakan Erinç Sakan ve Bursa Barosu Bakan Metin Öztosun davaya müdahil olma talebinde bulundu.

TANIK DENZ ATA DYARBAKIR BAROSUNA MEKTUP YOLLADI

Tahir Elçi cinayeti ile ilgili dosyada çok sayda tank ifadesi bulunuyordu. Bunlardan biri de Deniz Atat. Ata daha önce verdii ifadede Elçinin Mahsum Gürkan ve Uur Yakr tarafndan vurulduunu iddia etmiti, soruturma bu iddia üzerinden yürütülmütü.

Önceki durumada Emniyet ve savcnn ikence kendisine ikence yaparak bu yönlü ifade verdirttiini anlatan Ata, bu defa Diyarbakr Barosuna mektup yollad. Diyarbakr Baro Bakan Nahit Eren, Atan yollad mektubu* durumada okudu.

ATA: SAVCI BANA BU EKLDE FADE VERRSEN SERBEST KALACAKSIN DED

Kendisine ifade verdirten savcnn Kenan K. olduunu iddia eden Ata, savcnn kendisinden Tahir Elçi olayn Uur Yakr Mahsun Gürkann yaptn, Kurunlu Camimin yaklmas ve bir yal adamn ölüm olayn üstlenmesini istediini söyledi. Bu yönlü ifade vermek için tehdit edildiini iddia eden Ata, savcnn kendisine Bu yönde ifade verirsen serbest braklacaksn dediini aktard. Atan kendisini zorladn iddia ettii savc Kenan Knin Tahir Elçi soruturmas ile ilgisi bulunmuyor. Savc Kenan K., Sur dosyasna bakyor.

EREN LGL SAVCI HAKKINDA SUç DUYURUSUNDA BULUNULMASINI STED

Öte taraftan bulunduu cezaevinden SEGBS araclyla ifade veren Deniz Ata, soruturma safhasnda alnan ifadesinin doru olmadn söyledi. Atan mektubunu okuyan Diyarbakr Baro Bakan Nahit Eren, mahkemenin ilgili savc hakknda suç duyurusunda bulunmasn, Hkimler ve Savclar Kuruluna (HSK) ikayet edilmesini istedi.

SAVCI TUTUKLAMA TALEPLERNN REDDELMESN STED

Sank ve sank avukatlarnn söz almasnn ardndan duruma savcs mütalaasn açklad. Mütalaadan önce suç duyurusunda bulunulan savc hakknda beyanda bulunan tann suç geçmii ve yargland dosyalar hakknda bilgi veren savc, sanklarn tutuklanmasna yönelik talepler ile davaya müdahil olma taleplerinin reddedilmesini istedi.

ELç ALESNN AVUKATLARI: DURUMA SAVCISININ TUTUMU HATALIDIR

Savcnn dosyada tank olan ve kendisinin ifade vermeye zorlandn beyan eden Deniz Aktan suç geçmiini sralamasna Elçi ailesinin avukatlar tepki gösterdi. Tanklk yapan kiilerin beyanlarna itibar edilmemesini ima eden duruma savcsnn tutumunun hatal olduunu belirten avukatlar, her bilginin önemli olduunu, yasa gerei soruturma balatlmas gerektiini söyledi.

CENGZ: SAVCISININ HEMEN HAREKETE GEçMES GEREKYORDU

Mütalaann ardndan söz alan Elçi ailesinin avukatlarndan Orhan Kemal Cengiz, bütün tanklarn yalan beyanlarla davaya dhil edildiinin açk olduunu söyledi. Ortada çok bariz eyler olduunu ifade eden Cengiz, O tanklar burada ifade verdikten sonra Cumhuriyet Savcsnn hemen harekete geçmesi gerekiyordu, ayn zamanda sizin de geçmeniz gerekiyor. Savc aklmzla alay edercesine deniz Ata örgüt üyesi diyor. Bunu bilmiyor muyuz sözleri ile savcnn tutumuna tepki gösterdi.

AKTAR: SAVCININ YAPTII SUçTUR

Dava savcs olmayan bir savcnn vaatte bulunarak tank Deniz Atan ifadesini almasnn suç olduunu ifade eden Avkat Mehmet Emin Aktar, Bu hileli bir biçimde bir sorgulama yöntemidir. Savc Kenan Karaca bu dosyada soruturma savcs deil. Tank kendisine menfaat vaat edildiini söylüyor. Siz duruma esnasnda yeni bir suç gördüünüzde harekete geçmelisiniz diye konutu.

KARAMAN: ORADA BULUNAN TÜM POLSLER ÜPHEL SIFATINA SAHP

Avukat Mahsuni Karaman ise olay yerinde ve olay günü görevli olan istihbaratçlarn dinlenmesi talebini yineledi. ki istihbaratnn gizlenerek dosyaya dahil edilmediini ve 5 istihbaratçnn ise orada olduunu ifade eden Karaman, Tahir Elçi vurulduu srada orada olan iki istihbaratç, 5 istihbaratç arasndaki iliki az m önemli. Bu polis memurlarnn tamam üpheli sfatna sahip. Türkan Elçi o sokaktaki polislerin tümünden ikayetçi ise o polislerin tamam üphelidir. Bu 7 kiiyi burada derdest edin. Madem üpheli deiller, o zaman tank olarak gelsinler diyerek bu istihbaratçlarn HTS kaytlarnn istenmesini talep etti.

Avukat Duygu Köksal, 5 polisin olayn yaand güne dair Adalet Bakanlna ihbarda bulunmasna ramen ilem yaplmadn söyledi. Köksal, ki polis memurunu kimin öldürdüünü biliyoruz. Polis aracn durduran polis memuru silahsz bir ekilde arac durduruyor. 3 polis memurundan çözülen kaydnda Ne oluyor ya diye polis tepki veriyor. Bu polislere istihbarat verilmemi. Tahir Elçiyi kim öldürdü, Tahir Elçi öldürülmesine giden süreçte kimin kast, kimin ihmali var? stihbarat polislerinin bu davada dinlenmesi elzemdir. Güvenlik amirleri dinlenmeli talebinde bulundu.

TÜBTAKA GÖNDERLEN 2 HARD DSK BO çIKTI

Öte yandan bir önceki durumada Tahir Elçinin öldürüldüü yeri gören Mardin Kebap evi ve PTT kamera kaytlar incelenmek üzere TÜBTAKa gönderilmiti. TÜBTAKa ve içinde kamera görüntülerinin olmas gereken hard diskler ile ilgili yaplan incelemenin raporu mahkemeye gönderildi. Rapora göre TÜBTAKa gönderilen 2 hard diskin ikisi de bo çkt. çinde herhangi bir görüntü bulunmuyor.

YALçIN: ADL EMANETTEK DELLLERN BO OLMASI SANIKLARIN TUTUKLANMASI LE LGL

Elçi ailesinin avukat Gamze Yalçn, bütün taleplerine ramen olay yerini en yakndan gören Mardin Kebap evine ait güvenlik kamera görüntülerini göremediklerini söyledi. TÜBTAKa gönderilen 2 hard diskin bo olduunun ortaya çktn ifade eden Yalçn, tutuklama talebinde bulunduklar polislerin serbest olmasnn karlarna adli emanette olan delillerin bo olmas olarak çktn söyledi.

MAHKEME DAVUTOLUNUN DNLENMESN REDDETT

Karar için verilen arann ardndan mahkeme dönemin babakan Ahmet Davutolunun tank olarak dinlenilmesi talebini reddetti. Dosyada tank sfat ile yer alan Deniz Atan Kendisini yönlendirdi dedii savc Kenan Karaca hakknda yaplan suç duyurusu ile ilgili talebi somut delil olmad gerekçesi ile reddeden mahkeme, ihbar mektubunda ad geçen polis memurlarnn dinlenmesine yönelik talebi de reddetti. Türkiye Barolar Birliinin müdahillik talebini kabul eden mahkeme, Bursa Barosunun müdahillik talebini reddederek durumay 15 Hazirana erteledi.

Ana Sayfaya Git