Harran'da 900 yıllık kalıntılarda kazı çalışmaları başladı

ŞANLIURFA'nın Harran İlçesi'nde, Abbasiler dönemine ait 900 yıllık hamam, şadırvan ve ticarethane kalıntılarının bulunduğu alanda kazı çalışması başlatıldı.

Haberler 04.05.2017 - 08:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl ile Harran Üniversitesi tarafndan Harran lçesinde arkeolojik kaz çalmalar balatld. 900 yl önce Abbasiler döneminde yapld tahmin edilen hamama bal adrvan ve ticarethane kalntlarnn bulunduu alan gezen anlurfa Valisi Güngör Azim Tuna, ilk kazmay vurup kaz çalmalarn balatt.

KAZI çALIMALARI

Milattan önce 6 binli yllarda Moollarn saldrsna kadar, kesintisiz yerleim yeri olma özelliine sahip olan ve bir dönem Asur ve Emevilere bakentlik yapan Harran ören yerindeki kaz alannda incelemelerde bulunan Vali Tuna, kaz bakan Prof. Dr. Mehmet Önaldan bilgi ald.

MARKA DEERLER

Abbasiler dönemine ait medresesinin bulunduu alann restorasyon yaplarak insanlarn bayramlarda namaz klmas için proje çalmalarnn baladn ve bu proje için 9 milyon liraya yakn kaynak ayrldn ifade eden Vali Tuna, artlaryla beraber 8-9 milyon liralk bir ii önümüzdeki dönemde ihalesi yaplacak ve cami restorasyonuna devam edilecektir. Hem kaz hem de restorasyon çalmalarnn planland gibi hzl bir ekilde yaplmas ve önümüzdeki sene burada hedeflediimiz ortama anlurfann turizminde önemli bir yer tutacak olan Harran marka deeri artracak bir seviye gelmesini hedefliyoruz dedi.

Harranda yaplan kaz çalmalarnda önemli bulgulara rastladklarn ve Abbasiler döneminde kalan 4 okuldan birinin ortaya çkarlmasn amaçladklarn belirten kaz bakan Prof. Dr. Mehmet Önal ise, 100e yakn ekiple kaz çalmalarn disiplinli bir ekilde yürüttüklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git