"Hasar tespit komisyonu adil davranmadı"

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, yaşanan çatışmalı süreçte terk etmek zorunda kaldıkları evlerinde büyük çapta maddi hasar oluştuğunu belirten vatandaşlar, hasar tespiti için gelen komisyonun adil davranmadığını iddia etti.

Haberler 15.11.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde, 2015 ylnda PKKnin çukur siyaseti sonras balayan çatmalarda evleri ve eyalar hasar gören vatandalara, hasar tespit komisyonunu deerinin altnda fiyat biçtii iddialarna bir yenisi daha eklendi.

Surda yaanan çatmalardan dolay evini terk etmek zorunda kalan Mehmet hsan Zeytin, hasar tespit komisyonunda görevli kiilerin, adil davranmadn belirterek devletin maduriyetleri gidermesi gerekirken arttrdn söyledi.

çatmal sürecin son bulmasyla yetkililerin hasar tespit çalmalarna baladn söyleyen Zeytin, kendilerinin de hasar tespiti için bavurduklarn belirtti.

Hasar tespit için gelen komisyon üyelerinin evde görüntü aldklarn ancak kendilerinin de görüntü alma taleplerine izin verilmediini aktaran Zeytin, evin d cephesinin küçük çapta zarar gördüünü ifade etti.

Zeytin, Hasar tespit komisyonuyla eve girdik. Bize, çerde tüpler, bombalar var. Bunlar tamamen temizlenmi deiller, mal ve can güvenliiz yok, bir an evvel bizim buradan çkmamz lazm. dediler. Baladlar evde birkaç büyük eya saymaya. Saydlar be alt kalem yazdktan sonra oradaki görevli memur, Sizin ne eksiiniz var? Bir an evvel buradan çkalm çünkü güvenliimiz yoktur. dedi. Sonra Valiliin dilekçe ktlarndan bir tane elimize verdiler dediler ki: Eksikleriniz ne varsa hepsini bu listeye yazp Yeniehir Kaymakaml yannda bulunan hasar tespit yerine gelin orada bize sunun. Aynen sanki burada bu tutana tutmu gibi biz böyle kabul edeceiz. Biz de bunu alp ayn onlarn söyledii gibi yaptk. Alt, yedi kalem eyay yazdlar, altna da bu vatandan hiçbir eyas kullanlacak durumda deildir. yazdlar. dedi.

Aradan birkaç ay geçtikten sonra hasar tespit komisyonunun kendilerini aradn söyleyen Zeytin, , hasarlarnn 2 bin 520 TL olarak belirlendiini aktardklarn ifade ederek bunun üzerine karara itiraz ettiklerini söyledi.

Hiçbir tanesini kayda deer almamlar

Kaybolan eyalarnn kayt altnda olduuna iaret eden Zeytin, Dokuz kiilik bir ailenin kulland dokuz yata, herhalde dokuz tane yorgan vardr. Oturduumuz ev 320 metre karedir; buna göre her halde hallar da vardr! Ayrca evdeki kiilerin yedek kyafetleri vardr, ama hiç biri oradaki listede yazl deildir. Biz bunlar yazmamza ramen adamlar (hasar tespit komisyonu üyeleri) hiçbir tanesini kayda deer almamlar. Valilie verdiim birkaç dilekçe ile elimizde belgeler ile mevcuttur. Bunlardan hiçbir tanesini dikkate almadlar. biz tekrar gittik bir dava sürecine müracaat ettik. ifadelerini kulland.

2 bin 500 TLlik bedele itiraz ederek, dava açtklarn fakat üzerinden 6 ay geçmesine ramen bir sonuç almadklarn söyleyen Zeytin, Defalarca gidip soruturmamza ramen bize dediler ki, Hkim yok, savc yok, davaya bakacak memur yok. Komisyona gittik, komisyon dedi ki, Bizim yetkimiz yok. Bahçedeki aaçlar için gittik, ayn eyleri orada da yaadk. Komisyona gittik, bizim 26 aac tür ve saylar ile beraber yazmamza ramen, adamlar oraya 15 tane aaç tespit edildi. Yazmlar. kinci gidiimizde evi ykmtlar enkaz bahçenin baz bölümünü kapatmt. Görevli memura dedik ki, Bakn biz 100-200 aaç yazmamz. Bizim yazdmz aaç says 26dr. Tespit Komisyonu, bunlar teker teker isimlerini yazmas gerekirken aaçlardan hiçbir tanesinin ismini yazmam. Bizim onlara verdiimiz listede zaten isimleri yazyor, buna ramen yine gittim komisyona, komisyondaki arkada bana diyor ki, Hani dosyada hiçbir görüntü yok. Ben gittim internet sitesine o bahçenin uydu görüntüsünü çkardm. te u metre kareye 26 aac her halde sdrabilirsiniz, eklinde onlarla baz görümeler yaptm. Dediler ki Eer biz kabul etsek bile çok cüzi bir miktarda size teklifte bulunacaklar, verecekleri rakam kabul eder misiniz? Dedik ki, eer bu bölgenin dousuna ile batsna eit davranacaksanz biz bunu kabul edeceiz yoksa bunu yargya tayacaz. eklinde konutu.

Zeytin, dilekçe verdikleri zamandan bu yana 15 aylk, hasar tespitinden itibaren ise bir yllk bir sürecin geçtiini fakat herhangi bir kararn verilmediini belirtti.

Ayn olay yetkililerin bana gelmi olsayd, vurdumduymaz davranlar içerisine mi gireceklerdi

Bir an önce halkn maduriyetlerinin giderilmesi gerektii belirten Zeytin, öyle devam etti: nsanlara 3-5 bin lira eyalarnn bedelini sunmakla o insanlara siz neler yapm olacaksnz? Biraz kendi evlerinin düzenini düünsünler. Memurundan valisine kadar kendi evinde böyle mi yayorlar. Acaba ayn olay onlarn bana gelmi olsayd, kendileri ayn ekilde mi vurdumduymaz davranlar içerisine gireceklerdi? Hasar Tespit Komisyonu baz insanlara, 15-20 bin lira eya bedelini neye dayanarak çkarm? Bir buzdolabnn, bir çamar makinesinin ne kadar ettiini bu yöneticilerden hiçbir tanesi bilmiyor mu? Elimizdeki bütün imknlar kullanp sizi ezeceiz diyorlarsa ezmeye devam etsinler! Yok, eer adlar adalet, adlar kalknmaysa o zaman batdaki bir insana neyi yapyorlarsa douda bu terör zulmüne uram insanlara da ayn ekilde davransnlar. Kardeiz diyorlarsa kardeliin gereini yerine getirsinler. Ayrlkçlk, kavmiyetçilik, rkçlk yapmasnlar. Birilerini, birilerinin insafna terk etmesinler.

Ana Sayfaya Git