Hatipoğlu'na suç duyurusu

Diyarbakır Barosu, İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu ve ATV yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberler 17.05.2019 - 02:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lahiyatç Nihat Hatipolunun sunumu ile 12 Maysta ATV ekrannda canl yaynlanan iftar programnda, 13 yandaki Ermeni bir çocuun Müslüman olmasn salamasna tepki gösterenlerin banda gelen HDP Diyarbakr Milletvekili Garo Paylan ve nsan Haklar Dernei (HD) Irçlk ve Ayrmcla Kar Komisyonundan sonra, Diyarbakr Barosu da tepki gösterdi. Baronun çocuk Haklar Merkezi de, konuyla ilgili stanbul Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunmas dikkat çekti.

stanbul Cumhuriyet Basavclna gönderilmek üzere Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna yaplan suç duyurusunda; TCK 115/3 maddesinin ihlali suç gerekçesi olarak ileri sürüldü. Baro çocuk Haklar Merkezi adna avukatlar Berçem Sancar ve M. Emin çoban imzal dilekçede unlar kaydedildi:

Dini deitirilmeye çalan bireyin 13 yanda bir çocuk olmas, çocuun böyle bir ovun arac haline getirilmesi açk bir çocuk hak ihlali ve çocuun psikososyal ve kültürel istismardr. çocuun dininin deitirilmesi esnasnda rknn sorulmas, adnn deitirilmesi gerektiinin empoze edilmesi eklinde sorulan sorulara çocuun verdii cevaplar, hal ve hareketlerindeki heyecan, içinde bulunduu durumun farknda olmadn göstermektedir.

çOCUK BEDEN VE RUHUNUN ARAçSALLATIRILDI

Bizler çocuk haklar savunucular olarak çocuk bedeninin ve ruhunun araçsallat her durum ve fiili çocuk istismar olarak deerlendirmekteyiz. Ulusal bir yayn kuruluunda çocuun rayting kaygs güden bir ovun arac haline getirilmesi ve ov esnasnda çocua, üstün rk ve ayrcalkl din dayatlmas çocuun bundan sonraki yaam ve ruhsal geliimi üzerinde çok ciddi olumsuz etkiler yaratacaktr.

Anayasa Din ve Vicdan Hürriyeti balkl 24. maddesi Herkes vicdan,dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse ibadete, dini ayin ve törenlere katlmaya, dini inanç ve kanaatlerini açklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolay knanamaz ve suçlanamaz demektedir.

TOPLUMSAL BASKI ALTINA ALMANIN DER BR EKL

Her ne kadar yayn esnasnda çocuun velisinin arandna dair söylemlerde bulunulmu ise de bu hususun hukuki delillerle ortaya konulmas gerekmektedir. Yine ifade etmek isteriz ki; yayn esnasnda madur çocuun velisinin aranm olmas, toplumsal bask altna almann dier bir ekli olarak kabul edilerek, yaratlmak istenen algnn suçtan kurtulmaya dönük olduunu, ayet bu yol denenmi ise de çocuun magduriyetinin giderilmesi olarak düünülemeyecei ve vuku bulan eylemi suç vasfndan çkarmayaca açktr.

çOCUUN YÜKSEK YARARI LKESNE AYKIRI

AHS, Düünce, vicdan ve din özgürlüü balkl 9.madde 1.fkrada Herkes düünce, vicdan ve din özgürlüüne sahiptir; bu hak, din veya inanç deitirme özgürlüü ile tek bana veya topluca, kamuya açk veya kapal ibadet, öretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancn açklama özgürlüünü de içerir.

Ayrca söz konusu durum, BM çocuk Haklar Sözlemesi ve çocuk Koruma Kanunu tarafndan güvence altna alnan çocuun Yüksek Yarar ilkesi ve 6112 sayl Kanunun 8.madesine belirtilen yayn hizmetleri ilkelerine de aykrlk tekil etmektedir.

Dilekçede sonuç olarak u ifadeler yer ald: Ayrntl izah ettiimiz ulusal mevzuatmz ve taraf olduumuz uluslararas sözlemelere açkça aykrlk tekil edecek ekilde, çocuun din ve vicdan özgürlüüne müdahale etmek suretiyle istismar eden kiiler ve bunun basn yolu ile yaplmasna müsaade eden yayn kuruluu hakknda cezai ilemlerin balatlmasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git