Hava koşullarına rağmen 4 koldan

Harekatın ilk 6 gününde 214 hedef ile 260 PYD/PKK ve DEAŞ'lı etkisiz hale getirildiği açıklandı. SÖ'nun katılımıyla, TSK 10 bin PKK'lının "bombalarla tuzakladığı" Afrin bölgesine, 4 yönden ilerliyor.

Haberler 25.01.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TSKnn Afrindeki PYD/PKKya yönelik harekat, zorlu arazi ve k artlarnda sürüyor. Yllardr Afrinde hazrlk yaparak bombalarla tuzaklayan 8-10 bin teröriste kar harekatn güvenli ekilde sürmesine önem veriliyor. TSK, hava harekatnda hedefleri tam isabetle vurma kapasitesiyle üstün baar sergiledi. Zeytin Dal, ÖSOnun katlmyla karada Afrini çevreleyen 4 yönden devam ediyor.

Skan örgüt üyeleri dorudan Türkiye tarafndaki sivilleri hedef ald. Hatay ve Kilise 23 roket veya havan atan PYD/PKK militanlar 2 sivili öldürdü, 3ü çocuk 56 kiiyi yaralad. Örgüt, sosyal medyadaki kara propagandayla Türkiyeye kar uluslararas kamuoyu destei arad. Türkiyenin meru müdafa hakk ve güvenlik kayglar uluslararas toplumda genel kabul gördü

HABER MERKEZ

Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)nun Zeytin Dal Harekatnn ilk be gününde, arazideki zor artlara ve PYD/PKKnn 8-10 bin teröristle kurduu tuzaklara kar güvenli ekilde sürüyor. Kara unsurlarnn Afrin içerisinde 4 noktada konuland harekata uluslararas toplumdan gelen ilk tepkiler, baz çekincelere ramen Türkiyenin güvenlik kayglarna anlay gösteren bir çizgide seyretti.

TSKnn hava saldrlar ve Türkiye snr içindeki mevzilerden top atlar ile 20 Ocakta balatlan harekat 5. gününü dolduruyor.

TSK, ilk gün Milli stihbarat Tekilatnn (MT) desteiyle belirlenen PYD/PKKya yüzden fazla hedefi vurdu.

TSK ve ÖSO, engebeli arazi artlar ve PYD/PKKnn tuzaklarna, döedii maynlara eklenen k artlar nedeniyle güvenli ve temkinli ekilde ilerlemeyi önceliyor.

Sahadaki AA muhabirleri, yamurun 1 haftadr kesilmediini, bu nedenle ÖSOnun mevzilerinde biriken çamurun, birliklerin araçlarla ilerlemesini yer yer zorlatrdn ifade ediyor.

Harekatn ikinci gününün sabahnda karadan da operasyon balatan TSK ve Özgür Suriye Ordusu, Afrine kuzeyden, batdan ve kuzeybatdan giri yapt.

lerleyii sürdüren TSK ve ÖSO, harekatn 3. gününde yeni bir cephe açt.

Afrinin dousunda, muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesinde saldrlar balatld.

Harekatn 3. gününde ayrca kuzey yönünden Bülbül beldesine bal köylere girildi.

Harekatn 4. gününde Afrinin batsndaki ilerlemesini sürdüren TSK ve ÖSO, terör örgütünün Reyhanlya saldrd üs ve Afrin içlerine uzanan düz bir vadi konumunda olmasyla önem tayan Cinderis beldesine girdi.

- Yüzlerce terörist ve hedef etkisiz hale getirildi

Harekatn ilk 5 gününde Genelkurmay Bakanlnn paylat verilere göre, teröristlere ait 214 hedef baaryla vuruldu.

Hava ve kara harekatnda ayrca, 268 terörist etkisiz hale getirildi.

- Güvenli ilerleme ve tahkimat

PYD/PKK, Afrini Temmuz 2012de Bear Esed rejiminden devraldktan sonra, ilçe örgütün iç sava boyunca en fazla yuvaland alanlardan biri haline geldi.

TSK ve ÖSO, yaklak 6 yldr örgütün youn biçimde yuvaland ve tuzaklar kurduu Afrindeki ilerleyii, güvenli artlarda yapmaya öncelik veriyor.

Bu ekilde 10dan fazla nokta, Zeytin Dal Harekatnn ilk 5 gününde teröristlerden arndrld.

Harekatn 5. gününde TSK ve ÖSO unsurlar karada tahkimat yapt.

- Rejim bölgesinden PYD/PKKya ikmal

Öte yandan PYD/PKK, Afrinin güneydousundaki Halep merkezin kuzey mahallelerinden Nubul ve Zehra üzerinden Afrine terörist, mühimmat ve çeitli malzemeleri geçirmeye devam ediyor.

Söz konusu ikmal, harekat öncesinde younlamt.

Terör örgütü, ABDnin Haseke ve Rakkadaki üslerinden kendisine ilettii mühimmat ve Pentagon-CIA-Kandil ortaklyla eitilen terörisleri Afrine, Esed rejimi kontrolündeki Nubul ve Zehra üzerinden geçirmeyi sürdürüyor.

Pentagonun dün akam, bu balanty tespit etmeleri halinde örgüte verecekleri destei kesecekleri uyarsnn nasl sonuçlanaca ise merakla bekleniyor.

Harekatla ilgili en önemli gelimelerden biri de PYD/PKKnn Afrinde hapishanelerde tuttuu DEAl teröristleri, TSK ve ÖSOya kar savamalar kouluyla serbest brakmas oldu.

- Dorudan Türkiyedeki sivilleri hedef ald

Afrinde skan terör örgütü, Türkiyenin snr illerindeki sivilleri dorudan hedef ald.

Afrin topraklarndan ate menzilindeki Hataya 8, Kilise 15 adet roket ya da havan saldrs düzenleyen teröristler, iki sivilin ölümüne neden oldu.

Saldrlarda 3ü çocuk 56 sivil de yaraland.

- Örgüt kara propagandayla güç arad

Afrin operasyonu, sosyal medyann ana gündem maddelerinden biri oldu.

Twitterda ilk gün Türkiyede gündemi oluturan konular (trend topic/TT) listesinde #AfrinOperasyonu, ve #ZeytinDalHarekat hashtagleri ilk iki srada yer ald. Sosyal medya kullanclar genelde operasyonu destekleyen paylamlar yapt.

lerleyen günlerde de bu etiketler TT listesinin ilk 5i içinde yer alrken, hem Türkiye hem dünya TT listelerinde #TurkeyMovesForPeace, #BabyKillerPKK, #MilliMesele ve #VarOlsunTürkOrdusu etiketleri youn olarak kullanld.

Bu arada PKKnn, Zeytin Dal Harekatn sosyal medyada manipüle etmek için talimat verdii Türk istihbarat tarafndan ortaya çkarld. AA, manipülasyon kampanyas kapsamnda çeitli iddialarla servis edilen çok sayda fotorafn gerçekte hangi olaylara ait olduunu ortaya çkard.

Örnein, sosyal medyaya servis edilen TSK tanklarnn yakld iddiasyla paylalan görüntülerden birinin Yemende çekildii, dierinin ise 10 Aralk 2017 tarihli bir habere ait olduu belirlendi.

Afrinde esir alnan Türk askerleri iddiasyla paylalan fotorafn da 23 ubat 2015 tarihli olduu ortaya çkarken YPGnin TSK askerlerini yaralad iddiasyla paylalan asker fotorafnn da Manisada çekildii tespit edildi.

Twitterda TSKnn sivilleri hedef ald iddiasyla paylalan sedyedeki çocuk fotorafnn, 29 Austos 2017de Suriyenin kuzeyindeki Mare kentinde, ABD destekli Suriye Demokratik Güçlerinin saldrsnda çekildii belirlendi.

AAnn ifa ettii sosyal medyada kara propaganda haberlerinin ardndan, söz konusu fotoraflar paylaan kullanclarn bir ksm, kendi destekçilerinden gelen tepki nedeniyle hesaplarn kapatt, bir ksm da paylamlarn sildi.

- Uluslararas tepkiler

Rus yönetimi, ABDnin PYD/PKKya verdii youn destein Türkiyeyi tahrik ettiini, harekatn da bunun kaçnlmaz bir sonucu olarak gelitiini vurgulad.

Washington yönetiminin en sert ifadesi sivillerin durumundan çok endieli olduklar eklindeydi. Ancak Amerikal yetkililer Ankarann meru güvenlik kayglarn anladklarn bildirdi.

Tahran yönetimi, Suriyenin toprak bütünlüüne vurgu yaparak operasyonun en ksa sürede sona ermesi ve Türkiye-Suriye krizinin yaylmasnn önünün alnmas ümidini ifade etti.

Avrupa Birlii, harekatla ilgili insani durum, siyasi çözüm araylar ve terörle mücadele konularnda büyük endie tandn açklad. Ancak Fransa, ngiltere ve Hollanda, Ankarann güvenlik kayglarna anlay gösteren bir dil kullanmay tercih etti.

Almanya kendine özgü bir durula, Türkiyenin meru güvenlik çkarlarna hak vermekle birlikte çatmalarn durdurulmasn talep etti.

- Türkiyenin meru müdafaa hakk

Genelkurmay Bakanl, harekatn ilk günü yapt açklamada, operasyonun Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararlar ve Birlemi Milletler sözlemesinde yer alan meru müdafaa hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak icra edildii bilgisine yer verilmiti. Açklamada, yalnzca teröristlere ait noktalarn hedef alnd, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildii vurgulanmt.

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012de çatmakszn PYD/PKKya devretmesiyle, örgütün iç sava boyunca en fazla yuvaland alanlardan oldu. Corafi yükseltileri nedeniyle Kilisin merkezi ve Hatayn önemli bölümü Afrindeki örgütün ate menzilinde kalyor. Örgüt, uzun yllardr Amanos Dalarn Suriyeden Türkiyeye szmak için kullanyor. PYD/PKK, Suriyenin kuzeybatsndan Akdenize çkmak için de Afrine bel balyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Frat Kalkan ve dlib çatmaszlk bölgesini de tehdit ediyor.

Suriye topraklarnn dörtte biri, Türkiye-Suriye snrnn da yüzde 65i örgütün igali altnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git