Hayat sonunda normale dönüyor!

TSK'nın desteklediği muhalifler tarafından terör örgütü DAEŞ'in elinden alınan Cerablus'a kafileler halinde göç başladı.

Haberler 01.09.2016 - 13:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akşamda yer alan habere göre Türkiyenin desteğiyle Cerablus ve çevresindeki köylerin DAEŞten temizlenmesi, günlük hayatı değiştirdi. Sınır ötesi harektın merkezinde DAEŞten kurtulmanın mutluluğunu yaşayan Cerabluslular, terör örgütünün yasakladığı telefon, televizyon ve uydu anteni gibi teknolojileri yeniden kullanmaya başladı.

Ahmed adındaki Suriyeli genç, DAEŞin ilk olarak internet kullanımının yasakladığını, daha sonra telefon, televizyon ve uydu anteni gibi cihazlar da yasakladığını anlatıyor.

Beşir Ebu Udey isimli Suriyeli, DAEŞin işgali altında büyük acılar çektiklerini şu sözlerle anlatıyor: Örgüt erkek ve kadınlara belirli elbiseleri giymelerinin zorunlu kılıyordu. Kadınların yüzlerinin tamamının örtülmesi zorunluydu. Kuralara uymayanlar eğitime alınıyordu, ikinci kez aynı hatayı işleyenler ise hapse gönderiliyordu.

Cerablusun batısına doğru ilerleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, Zuğra köyünü DAEŞten kurtardı. Köyde yaşayanlar ise, kafileler halinde tekrar evlerine dönüyor.

Sınırın Türkiye tarafında ise, iç savaştan kaçarak sınırın kuzeyine sığınan Suriyeliler yeniden yollarda. İhlas haber Ajansı, üç yıl önce Türkiyeye gelen Suriyelilerin, vatanlarına dönebilmek için 47 dereceyi aşan sıcağa rağmen Karkamış Gümrük Kapısına doğru hareket ettiğini bildiriyor. Aşırı sıcağa aldırış etmeyen Suriyeliler, yıllar sonra yeniden vatanlarına dönecek olmanın heyecanını yaşıyor.

Askeri güçler ise, Cerablus ve sınır çevresinde DAEŞin tuzakladığı mayınları kontrollü bir şekilde patlatıyor. Patlamalar ve ardından yükselen dumanlar Türkiye tarafından da duyuluyor.

Dün geceden itibaren Gaziantep ve Diyarbakırdan sevk edilen tank ve zırhlı araçlar da Karkamışın sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarına konuşlandırıldı. Tank ve zırhlı araçlar Sabah saatlerinde ise bulundukları bölgeden çıkarak, sınıra yönlendirildi.

Ana Sayfaya Git