Hayvanların ardında geçen bir ömür

Gözünü kıl çadırda açan, her yıl Anadolu'nun yaylalarında birlikte kilometrelerce yol katettiği hayvanlarına ömrünü adayan 75 yaşındaki Seydi Turan, çocukları gibi birçok insanın da meşakkatli bulduğu için yapmaktan çekindiği hayvancılığı ilerleyen yaşına rağmen severek sürdürüyor.

Haberler 30.12.2016 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvanlarna verimli otlaklar bulmak için yln farkl dönemlerinde göç etmek durumunda kalan, k mevsimini daha scak olduu için anlurfada geçiren göçerlerden biri de Seydi Turan. Krsaldaki Boztepe Mahallesinde kurduklar çadrlarda einin de desteiyle yaklak 500 koyununa bakan Turan, hayvanlar için gece gündüz mesai yapyor.

Baba meslei hayvancl kendisine de geçim kayna olarak seçen Turan, henüz hava aydnlanmadan balad günün büyük bölümünü koyunlaryla geçiriyor.

Gece sk sk kalkp kontrol ettii hayvanlarn, henüz gün aarmadan besleyen, gerektiinde hasta koyunlaryla ilgilenip ilaçlar veren emektar besici, gün boyu neredeyse hiç dinlenmeden ilerini titizlikle yürütüyor.

Turan, baba meslei hayvanclkla neredeyse ömrünün tamamn geçirdiini belirtti.

Kazand parayla büyüttüü 10 çocuunu da ev sahibi yaptn anlatan Turan, bir dönem kendisine hayvanclkta yardm eden çocuklarnn, daha sonra ehirde yaamay tercih ettiini söyledi.

Zorluklarna ramen iini sevdiini dile getiren Turan, Mesleimiz zor. Koyunlar bebek gibidir. Bir an olsun brakamyorsun, sürekli bir eyler yapmak zorundasnz. Kn buradayz, havalar snnca douya gidiyoruz. Ömrüm bu hayvanlarn peinde gitti. Hep bu ekilde yaadk ama yalannca zor olmaya balad. dedi.

Koyunlarn evlad gibi sevdiini ifade eden Turan, unlar kaydetti:

Hepsini ayr ayr tanyorum. Bir tanesi eksilse fark ederim. Sanki 500 çocuum var gibi. Evlatlarm evlenince gitti. Ben de burada koyunlarmla kaldm. çocuklar da gidince neredeyse bütün ileri eimle yapyoruz. O da hasta olduundan iler bana kalyor. Bahar aylarnda i arlat için birkaç çoban tutuyorum. Her birine 3-4 bin lira para veriyorum ama sürekli tutacak durumum yok. Geri kalan dönemlerde sürünün bana ben geçiyorum.

- Koyunlar olmadan yaayamam

Turan, genellikle hayvansal ürünler tükettiini, sürekli çalt için doktora neredeyse hiç gitmediini belirtti.

Hayvancl sal el verdiince sürdürmek istediini dile getiren Turan, sözlerini öyle tamamlad:

Aslnda iimiz sevince zevkli oluyor ama insanlar yapmak istemiyor. Benim çocuklar bile burada büyümelerine ramen bu ii tercih etmedi. Ömrüm anlurfa, Elaz, Bingöl arasnda mekik dokuyarak geçti. imi brakmay düünmüyorum. Erken uyuyorum ama geceleri de kalkp hayvanlar yokluyorum. Sabah namaz olmadan uyanyorum, abdestimi alyorum, koyunlara yem veriyorum, kuzular emziriyorum. Sonrasnda dönüp namaz klp, kahvalt yaptktan sonra ie devam ediyorum. Günde 3 defa yem ve su veriyorum. Bu dönem özellikle kuzulara bir bebek gibi bakyorum, hepsi torunum, çocuum gibi. Hayat bu ekilde gitti. Askerlik ve hac dnda bir evde yatmlm yok. Ya çadrda ya da hayvanlarn arasnda, merada yatyorum. çocuklar imdi apartman dairesinde yayor. stesem ben de brakp gidebilirim ama her eye ramen bu meslee devam edeceim. Koyunlar olmadan yaayamam. Ölünceye kadar inallah devam edeceim.

Ana Sayfaya Git