HDP Adayları Yargılanıyor!

HDP'nin Diyarbakır milletvekili adayları arasında terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK ana davasında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırılan Musa Farisoğulları ile 3 ayrı suçtan 23 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması süren Milletvekili İmam Taşçıer, terör soruşturmaları kapsamında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle haklarında fezleke bulunan Garo Paylan ve Hişyar Özsoy da yer alıyor.

Haberler 04.06.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPnin 24 Haziranda yaplacak Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Diyarbakr milletvekili adaylar arasnda terör soruturmalar kapsamnda haklarnda açlan davalarda yarglanmalar devam eden ve fezleke hazrlananlarn yan sra hapis cezasna çarptrlan isimler de bulunuyor.

HDPnin Diyarbakr milletvekili aday listesinde, PKKnn ehir yaplanmas KCK ana davasnda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 9 yl hapis cezasna çarptrlan Musa Farisoullar ile 3 ayr suçtan 23 yla kadar hapis istemiyle yarglanmas süren Milletvekili mam Taçer, terör soruturmalar kapsamnda dokunulmazlklarnn kaldrlmas talebiyle haklarnda fezleke bulunan Garo Paylan ve Hiyar Özsoy da yer alyor.

HDPnin Diyarbakrdan birinci sra aday eski Diyarbakr Tabip Odas Bakan Adnan Selçuk Mzrakl, silahl terör örgütü kurma veya yönetme suçundan yarglanyor.

Diyarbakrn Sur ilçesinde PKKya yönelik 3 yl önceki operasyonda güvenlik güçlerine teslim olan ve silahl terör örgütüne üye olmak suçundan hakknda dava açlan Remziye Tosun da HDPnin Diyarbakrdan 4. sra milletvekili aday.

- Taçerin yarglamas sürüyor

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturmalar kapsamnda HDP Diyarbakr Milletvekili ve ayn ilden aday gösterilen mam Taçerin (HDP Diyarbakr 3. sra milletvekili aday), 3 ayr suçtan 23 yla kadar hapis cezas istemiyle açlan davada yarglanmasna 8. Ar Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

Valilikçe 13 Eylül 2015te Sur ilçesindeki terör olaylar nedeniyle 15 mahallede halkn can ve mal güvenliinin salanmas amacyla ikinci duyuruya kadar sokaa çkma yasann uyguland dönemde Taçer, sokaa çkma yasa ve güvenlik güçlerinin operasyonlarn protesto etmek amacyla terör örgütü PKK/KCK güdümünde yasa d yayn yapan basn-yayn organlarnn çarlar dorultusunda ilçeye girmeye çalmakla suçlanyor.

Taçer, silahl terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adna suç ilemek, terör örgütü propagandas yapmak ve kanuna aykr toplant ve yürüyülere silahsz katlarak, ihtara ramen kendiliinden dalmama suçlarndan yarglanyor.

- Paylan ve Özsoy hakknda fezleke

Diyarbakrdan aday gösterilen HDPnin stanbul Milletvekili Garo Paylan (HDP Diyarbakr 7. sra milletvekili aday) ve Bingöl Milletvekili Hiyar Özsoy (HDP Diyarbakr 5. sra milletvekili aday) hakknda ise terör soruturmalar kapsamnda dokunulmazlklarnn kaldrlmas talebiyle hazrlanan fezlekeler, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi.

HDPnin Diyarbakrdan birinci sra aday eski Diyarbakr Tabip Odas Bakan Adnan Selçuk Mzraklnn, silahl terör örgütü kurma veya yönetme suçundan 15 yldan 22,5 yla kadar hapis istemiyle açlan davada yarglanmas sürüyor.

ddianamede, Mzraklnn PKKnn sözde yasama organ konumundaki Demokratik Toplum Kongresinde (DTK) daimi meclis üyesi ve salk komisyonu üyesi olarak faaliyet yürüttüü, 2011-2014 yllarnda DTK içinde aktif olarak yer ald, iletiiminin dinlenmesi ve kayda alnmas neticesinde DTK tarafndan gerçekletirilecek çalmalara, toplantlara, eylem ve etkinliklere yaplan çarlara uyarak katld yer alyor.

- KCK davasnda Farisoullarna 9 yl hapis

HDPnin Diyarbakr 9. sra milletvekili aday Musa Farisoullar, yargland PKKnn ehir yaplanmas KCK ana davasnda geçen yl Diyarbakr 2. Ar Ceza Mahkemesince, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 9 yl hapis cezasna çarptrlmt.

Kanun hükmünde kararname ile kapatlan dönemin Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanma Dernekleri Federasyonu Bakan ve HDPnin Diyarbakrdan 11. sradaki milletvekili aday Mehmet Temizyüze Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesince, terör örgütü propagandas yapmak suçundan 10 ay hapis cezas verilmiti.

Mahkeme, hükmün açklanmasnn geri braklmas kararnn daha önce uygulandn gerekçe göstererek, Temizyüzün cezasn alkollü içki servisi yaplan elence merkezlerine, barlara ve lokantalara girme yasa tedbirine çevirmiti.

- Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan yarglanyor

HDPnin Diyarbakrdan 4. srada aday gösterdii, Sur ilçesindeki PKKya yönelik operasyonda güvenlik güçlerine teslim olan Remziye Tosunun silahl terör örgütüne üye olmak suçundan açlan davada yarglanmas sürüyor.

Diyarbakr Valiliince 13 Eylül 2015te Sur ilçesindeki terör olaylar nedeniyle 15 mahallede halkn can ve mal güvenliinin salanmas amacyla ikinci duyuruya kadar sokaa çkma yasann uyguland dönemde güvenlik güçlerinin teröristlere Teslim ol çarlarna uyarak Sur ilçesinden çkan Tosun, olaylarla ilgili hakknda dava açlan 40 üpheliden biri.

- Yaral teröristlerin tedavisini yapmaktayd

Söz konusu davada tank olarak dinlenen 8 kii, fotoraf tehisinde bulunarak Tosun hakknda bilgi verdi.

Tanklardan M.S.A, Sur ilçesinde doktor olarak tehis ettii kii ile Tosunun, yaralanan teröristlerin tedavilerini yaptn öne sürdü.

Tosunun, 4 ve 12 yalarndaki kzlarnn da yannda olduunu iddia eden M.S.A, çocuklarnn yannda yaralanan teröristleri tedavi ediyordu. ifadesini kulland.

Tanklardan B.O. da ifadesinde Tosun hakknda u bilgileri verdi:

Tosun, kzlaryla beraber hastane olarak kullanlan binaya geldi. Salk ilerinden anladn ve teröristlerin tedavilerinde yardm edebileceini söyledi. Yaral teröristleri tedavi ederken bana yardmc oldu. Bunun karlnda Tosunun yemek ve barnacak yer ihtiyac karland. Benimle ayn gün güvenlik güçlerine teslim olmutur.

Güvenlik güçlerince gerçekletirilen operasyonda yaralandn belirten M.ç. ise Tosun, terör örgütünün Sur ilçesinde hastane olarak kulland evde yaral teröristlerin tedavisini yapmaktayd. Yaralandm srada tedavim bu örgüt mensubu tarafndan yapld. dedi.

Y.B, teröristlerin hastane olarak kullandklar evde Tosunun salkç olarak görev aldn, yaralanan teröristlerin tedavisine yardm ederek, hasta bakc gibi tedavi sürecine katldn öne sürdü.

- Teröristlere yemek hazrlam

Tank M.S.P. de Tosunun Sur ilçesinde silahl olarak faaliyet yürüten teröristlere ekmek ve yemek hazrlayarak yardm ettiini gördüünü öne sürdü.

ddianamede, Remziye Tosun hakknda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7,5 yldan 15 yla kadar, 20 sank hakknda devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan arlatrlm müebbet, dier sanklar hakknda da 5 yldan 110 yla kadar deien oranlarda hapis cezas isteniyor.

Diyarbakrn yan sra Türkiye genelindeki HDP listelerinde yer alan birçok adayn terör soruturmalar kapsamnda haklarnda açlan davalar bulunurken bazlarnn da yarglanmalar sürüyor.

Ana Sayfaya Git