HDP binasındaki cinayetin sanığı hakim karşısına çıkıyor

İzmir'deki HDP il binasında Deniz Poyraz'ı (38), tabancayla vurarak öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan Onur Gencer (27), bugün hakim karşısına çıkacak. Duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yapıldı.

Haberler 30.12.2021 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olay, 17 Haziranda çankaya semtinde meydana geldi. hannn 2nci katndaki HDP l Bakanlna gelen eski salk çalan Onur Gencer, partide çay servisi yapan annesi rahatsz olduu için yerine 1 günlüüne çalmaya gelen Deniz Poyraz tabancayla ate edip, öldürdü. Silah sesleri üzerine adrese polis ve salk ekipleri sevk edildi. Polis, binann bulunduu sokan çevresini güvenlik eridiyle çevirerek, yaya geçiine kapatt. Gencer, polisin çalmasyla yakalanarak gözaltna alnd. Onur Gencer, sevk edildii adliyede çkarld mahkemece tutukland.

AIRLATIRILMI MÜEBBET STEMYLE DAVA

Olayla ilgili hazrlanan iddianamede, Gencerin, saldry Amerikan yapm Ruger marka 9 mm tabancayla gerçekletirdii, arjördeki 10 mermiyi de ateledii belirtildi. Olaydan sonra Gencerin üzerinde veya çantasnda baka ateli silah bulunmad örenildi. Eski salk personeli olan Gencerin poligonda silah eitimi ald, sann, 17 Haziran 2020 ile 17 Haziran 2021 tarihleri arasnda, olay yeri olan bölgede farkl zamanlarda toplam 115 kez telefon sinyalinin tespit edildii, sann bölgede 24 kez bulunduu da iddianamede yer ald. Gencerin olaydan 1 gün önce sosyal medyadan HDPli olduklar öne sürülen kiilerle tarttklarn söyledii, ehit polislere hakaret edenlere kar paylam yaptn söyledii de iddianamede yer buldu. ddianamede sann, HDP il binasnn üst katnda bulunan ngilizce kursuna gitme bahanesiyle binay gezdiini söyledii belirtildi. Toplanan deliller nda Gencer hakknda tasarlayarak kasten öldürme, i yeri dokunulmazln ihlal etme ve siyasi partiler veya meslek kurulularnn kullanmnda olan bina, tesis veya eyaya zarar verme suçlarndan arlatrlm müebbet hapis ve 7 yl hapis cezas talep edildi. ddianame zmir 6nc Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Dosyann ilk celsesi öncesinde zmir Adliyesi önünde basn açklamas düzenlendi. Basn açklamasna HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, CHP zmir Milletvekili Atilla Sertel, TKP Genel Bakan Erkan Ba, CHP zmir l Bakan Deniz Yücel, Poyrazn ailesi ve partililer katld.

HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, Onur Gencerin arkasndaki birtakm güçler olduunu ve emir veren o güçlerin hala aça çkarlmadn söyleyerek, O gün, Denizi katlederken büyük bir kaos planladlar. Bu ülkenin barna kurun sktlar. Denize sklan kurun elbetteki bu ülkede birlikte yaam umuduna sklan bir kurundur, bar umutlarna ve demokrasiye sklan bir kurundur. Bu kurunu skmak için katili partimize gönderenler bir kaosun peindeydiler, ancak Türkiye halklar bu kaosun yaanmasna izin vermedi. Bu kaosu, elinin tersiyle ittii gibi, ülkede milyonlar Deniz oldu, milyonlar Denize sahip çkt. O gün, bu kaosu planlayanlar unu bilsin ki Roboski katliamnn katilleri, Ankara Garnn, Suruçun katilleri ortaya çkmad sürece, Denizin katilinin arkasndaki güçler ortaya çkmad sürece bu ülkede ne yazk ki bu cinayetler devam edecek gibi gözüküyor. te dün, bu saldrnn bir benzeri, stanbulda, Bahçelievler ilçe örgütümüzde bir kez daha denendi ama baarl olamad ifadelerini kulland.

HUKUKTAN VE ADALETTEN VAZGEçMEYECEZ

Pervin Buldan sözlerini öyle sürdürdü:

Bu katilin olay gerçekletirmeden önce Münbiçe gidip orada eitim aldn, sonra buraya tekrar geldiini ve bu cinayeti ilediini hepimiz biliyoruz. Katil, zmir Emniyet Müdürlüünü 27 kez aramasna ramen kiminle ya da kimlerle görütüünü hala aça çkarmayan bir zihniyetle kar karyayz. Olayn üzerinden 7 ay geçti, bu süreçte katilden baka hiçkimse tespit edilemedi. Bugün bu duruma bata olmak üzere bundan sonraki tüm durumalarda avukat arkadalarmz, hukukçularmz bu soruturmay en iyi ekilde yapacak. Ta ki, sadece katilin deil, arkasndaki güçlerin ve aababalarn da ortaya çkmasyla ancak bu i biter.

BR ADIM GER ATMAYACAIZ

CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu ise, çok yakn bir zamanda gerçekleen bu olay, eski derin devletin Adalet ve Kalknma Partisini nasl teslim aldn ortaya çkard. Bu olayn gerçekletii yer zmir. Olayn gerçekletii an ve sonrasnda yaplanlar bu eylemin planl olduunu açk ekilde ortaya koyuyor. çok yakn bir zamanda gerçekleen iki mahkeme karar önümüzdeki süreç bakmndan da bizlere bir iaret sunuyor. Bunlardan birincisi emdinli dosyasdr. 9 Kasm 2005 tarihinde emdinlide atlan bomba ve o bomba üzerine emdinli halknn sanklar suçüstü yakalamasn unutmayalm. Geçtiimiz pazartesi günü bu sanklar suçüstü yakalanmalarna ramen beraat ettiler. Bu beraat kararyla bundan sonras için mesaj veriyorlar. Katillere mesaj veriyorlar. kincisi Cizre Jitem dosyas. çok açk bir biçimde katillerin nasl suç iledii çok açkken, dosya rnaktan Diyarbakra, oradan Eskiehire götürüldü. çok yaknda beraat kararlar onayland. Bu mahkeme kararlar bize bundan sonras bakmndan bir iaret sunuyor. Bu nedenle demokrasi güçlerinin dayanma içinde olmas zorunludur. Biz mücadelemizden de cesaretimizden de bir adm geri atmayacaz diye konutu.

DURUMA SOSYAL TESSE ALINDI

zmirde, HDP il binasnda tabancayla vurularak öldürülen Deniz Poyrazn avukatlar, katlan avukat ve izleyicilerin fazla olmas nedeniyle durumann sosyal tesiste görülmesini talep etti. Sosyal tesiste ise baz spotlarn tamir edilmesi beklendi. Tamiratn yaplmasnn ardndan saat 11.30 sralarnda salona geçildi.

AVUKAT LE MAHKEME BAKANI TARTITI

Bu kez de zmir Barosu Bakan avukat Özkan Yücel ile mahkeme bakan arasnda ksa süreli tartma yaand. Özkan, yetki belgeleri olan avukatlarn içeri alnmadn savunurken, mahkeme bakan da salona srayla alnacaklarn belirtti. Tartmalarn ardndan mahkeme bakan, avukatlarn salona alnmasna karar verdi. Yaklak 2 saat gecikmenin ardndan duruma balad. Durumaya tutuklu sank Onur Gencer katld. Durumay HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, CHPli ve HDPli milletvekilleri, Deniz Poyrazn annesi Fehime Poyraz, babas Abdülillah Poyraz, kardei Fehmi Poyraz ile partililer izledi.

SANIA PET E FIRLATTI

Kimlik tespitiyle beraber duruma balad. Kimlik tespiti yapld srada tuvalet ihtiyac olduunu belirten Onur Gencer, kolluk görevlileri tarafndan dar çkarlrken, Deniz Poyrazn yaknlarndan biri, sana pet ie frlatt. Bunun üzerine salonda arbede çkt. Arbedenin yattrlmasnn ardndan salondaki oturma düzeni deitirildi.

Ana Sayfaya Git