HDP davasında ilk inceleme!

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması davasında ilk incelemesini bugün yapacak

Haberler 31.03.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) kapatlmasna ilikin davada ilk incelemesini bugün yapacak.

Alnan bilgiye göre, davayla ilgili görevlendirilen raportör, ilk incelemeye ilikin raporunu tamamlayarak Anayasa Mahkemesi heyetine sundu.

Bugün davayla ilgili ilk incelemesini gerçekletirecek AYM Genel Kurulu, iddianamenin kabul edilip edilmediine karar verecek.

SÜREç NASIL LEYECEK?

ddianamenin kabul edilmesi halinde HDP, ön savunmasn verilen sürede AYMye gönderecek. Parti ön savunmaya ilikin sürenin uzatlmas için Yüksek Mahkemeye bavuruda bulunabilecek. Ek süre talebini AYM karara balayacak.

Parti tarafndan ön savunmann verilmesinin ardndan Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin esas hakkndakini görüünü sunacak.

Bu görü de HDPye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargtay Cumhuriyet Basavcs ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardndan davaya ilikin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Bu ilemler sürerken, gerek Yargtay Cumhuriyet Basavcl gerekse daval HDP ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

Raporun AYM üyelerine datlmasnn ardndan Bakan Zühtü Arslan toplant için bir gün belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görümeye balayacak.

15 ÜYENN 10UNUN OY çOKLUUYLA KARAR VERLEBLECEK

HDP hakkndaki kapatma davasn 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Anayasann 69. maddesinde saylan hallerden ötürü partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna, toplantya katlan üyelerin 3te 2 oy çokluuyla yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davas sonucunda verilen karar, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ile ilgili siyasi partiye tebli edilecek ve Resmi Gazetede yaymlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatlmasna neden olduunu belirlemesi halinde, bu kiiler kesin kararn Resmi Gazetede gerekçeli olarak yaymlanmasndan balayarak 5 yl süreyle bir baka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

Ana Sayfaya Git