HDP: Kampanya iktidarın değil STK'ların görevidir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yaptığı Milli Dayanışma Kampanyası çağrısını eleştiren HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, dayanışma kampanyalarının iktidarın değil, STK ve yerel yönetimlerin görevi olduğunu söyledi. Oluç, "İktidar kaynak arıyorsa saray harcamalarına baksın” dedi.

Haberler 01.04.2020 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Grup Bakan Vekili Saruhan Oluç, Mecliste yapt basn açklamas ile gündemi deerlendirdi. Dünyay etkisi altna alan ve Türkiyede de hzla yaylan korona virüsü ile mücadelede iktidarn gerekli önlemleri zamannda alamadn iaret eden Oluç, Yurt d uçularnn 15 gün önce yasaklanmasnn önünde hiçbir engel yoktu. Ülke içindeki hareketliliin daha önce snrlandrlmas önünde hiçbir engel yoktu. Tüm bunlar iktidarn geç önlemler aldn gösteren örneklerdir. ktidar bu süreçte salgn bastrp durdurmay deil, hafifletmeyi seçen bir yöntem benimsemitir. Bu ölen ölür kalan sahalar bizimdir anlaydr dedi.

YARDIM KAMPANYASI KTDARIN DEL, STKLARIN GÖREV

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, sosyal medya hesabndan yapt Milli Dayanma Kampanyas çarsn eletiren Saruhan Oluç, Dünyadaki bütün ciddi iktidarlar bu gibi kriz dönemlerinde yurttalarn banka hesap numarasn alarak onlarn evlerinde rahatça oturmalarn salayabilecek katklar kamu kaynaklarndan karlamaktadr. Yani iktidarlar yurttalarnn hesap numarasn ister, biz de iktidar yurttalara IBAN numaras verdi. Gayri ciddi kriz yönetimi olabilir mi? Aldklar önlemler ilk etapta sabredin ve dua edin dedi, sonra bankalara yeniden borçlann çars yapt, son olarak da ba yapn önlemi ile kar karyayz. Biz bize yeteriz dedi. Türkiye, kendi kendine yeterdi ama o kadar büyük talan ve yolsuzluk yapld ki Türkiyenin kaynaklar Biz bize yeteriz noktasndan uzaklat. Cumhurbakann ba yaplmas ilikin açklamas iflas edildiinin göstergesidir. Bu kadar büyük bir kriz dönemde bu ülkenin kaynaklarn imdi eitlikçi ve adil bir ekilde toplum ile paylamayacaksnz da ne zaman paylaacaksnz? ktidarn görevi dayanma kampanyas deildir, kamu kaynaklarn yurttalara eit ekilde datmaktr. Dayanma kampanyalar yurttalarn, yerel yönetimlerin ve STKlarn görevidir diye konutu.

KAYNAK MI ARIYORSUNUZ; SARAYIN HARCAMALARINA BAKIN

AK Parti iktidarnn korona virüsü salgnna kar merkeziyetçi bir anlay benimsediini ifade eden Oluç, çileri Bakanlnn yaynlad genelge ile yerel yönetimlerin valilik izni olmadan yardm toplayamayacak olmasn buna örnek gösterdi. Bu uygulama ile yerel yönetimlerin yetkilerinin alnmak istendiini savunan Oluç, Yerel yönetimlerin yetkileri elinden alarak herkesi merkeziletirmek istiyor, muhalif belediyeleri çaltrmak istemiyor. Her eyi saraydan idare etmek istiyor. Korona virüsü salgnn ekonomik ve siyasi bir frsata çevirebilir miyiz diye düünüyorlar. 2020 bütçesine bakldnda güvenlie ayrlan 230 milyar lirayd. Kaynak m aryorsunuz, oraya bakn. Kaynak m aryorsunuz; Cumhurbakanlnn örtülü ve yedek ödeneine bakn. Kaynak m aryorsunuz; sarayn harcamalarna bakn. Kaynak var, ama bu kaynak halkla paylalmyor ifadelerine yer verdi.

CEZAEVLERNDE TAM BR TEHLKE ORTAMI VAR

Cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklularn serbest braklmas için de tekrar çar yapan Saruhan Oluç, Cezaevlerinde ciddi bir sorun yaanyor. Cezaevinde kalan insanlar insan koullarda kalmyorlar, tam bir tehlike ortam var. Cezaevlerinde kalan insanlarn salk ve yaam hakk vardr. Devlet onlarn sorumluluunu tamaktadr. Cezaevinde kalan hükümlü ve tutukluluklarn Bir an evvel eitlie dayanan bir nfaz deiiklii ile serbest braklmas salanmazsa yaanacak olumsuzluklarn vebal iktidarn boynundadr dedi.

Ana Sayfaya Git