HDP kapatmasında ilk inceleme bugün

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada ilk incelemeyi bugün yapacak Yüksek Mahkeme, iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek. İlk inceleme sırasında, hakkında siyasi yasak istenenler ile partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına karar verilmesi yönündeki talep de ele alınacak

Haberler 21.06.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) kapatlmas istemiyle yeniden açlan davada ilk incelemesini bugün yapacak.

Yüksek Mahkemenin eksikliklerin tamamlanmas istemiyle iade ettii HDPnin kapatlmas istemli iddianame, Yargtay Cumhuriyet Basavclnca yeniden hazrlanarak AYMye gönderilmiti.

Görevlendirilen raportörün ilk incelemeye ilikin iddianamenin kabulüne yönelik olumlu yönde rapor hazrlamasnn ardndan heyet, yarn saat 10.00da davaya ilikin ilk incelemesini yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmeyeceine karar verecek.

Genel Kurul, ilk inceleme srasnda, partinin kapatlmasna beyan, faaliyet ve eylemleri ile neden olan ve iddianamede belirtilen kiiler hakkndaki siyasi yasak talebi ile partinin hazine yardmlarnn bulunduu banka hesabna tedbiren bloke konulmasna karar verilmesi yönündeki talebi de ele alacak.

SÜREç NASIL LEYECEK?

Kabul edilmesi halinde iddianame, ön savunma için HDPye gönderilecek. HDPnin Yüksek Mahkemenin tand süre içinde ön savunmasn vermesi gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatlmas için bavuruda bulunabilecek. Ek süre talebini Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak.

Parti tarafndan ön savunmann verilmesinin ardndan Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin esas hakkndakini görüünü sunacak.

Bu görü de HDPye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargtay Cumhuriyet Basavcs ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardndan davaya ilikin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Bu ilemler sürerken, gerek Yargtay Cumhuriyet Basavcl gerekse daval HDP ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine datlmasnn ardndan Bakan Zühtü Arslan toplant için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görümeye balayacak.

15 ÜYENN 10UNUN OYçOKLUUYLA KARAR VERLEBLECEK

HDP hakkndaki kapatma davasn 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Anayasann 69. maddesinde saylan hallerden ötürü partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna, toplantya katlan üyelerin 3te 2 oy çokluuyla yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davas sonucunda verilen karar, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ile ilgili siyasi partiye tebli edilecek ve Resmi Gazetede yaymlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatlmasna neden olduunu belirlemesi halinde, bu kiiler kesin kararn Resmi Gazetede gerekçeli olarak yaymlanmasndan balayarak 5 yl süreyle bir baka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

Ana Sayfaya Git