HDP Milletvekili Nursel Aydoğan'a 4 yıl 8 ay hapis cezası

ŞIRNAK Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı başka bir davada, 'terör örgütü üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek' suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 14.01.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen 4 Kasmda tutuklanan ve Silivri Cezaevine konulan HDP Diyarbakr Milletvekili Nursel Aydoann, 2011 ylnda 5 ayr gösteri yürüyüü ve cenaze törenine katlarak terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adna suç ilemek, terör örgütü propagandas yapmak ve Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet etmek suçlarn iledii iddiasyla hakknda açlan davann durumasna devam edildi. Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann durumasna, Nursel Aydoan, Silivri Cezaevinden SEGBS sistemi ile katld. Durumay, HDP Milletvekili Altan Tan, baz parti yöneticileri ve Aydoann avukatlar da katld.

Durumada savcnn bir önceki celse verdii esas hakkndaki mütalaaya kar savunmas sorulan Nursel Aydoan halen Milletvekili olduunu ve yasama dokunulmazlnn devam ettiini belirtti. Anayasaya eklenen geçici madde ile milletvekillerine sadece yarglama yolunun açldn belirten Aydoan, unlar söyledi:

KENDN SAVUNDU

Anayasann ilgili maddeleri gerei yasama dokunulmazlm halen devam etmektedir. Tutuklu olduum için yasama yetkimi kullanamyorum. Hukuksuz bir ekilde tutuklandm. u an Türkiyenin gelecei için çok önemli olan anayasa deiiklii Meclis Genel Kurulunda görüülüyor. u anda cezaevinde olduum için Genel Kuruldaki görümelere katlamyorum, oy kullanamyorum. Bu hak ihlalanin sona ermesini istiyorum. Katldm etkinliklere örgüt çars ile katlmadm. Ben milletvekili olarak kendi ilimdeki etkinliklere katldm. Bunlarla suçlanmam kabul edilebilir deildir. Cenazelere ailelerle birlikte olmak için ve insani nedenlerle katldm. Yarg siyasi iktidarn oluturduu bu bask atmosferinden etkinlenmemeli. Biz muhalefet partisiyiz. Muhalefet partileri elbette eletirebilir. Bu siyasi partiler arasndaki çekimedir. Yarg bundan etkilenmemilidir. Hakkmdaki iddianameyi yazan savc Ahmet Karaca MT trlar ve FETÖ davalarndan tutukludur. O dönemde Diyarbakrda hangi sokakta ne olmusa dakika dakika yazlp benim dosyama konulmu. Davann iddianamesi inanlmaz bir ekilde polis ve savclk tarafndan doldurulmu.

Durumada daha sonra söz alan Aydoann avukat Abdülkadir Güleç, Anayasann 83üncü maddesine göre milletvekili dokunulmazlnn devam etmesi nedeniyle müvekkilinin yarglanamayacan belirterek, MT TIRlar davasnda yarglanan bir savcnn hazrlad iddianame ile yarglama yaplyor. Savclk mütalaas da iddianamenin aynsdr. Örgüt üyelerinin cenazelerine sadece HDP milletvekilleri katlmyor. ktidar partisi Milletvekili Galip Ensariolu da daha önce katlmt. Hatta kendisi bir deil birden çok kez katldn ve baz CHP milletvekillerinin de katldn bildiini açklamt. Kanun HDP ve AKP milletvekillerine ayr ayr m iliyor? dedi.

4 YIL 8 AY HAPS CEZASI

Savunmalarn tamamlanmasnn ardndan mahkeme kararn vermek üzere durumaya ara verdi. Daha sonra oturumu tekrar açan mahkeme, Nursel Aydoann katld 5 etkinlikten dolay terör örgütü propagandas yapmak ve Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçlarndan açlan davalarda yarglamann ertelenmesine karar verdi.

Nursel Aydoan terör örgütü üyesi olmamamakla birlikte örgüt adna suç ilemekten 4 yl 8 ay 7 gün hapis cezasna çarptran mahkeme, sann Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliinden, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, seçme ve seçilme ehliyetinden ve dier siyasi haklar kullanmaktan, velayet ve vesayet hakkndan, vakf, dernek, sendika, irket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kiiliklerinin yöneticisi veya deneticisi olmaktan yoksun braklmasna da karar verdi. Mahkeme ayrca Aydoann kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayymlk yetkilerinden de yoksun braklmasna hükmetti.

KADIN HAKMDEN MUHALEFET ERH

Nursel Aydoan hakkndaki mahkumiyet karar, Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinin kadn hakiminin muhalefet erhi nedeniyle oy çokluu ile alnd. Sann 2011 ylndaki 5 ayr eylemi ile ilgiil yarglamann ertelemesi karar verildii belirtilen muhalefet erhinde kadn Hakim, Bu eylemlerin subütuna ilikin mahkememiz tarafndan deerlendirme yaplamayp iin esasna girilmeden erteleme karar verilmi olup, mahkememiz tarafndan esas yönünden incelenmeyip suç oluturup oluturmad deerlendirilmeyen eylemler nedeniyle beraat karar verilmesi gerekirken cezalandrlmas yönündeki karara katlmyorum dedi.

Ana Sayfaya Git