HDP: Türkiye derin bir tuzağa sürükleniyor

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Suriye'de bir askeri harekata karşı açıklama yayınladı. Açıklamada, Türkiye'deki barış ve demokrasi güçleri bu adıma karşı kararlı duruş sergilemeye çağrılırken, "Türkiye bu adımla sınırı belirsiz tehlikeli bir maceraya ve dibi olmayan derin bir tuzağa sürüklenmek istenmektedir" denildi.

Haberler 08.10.2019 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin kuzeyinde Türk Silahl Kuvvetlerinin yapmaya hazrland harekatla ilgili HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafndan açklama yaynlad. Açklamada, Türkiyenin dibi olmayan derin bir tuzaa sürüklenmek istendii ifade edildi.

Suriyede iç sava sona erdirecek ve tüm taraflar kapsayacak demokratik bir diyalog ve müzakere sürecinin balatlmasnn aciliyeti üzerinde durulan açklamada, En büyük tehdit ise, yeni bir askeri müdahaledir. u günlerde AK Parti-MHP iktidarnn Kuzey ve Dou Suriyeye yönelik yeni bir askeri saldry gündeme almas bu nedenle son derece tehlikeli ve yanl bir admdr denildi. Açklamann devamnda öyle denildi:

NSANLIA KARI SUç

Bu adm, Suriyenin toprak bütünlüünü koruyarak demokratik bir rejim inasn deil, Suriye topraklar üzerinde ameliyat yapmay ve demografik yapy deitirmeyi hedeflemektedir. Müdahalenin kendisi de hedefleri de uluslararas hukukun en temel ilkelerini ar bir ekilde ihlal edecektir. Böyle bir müdahalenin yol açaca ykmlar ve nüfus mühendislii ayn zamanda uluslararas hukuk açsndan insanla kar suç kategorisine girecektir.

SELEF-CHATçI KEMER KURULMAK STENYOR

IDe kar mücadelede on binlerce insann feda eden ve özgürlüü için direnen Kuzey Suriye halklar, bir kez daha tehditle ve kaos ortam ile kar karya bulunmaktadr. Sadece Kürtler deil, bölgede yaayan Araplar, Türkmenler, Süryaniler, Ermeniler ve zidler de büyük tehdit altndadr. Afrinde ve ehbada, Erdoan Rejimine bal çeitli güçlerin iledii sava suçlar ve demografik deiim suçlar ortadadr. imdi bu demografik deiim politikas Kuzey Suriyenin geneline yaylmak istenmektedir. 1970lerde uygulanmaya balanan Arap Kemerinin yerine bu kez AKP-MHP iktidar bölgesel istikrarszl arttracak bir Selefi-Cihatç Kemer kurmaya çalmaktadr.

ID TÜRKYEY ETKLEYECEK FAKTÖR HALNE GELECEK

Öte yandan ABDnin açklamasna göre, cezaevlerinde olan ID teröristlerinin AKP-MHP iktidarna teslim edilecek ve sorumluluun Türkiyeye braklacak olmas da ülkemiz açsndan büyük bir tehdit ve sorun olacaktr. Bu adm ayn zamanda ID için yeniden örgütlenme imknlarn aça çkaracak, uyuyan hücrelerin harekete geçmesi ile bölgeyi tekrar 2014teki gibi derin bir karanla sürükleyecektir. Bu durumla birlikte ID, Türkiyede de siyasi dengeleri ve toplumsal dokuyu dorudan etkileyecek bir faktör haline gelecektir.

BMYE çARI

Bata Birlemi Milletler olmak üzere Suriye sorununa müdahil olan tüm uluslararas kesimleri uluslararas hukuk açsndan kabul edilemez olan bu duruma ve yeni sava riskine kar sorumluluk almaya çaryoruz. Türkiye bar ve demokrasi güçlerini, AKP-MHP ittifaknn sarslm olan iktidarlarn salamlatrmak için attklar bu adma kar etkili ve kararl bir duru sergilemeye çaryoruz. Böyle bir askeri müdahalenin anlam, Türkiye toplumu için daha çok bask, daha çok zam, daha çok yoksulluk, daha derin kriz, daha yaygn hukuksuzluk ve demokrasisizlik demek olacaktr. Türkiye bu admla snr belirsiz tehlikeli bir maceraya ve dibi olmayan derin bir tuzaa sürüklenmek istenmektedir. Bunu hep birlikte durdurabiliriz.

Ana Sayfaya Git