HDP yönetiminden "seçim sonucu" değerlendirmesi

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bu seçimin kazananı HDP olmuştur. Her türlü olanaksızlıklara ve engellemelere rağmen yüzde 10 seçim barajını aşarak, parlamentoya 67 milletvekili kazandıran bir parti olarak HDP, bu seçimde büyük bir başarı elde etmiştir." görüşünü savundu.

Haberler 28.06.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakanlar Buldan ve Sezai Temelli, partilerinin genel merkezinde 24 Haziran Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarna ilikin deerlendirmede bulundu.

Önemli bir seçim sürecinin yaandn, seçimlerden sonra yaplan toplantlarda bu süreci masaya yatrdklarn aktaran Buldan, kendilerine oy veren ve vermeyen herkese teekkür etti.

Her seçimin bir kazanan bir de kaybedeni olduuna deinen Buldan, Bu seçimin kazanan HDP olmutur. Her türlü olanakszlklara ve engellemelere ramen yüzde 10 seçim barajn aarak, parlamentoya 67 milletvekili kazandran bir parti olarak HDP, bu seçimde büyük bir baar elde etmitir. diye konutu.

Barajn geçilmesiyle insanlarn HDPsiz bir parlamento istemedii mesajn verdiini aktaran Buldan, bundan sonra kendilerini parlamentoda önemli görev ve sorumluluklarn beklediini söyledi.

- Toplamda oy artmz 725 bin

Sezai Temelli de parti yönetimi adna hazrlanan ortak basn açklamasn okudu. 24 Haziran seçiminin OHALde yapldn belirten Temelli, Tüm bunlara ramen HDP baraj amtr. HDP, hem oy oran hem de parlamento içi dalm açsndan Türkiyenin üçüncü partisi olmutur. ifadesini kulland.

Cumhurbakan adaylar Selahattin Demirtan serbest braklmasn da isteyen Temelli, öyle devam etti:

Saysal verilere dair ilk deerlendirmelerimizin ortaya koyduu tablo, önümüzdeki günlerde neler yapmamz gerektiine dair bizlere k tutmaktadr. Kasm 2015 seçimleri ile karlatrldnda, toplamda oy artmz 725 bindir. stanbul ve zmirde 7 Haziran 2015 seviyesinin üzerine çklm ve HDP üçüncü parti olmutur. Keza dier bat metropollerinde ve illerinde de ya 7 Hazirann ya da 1 Kasmn üzerinde sonuçlar alnmtr. 1 Kasmda vekil kaybettiimiz Antalya ve Kocaelinde bu kayp telafi edilmi, ilk kez vekil çkardmz Hatayda büyük bir baarya imza atlmtr. Hala HDPnin bir Türkiye partisi olamad iddiasnda bulunanlara bu tabloya bakmalarn salk veririz.

- 120 bin civarnda bir oy kaybmz oldu

Temelli, Dou ve Güneydou illerindeki oy oranlarna ilikin de deerlendirmede bulunarak, stenen düzeye eriilememi ve 120 bin civarnda bir oy kaybmz olmutur. dedi. Oy kaybnn büyük bölümünün iç göçlerden kaynaklandn ileri süren Temelli, buralarda baarl bir sonuç elde edememi olmalarn eksiklik olarak görüp buna ilikin deerlendirme yapacaklarn anlatt.

Gazetecilerin sorularn da yantlayan Buldan, çileri Bakan Süleyman Soylunun kendisini arayp aramadna ilikin bir soru üzerine, Bakan Soylunun dün kendisini aradn, Arnn Doubeyazt ilçesine bal Yanyurt Köyünde yaanan olayla ilgili HDPyi hedef gösterip, tehdit ettii iddiasnda bulundu.

Bunun, talihsiz bir konuma olduunu savunan Buldan, söz konusu olayn kim ve kimler tarafndan yapldysa ortaya çkarlmasn ve bu kiilerin cezalandrlmasn istedi. Temelli ise Ardaki olay knadklarn belirterek, Soylunun seçim kampanyas süresince HDP ile uratn öne sürdü.

Seçimlere 15 gün kala kararszlarn saysnn çok yüksek olduunu belirten Temelli, HDPnin bu kararszlardan ve batdan oy aldn savundu. HDPnin etkin olduu bölgelerdeki MHPnin oy artna ilikin de Temelli, Ben buna garnizon etkisi diyorum. Garnizon bölgelerinde oylarn arttn görüyoruz. Bunun da ayrntl çalmasn yapacaz. ifadesini kulland. Temelli, sandklara itirazlar olup olmadna ilikin bir soruya da Hakkari bata olmak üzere itiraz ettikleri sandklar olduunu, bunlarla ilgili de hukuki prosedürün sürdüünü anlatt.

Ana Sayfaya Git