HDP’den 13 şehitle ilgili açıklama

HDP, Gara’daki 13 şehidin yakınlarına başsağlığı dileyerek, barış ve demokratik çözüm çağrısında bulundu. HDP açıklamasında, “Alıkonanların yaşamları rastlantılara ve çatışma ortamının insafına bırakılmamalı, ailelerin ve kamuoyunun talebine karşılık, PKK elinde tutmaya devam ettiği kişileri salıvermelidir” denildi.

Haberler 15.02.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP, Garadaki 13 ehitle ilgili yazl açklama yapt. HDP açklamasnda Basna yansyan bilgi ve yorumlara göre söz konusu 13 vatandan uzun süredir PKKnin elinde tutulduu bilinen asker, polis ve devlet görevlileri olduu anlalyor denilerek, hayatn kaybeden 13 kiinin ailelerine basal diledi. HDP açklamasnda özetle unlar belirtildi:

HDP olarak, bu snr ötesi operasyon sonucunda, uzun süredir PKKnin elinde tutulan ve kendilerini silahl bir saldrdan koruma imkanndan mahrum olan 13 kii ve hayatn kaybeden herkes için derin üzüntülerimizi, kayplarn ailelerine ve sevenlerine basal dileklerimizi iletiyoruz.

çABALAR SONUç VERMT

40 yldr süregelen ve on binlerce yaama mal olan çatma boyunca, daha önce de PKK tarafndan asker, polis ve devlet görevlileri alkonmu, ancak alkonanlarn canlarna bir zarar gelmemesi ve en ksa zamanda serbest braklmalar için balatlan diplomatik çabalar her zaman olumlu sonuç vermiti. nsan haklar örgütleri ve bar aktivistlerinin oluturduklar inisiyatiflerin yürüttükleri görümeler sonucunda alkonanlarn tümü eksiksiz ve sa salim evlerine dönmülerdi.

PAYIMIZA DÜEN SORUMLULUA HAZIR OLDUUMUZ FADE ETTK

HDP, bara ve çatmaszlk gayretlerine katk verme sorumluluuyla alkonduklar günden itibaren asker, polis ve devlet görevlilerinin aileleriyle temas halinde oldu. Yaknlar ve evlatlarnn serbest braklmas için çare arayan aileler nsan Haklar Dernei (HD) yöneticileriyle birlikte 2015, 2016 ve 2019da 4 kez Meclis grubumuzu ziyaret ederek yaknlarnn özgürlüüne kavumas için gayret göstermemiz dileinde bulundular. Hem bu görümelerimizde hem de basn toplantlarnda ve Meclis Genel Kurulunda yaptmz açklamalarda, iktidarn ve dier partilerin de bu çabalara katlmas halinde, paymza düen her tür görev ve sorumluluu yerine getirmeye hazr olduumuzu açkça ifade ettik.

KTDAR ALELERN çIRPINILARINA OLUMLU YANIT VERMED

HDP, ailelerin ve kamuoyunun soru ve taleplerini TBMM gündemine tamasna karn, bu çabalarmz yantsz brakld. ktidar, ailelerin çrpnlarna olumlu veya olumsuz hiçbir yant vermedii gibi, kimi aileleri de Diyarbakr l Binamz önünde süregiden oturmaya dahil etti. Oysa iktidarn alkonulanlarn serbest braklmas için gösterilen çabalar cesaretlendirerek, sivil toplum örgütleri, bar aktivistleri ve etkin politik ahsiyetlerden bir heyet oluturarak, onlarn ailelerine kavumas için yolu açmas, önceki örneklerin de gösterdii gibi pekala mümkündü. Ne yazk ki, görevlilerinin yaam ve özgürlüü için üzerine düen diplomatik ve insani sorumluluklar üstlenmekten kaçnan iktidar, maksad ve hedefi belirsiz bir askeri operasyon ile yaamlarn riske att ve sonunda ailelerine naalarn teslim ettii kayplarn sorumluluunu, bu süreçte daima ailelerin yannda durmu olan partimize yükleme çabasna girimektedir. Bunu hiçbir vicdan kabul etmez.

KTDAR HESAP SORMA DEL VERME KONUMUNDA

ktidar, partimizden hesap sorma deil, kayplarn ailelerine ve topluma hesap verme konumundadr. Ayn ekilde PKK de hayatlar kendilerine emanet olan tutsaklarn nasl can verdiklerine, bu ölümlerdeki kendi sorumluluklarnn ne olduuna ilikin olarak Türkiye ve dünya kamuoyunu bilgilendirmelidir. Ankara, Hewler ve Badat hükümetleri ulusal ve uluslararas basnn kayplarn gerçekletii bölgede gözlem yapmasnn önünü açmaldr. Ulusal ve uluslararas insan haklar örgütlerini de bu olay aratrmak üzere harekete geçmeye çaryoruz. Bu ölümler, tüm ayrntlaryla aratrlmaldr.

DEMOKRATK VE BARIçIL çÖZÜM

Alkonanlarn yaamlar rastlantlara ve çatma ortamnn insafna braklmamal, ailelerin ve kamuoyunun talebine karlk, PKK elinde tutmaya devam ettii kiileri salvermelidir. Bu vesileyle, hayat kayplarnn önüne geçilmesinin temelli ve sonuç alc tek yolunun çatma politikalarna son verilmesi, Kürt sorununun çözümsüzlüünün demokratik ve barçl yollarla almas olduunu bir kez daha ifade ediyoruz.

Ana Sayfaya Git