HDP'den CHP'ye "hayır" tepkisi

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, CHP'nin referandum sürecinde yapacağı 'Hayır' kampanyasını eleştirerek, "CHP, 100 yıllık statükoyu korumak için 'Hayır' diyor. Değişikliği yapmak isteyenler de ülkeyi 200 yıl geriye götürmek istiyor. Biz ikisini de redediyoruz" dedi.

Haberler 24.01.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tukuklu bulunan Mardin Büyükehir Belediyesi eski Bakan Ahmet Türkün Diyarbakrda KCK anadavasnda görülen durumasn HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Meral Dan Beta, Nadir Bingöl, Feleknaz Uca, Nimettullah Erdomu ile birlikte takip eden HDP Grup Bakanvekili Ahmet Yldrm, durumann ardndan Adliye önünde bekleyen gazetecilerin sorularn yantlad. Ahmet Türkün yarglad KCK ana davasnn düürülmesi gerektiini dile getiren Yldrm, Balyoz, Odatv ve ike davasnn düürüldüünü hatrlatarak, unlar söyledi:

Ayn dönemde açlm olan ve ülkenin batsnda görülen davalarn hepsi ya yerel mahkemeler ya da temyiz mahkemeleri tarafndan bir bir düürülüp, sanklarn tamam beraat ettii, iddianameler ise neredeyse rejime dönük hazrlanm bir kumpas iddianemeleri olarak kabul edildi. O dönem siyasi iktidarn ortaklar yargda, kollukta örgütlenmi olan Gülen cemaatinin mensuplar, ne zaman ki iktidara benzer bir yönelimi gerçekletirdi ve iktidarla ortaklklar bozuldu. Balyoz, kumpas, Odatv, ike davas ve adn sayamadmz bir çok dava düürülürken, siyasi iktadar tarafndan terörist olarak adlandrlan savclarn hazrlad iddianameler, hakimlerin sürdürdüü mahkemeler bir tek sra Kürde gelince hala devam ediyor ve siyasi iktadarla olan ortaklklar bugün dahi sürüyor.

ADL TIPA TÜRKÜN TAHLYE EDLMES çN RAPOR ULATI

HDPli Yldrm, Ahmet Türk için hazrlanan salk raporunda tahliye edimesi gerektii belirtilerek Adli Tpa ulatn, ancak mahkemenin henüz karar vermediini de dile getirerek, Bugünkü durumaya ilgi göstermemizin nedeni, Kürt siyasetinin ak saçl, ak sakall deerli büyüü Ahmet Türkün durumas olmasyd. Ama Ahmet Türk, bu davadan zaten tutuklu deil, Mardinde görülmekte olan bir baka dava dosyasndan tutuklu. O dosya ile alakal da bizim gerek Ankaradan takip ettiimiz, gerekse de hukukçu arkadalarmzn Mardinden takip ettii bir bilgiyi paylamak istiyorum. Ahmet Türk, 74 yanda. Salk sorunlar yaayaan ve bu salk sorunlar tutuklanmadan kamuoyunca biliniyordu. Ahmet Türkün hazrland salk raporlar Adli Tpa ulat ve tahliye edilmesi gerektii yönde kanaatler aça çkmasna ramen, bugün mahkemece braklmaynn bizim tarafmzdan yine siyasi bir kararn devamdr. Elimizdeki bilgi Ahmet Türkün salk raporunun hazrland ve Adli Tptan geçtiini ve mahkemenin hala neden bu raporun gereini yerine getirmediini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bugünleri biz atlatacaz. Hem de siyasi mücadelemizle halkmzla, kurumlarmzla birlikte atlatacaz. Biz bugün tuksak olduumuz için hiç bir zaman utanmayacaz. Toplumsal bar bu ülkeye hediye etmek için bedel ödediimizin farkndayz. Ama bu kadar hukuk dl, bu darbe anayasasna aykr uygulamalar devreye sokanlar yarn birgün az biraz bar koullarna sahip olduumuz zaman asla bugünkü uygulamalar savunamayacaklar, bundan büyük utanç duyacaklar. Ahmet Türkü yaklak 45 dakika görme ansmz oldu. 1-2 dakika da milletvekili arkadalarmzla birlikte yanna urayp merhabalatk. Salk durumun çok iyi olduunu da ifade edemeyez, ama çok kötü bir salk koullunun olduunu da söyleyemeyiz diye konutu.

HDPDEN CHPNN HAYIR KAMPANYASINA TEPK

Bir gazetecinin, CHPnin Anayasa deiikliinde referandumda Hayr kampanyasn destekleyip desteklemeyecekleri ile ilgili bir soru üzerine Yldrm, Biz böyle bir cümleyi kabul etmiyoruz. CHPnin Hayr kavramn ciddi bir ekilde eletiriyoruz. CHP, 100 yllk statükoyu korumak için Hayr diyor. Deiiklilii yapmak isteyenler de, ülkeyi 200 yl geriye götürmek istiyor. Biz ikisini de reddden bir noktadan, bu ülke insanlarnn kalc ve onurlu bar barndran, 80 milyon insann kendini içinde gördüü bir toplumsal sözlemeyi hak ettiine inanyoruz. Buradan hareketle bizim çok güçlü bir Hayr kampanyasn tüm halkmz ve kurumlarmzla birlikte yürüteceiz. Bu çalmalarmzn CHP ile anlmasn çok doru bulmayz diye konutu.

Ana Sayfaya Git