HDP’den de suç duyurusu

HDP, uyguladıkları işkenceleri itiraf eden eski MİT’çi Mehmet Eymür hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberler 18.11.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski MT Kontrterör Dairesi Bakan Mehmet Eymür, T24e verdii mülakatta, kence yaptm, pimanlk duymam. Baka türlü konuma imkn yoksa ikence olabilir, çünkü çok inatç tipler var itiraflarnda bulunmutu. Halklarn Demokratik Partisi (HDP), bu itiraflar üzerine Mehmet Eymür ve kendisiyle birlikte hareket eden devlet görevlileri hakknda suç duyurusunda bulundu.

HDP Hukuk ve nsan Haklar Komisyonu tarafndan Ankara Cumhuriyet Basavclna yaplan suç duyurusunda, u görülere yer verildi: Söz konusu röportajn içerii incelendiinde bata beyanlarn sahibi Mehmet Eymür olmak üzere kendisiyle beraber hareket eden kii, kurum-kurulular insanla kar ilenmi ve Anayasa ile uluslararas sözlemeler tarafndan yasaklanm suçlardan olan ikence suçunu nasl ilediklerine dair itiraflara rastlanacaktr. Ayn zamanda ikence suçunun bahse konu kii ve kurumlarca ilendiinin ikrar anlamna gelen bu ifadeler kamuoyu nezdinde bir infial duygusunun olumasna yol açmtr. Röportajda, 1970lerden bu yana katld operasyonlar, tartmalarn odanda yer ald olaylarla ilgili deerlendirmeler, ilk kez MTte yaplan ikencelerden ve kendisinin de ikence yapm olduundan, 1980lerde yaanan Babalar Operasyonunundan Türkiyede Gladionun oluumu ve icraatlarndan söz edilmektedir.

EYMÜR LE HARAKET EDEN KLER

Eymürün ifadeleri bir bütün olarak bata ikence yasa olmak üzere geçmiten bu yana Türkiyede yaanan ar insan haklar ihlalleri/suçlar konusunda aslnda toplumun bildii hukuksuzlarn itirafndan veya bir baka deyile malumun ilanndan ibarettir. Bu beyan ve röportaj içeriindeki tüm beyanlardan açkça anlalaca üzere, Mehmet Eymür ve birlikte hareket ettii kii ve kurumlardan oluan devlet an 5237 Sayl Yasann 94 ve 95. maddelerinde yer alan tüm fkra ve bentleriyle ikence suçunu iledii ikrar edilmitir. Türkiyenin de altna imza att Birlemi Milletler (BM) kence ve Dier Zalimane Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Kar Sözleme, insann sahip olduu onur ve deeri korumak için ikenceyi mutlak olarak yasaklar. nsanlk ailesinin ortak kazanm olan ve modern insan haklar hukukunun en temel kurallarndan birini oluturan bu yasak, normlar hiyerarisi açsndan üstün kuraldr, baka bir deyile buyruk kural niteliindedir.

KAPSAMLI TAHKKAT YÜRÜTÜLMEL

Mehmet Eymürün kendisi ve içinde yer ald yaplar ile ilgili, tek tek ikence görenler kadar tüm toplumun vicdannda da derin yaralar açan ve adalet duygusunu onarlmaz biçimde tahrip eden delil niteliindeki bu açklamalar hakknda henüz bir tahkikat balatlmam olmas bata ikence ve dier kötü muameleler olmak üzere ar insan haklar ihlallerinin sürekliliini salayan cezaszlk olgusunun bir tezahürüdür. Toplumda hukuka kar güven duygusunun tahrip edilmesinin en temel nedeni olan cezaszlk politikasnn önüne geçilmesi açsndan ilgili iddia makamnn konu hakknda kapsaml bir tahkikat yürütmesi hukuk devleti olma ilkesinin gereidir. 5237 Sayl Ceza Yasasnn 94. Maddesinin altnc fkras kapsamnda, ihbara konu olan suçta (ikence suçlarnda) zaman am söz konusu olmad için bata ikence olmak üzere dier ar insan haklar ihlalleri/suçlar ile ilgili yaplan itiraflar delil kabul ederek Mehmet Eymür ve silsile içindeki tüm sorumlular/failler hakknda etkili ve bamsz bir soruturma sürecinin balatlmas müvekkil parti ve kamuoyu adna talebimizdir.

Ana Sayfaya Git