HDP’den Fuat Oktay’a: ayrımcılık ve inkar

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da yaşanan bu durumu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Kaçmaz, Kürtçenin öneminden de bahsederek dünyanın en zengin dilleri arasında yer aldığını söyledi:

Haberler 24.08.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann en büyük dijital sözlüü Vikipediann verilerine göre Kürtçe 721599 kelime says ile dünyann en fazla kelime saysna sahip 9. dilidir.Kürtçe içinde bunca zenginlii barndrmasna ramen Türkiyede Hükümetlerin inkar ve asimilasyon politikalarnda taknd tutum nedeniyle kamusal alanda kullanlmasna izin verilmedii gibi Kürt Dilinin kazanmlar ve eitim kurumlar sürekli terörizeedilerek gelimesine engel olunmutur. Hükümetlerin taknd bu tavr Kürtçenin kamusal alanlarda dland gibi,özel irketlerde de kabul edilmeyen dilstatüsünde görülmesine sebep olmutur.

Kaçmaz öyle devam etti: Salk, seyahat, telekomünikasyon hizmetleri sunan irketlerde Türkçenin dnda farkl dil ve lehçelerle hizmet verilirken Kürtçeye yer verilmemesi durumu hükümetlerin politikasndan bamsz olmamakla birlikte ayrmclk ve inkarn ifa halidir. Telekomünikasyon hizmeti sunan Türk Telekom irketinde hizmet veren müteri temsilcisi 65 yanda ve tek kelime Türkçe bilmeyen bir kadnn kapatmak istedii telefon faturasn Türkçe bilmesi art ile kapatacaklarn söylemitir.

Türkçe bilmeyen annesi adna müteri hizmetlerini arayan 65 yandaki kadnn olu müteri hizmetleri temsilcisinin kendisine; anneniz Türkçe örenip kendisi bizle iletiime geçmedii takdirde faturalandrma ileminin devam edeceini belirttiklerini ifade etmitir.

HZMET ALMA ARTI TÜRKçE KONUMAK MI?

Kaçmaz, Oktayn u sorular yantlamasn istedi:

Telekomünikasyon hizmeti veren irketlerde Türkçe dnda dil ve lehçelerde hizmet verilirken Kürtçe hizmet verilmemesinin gerekçesi nedir?

Türkiyede yaklak 30 milyon insann konutuu Kürtçeye bu denli imha ve inkarc yaklamn Hükümet politikalarndan bamsz olduunu düünüyor musunuz?

Türk Telekom ve dier telekomünikasyon irketlerinden hizmet alabilmenin art Türkçe konumak mdr?

Fatural hizmet talebi alnrken aranmayan Türkçe bilme art faturalandrmann son bulmas talebi karsnda Türkçe dil bilme art koan Türk Telekomun bu ayrmc politikasna kar bir ilem yaplacak mdr?

Hükümetlerin Kürtçeye kar taknd ayrmc tutumun dier yaam ve hizmet alanlarna da sirayet ettii ortadadr. Yaklak 30 milyon insann konutuu Kürtçeye kar bu ve benzeri ayrmc yaklamlarn son bulmas için kükümet olarak bir çalmanz var mdr?

Hizmet sunmak için Türkçe bilme koulunu öne süren baka irketler var mdr? Varsa hangileridir?

Kimin hangi dilde konuacana belli ücret karlnda hizmet veren irketler mi karar vermektedir?

Ana Sayfaya Git