HDP'den yeni ittifak

'Kürdistan Seçim İttifakı' heyeti ile HDP heyetinin seçim işbirliği görüşmelerinde bir adım daha atıldı.

Haberler 08.05.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), AZAD nisiyatifi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK)nin ittifak araylar sürüyor. HDPnin ve Hüra-Parn ittifak etmeyeceklerinin kesinlik kazanmas üzerine, Kürdistani partilerin HDP ile görümeleri yenilendi.

MESUT TEK: HÜDA-PAR DA TTFAKTA OLSUN ÖNERS BZE AT

Kürdistan Seçim ttifak içinde olan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Bakan Mesut Tek, HÜDA PARn da bu ittifakn içinde olmas gerektii konusunda önerilerin kendilerine ait olduunu ifade ederek, Bu öneriyi hem HÜDA PAR, hem de HDP ile olan görümemizde dile getirdik. Karlkl görü alveriinde bulunduk. Ondan sonraki eyler bizim dmzda geliti. Yani Sezai Temellinin açklamalar ve benzeri eylere bizim dahlimiz yok dedi.

SYAS PARTLER GEçM BR TARAFA BIRAKIP, SADUYULU DAVRANMALI

Bu öneride bulunurken, ttifak olarak Kürt toplumunda karl olan, Kürt toplumundan oy alan bu iki siyasi partinin ilikilerinin düzeltilmesinden yanayz düüncesi ile hareket ettiklerini belirten Tek, Elbette ki geçmite yaanan olaylar biliyoruz. Neler oldu, neler bitti Artk geçmie taklp kalnmamas gerektiini düünüyoruz. Özellikle Kürtlerin 24 Haziran seçimlerinde bloklar d brakld, bunun bir devlet politikas olduu bir dönemde tüm Kürtlerin birlikte bu plana kar bir cevabnn olmas gerektiini düünüyoruz. Bu nedenle de her iki partinin biraz daha saduyulu davranmas, sorunlar çözmesi konusunda daha yumuak bir tavr gelitirmelerini istiyoruz. En azndan bir araya gelmeleri, sorunlarn konuup tartmalar Kürt toplumunda temelde var olan gerginlikleri giderecektir. Bundan da kazanacak olan sadece Kürt halk olacak. Bununla HDP de kazanacak, HÜDA PAR da kazanacak, biz de kazanacaz. Bütün Kürtler kazanacak. çünkü Kürt toplumundaki bu tür gerginlikler, bu tür krlmalar ne yazk ki Kürtlerin haklarn elde etme mücadelesine hizmet etmiyor diye konutu.

BU TTFAK GELECEK AçISINDAN ÖNEML

ttifaklarnn kamuoyuna açklad deklarasyonu HDP heyeti ile paylatn ifade eden Tek, yaplan görümeye ilikin unlar söyledi: Bizim sunduumuz taleplerin kendilerinin de talepleri olduunu ifade ettiler. Deklarasyonda yer alan talepleri kabul eden herkesle görümeye açz, dedik. birlii yapmaya açz Biz o noktadayz. HDPli arkadalar da bu talepler bizim taleplerimizdir, bizim parti programna uygundur, dediler. Bu iyi bir eydir. Bu bizim bir araya gelip, ibirlii yapmamzn yolunu açacaktr. Benim kanmca da öyle olacak. Gelimeler de ona doru gidiyor. Umarm bu çalmalar daha da geniletilerek, örnein bu ittifakn dnda olan kesimleri de kapsayacak biçimde bir ittifak oluur.

U PART OLMAZSA OLMAZ GB BR ARTIMIZ YOK

HÜDA PARn ittifak içinde olmas gerektii önerisi Kürdistani partilerin oluturduu ittifak tarafndan dile getirilmiti. HDP E Genel Bakan Sezai Temelli ise HÜDA PAR ile ittifakn gündemlerinde olmadn açklamt. Tek yaanan gelimelere ilikin unlar belirtti: Bizim görümelerimizde falan parti de mutlaka olsun, ya da filan parti olmasn gibi bir artmz yok. Biz kamuoyuna açkladmz deklarasyonu kabul eden her kesim ile ibirliine açz, hazrz. Yani u parti olmazsa olmaz, ya da u parti olursa da olmaz diye bir çekincemiz bir vetomuz yok.

TAçIER: GÖRÜMELER OLUMLU GEçT, PRENSPTE ANLATIK

HDP Diyarbakr Milletvekili mam Taçerde yaplan görümelere ilikin konutu. Taçer, Görümeler olumlu geçiyor. Tabi ittifak protokoller ile olur. Görümemizde bize bir mektup verdiler. Bize verilen mektup bizim programmza da uygun. Biz buna olumlu cevap verdik. imdi onlarla beraber seçime dair bir baka protokol yaparak kamuoyuna deklare edeceiz. Geçtiimiz gün yaptmz ön görümeydi. Asl görümeyi yaptktan sonra beraber basn açklamas yapacaz. Anlama hemen hemen saland. Prensiplerde anlama saland. Kesin uzla salanmas durumunda varlan mutabakat kamuoyu ile paylaacaz dedi.

MLLETVEKLL BAVURULARI SÜRÜYOR

Öte yandan seçim çalmalarn sürdüren HDP, milletvekili aday adayl konusunda bavurular almaya devam ediyor. HDP kaynaklarndan alnan bilgilere göre, bölge illeri için youn bavuru var. Diyarbakr için milletvekillii adayl bavurusunda bulunan kiiler arasnda HD ube Bakan Raci Bilici, yazar rfan Babaolu, gazeteci Faruk Balkç, Avukat Cabbar Leygara, Avukat Mesut Beta, Avukat Muharrem Erbey ve Diyarbakr Tabip Odas eski Bakanlarndan Doktor Selçuk Mzrakl da bulunuyor.

Ana Sayfaya Git