HDP'den yükselen uzlaşılmaz siyaset

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel: “HDP’de ‘bu muhalefet ve anlayış ile hiçbir düzlemde ortaklaşmak mümkün değil’ düşüncesi ağırlık kazanıyor”

Haberler 14.02.2022 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Yardmcs Tayip Temel, o masada HDPnin bulunmamasnn Y Partinin Millet ttifakna koyduu rezervden kaynaklandn söyledi. Y Partinin CHP ve eksenindeki dier partileri kendi çizgisine çekmeye çaltn belirten Temel, HDPde u an, bu muhalefet ile bu muhalefet anlay ile hiçbir düzlemde ortaklamak mümkün deil düüncesinin giderek arlk kazandn söylemek gerekir dedi.

Alt partinin bir araya gelmesi önemli ama HDPye en azndan bir bilgilendirme yaplmad

HDP E Genel Bakan Yardmcs Tayip Temel, alt muhalefet partisi liderinin bir araya gelmesini deerlendirirken, Bu kadar partinin Türkiyenin kriz içerisinde olduu bir süreçte bir araya gelip bir model, bir çözüm perspektifi ile tartyor olmas önemlidir. Türkiyenin siyasal kaderi açsndan da biz önemsiz bir olay gibi ele alamayz. Fakat, bu çalmay bu partiler kendi aralarnda balatrken, kendi aralarnda bu tartmay yürütürken HDPye bu yönde bir teklif, bir bilgi ve en azndan bir bilgilendirme yaplmad. Dolaysyla bu partiler, bu çalmay HDPden ayr, HDPyi hesaba katmakszn ve çalmann içine dahil etmeksizin yürütüyor. Bu yönde eletirilmesi veya bir bakma bir çözüm perspektifi çkar m bu toplantdan üphesini yaratyor. Bu konuda eletirdiimiz bir husus bu dedi.

Y Parti Millet ttifakna rezerv koyuyor, CHPyi kendi çizgisine çekiyor

Biz hiçbir zaman Millet ttifaknn bir parças olma gibi bir tartma ve gündem yaratmadk diyen Temel, açklamalarn öyle sürdürdü: Yer yer o partilerin bir ksm ile görümelerimiz oldu, oluyor fakat Türkiyeyi düze çkaracak, ekonomik kriz gibi olaanüstü durumda yaanacak tartmalara HDPyi hesaba katmamak, buna dahil etmemek üphesiz bir siyasi anlayn sonucu. Y Partinin zihniyetini biliyoruz, kökeni ve nereye dayandn da iyi biliyoruz. Y Partinin kamuoyuna yansyan açklamalarna bakldnda Millet ttifakna bir rezerv koyarak belli koular ve artlar dayatarak o çalmann içinde yer ald gözüküyor. AKP, bugün MHPlilemitir. Y Parti ise bugün Millet ttifaknda CHP ve CHP eksenindeki partileri ayn çizgiye çekmeye çalyor. Milliyetçi iki parti Türkiyede iki blou adeta teslim almaya çalm, kontrol etmeye çalyor ve büyük oranda da kontrol ediyor. Y Partinin bir çok söylemlerini bakn altnda MHP ve Bahçelinin söylemleri çkar. Dolaysyla bu zihniyet, Millet ttifaknn demokratik, adil, halklarn lehine bir çözüm gelitirmesini izin verir mi, bu çok üphe edilmesi gereken bir nokta.

Bizi dlayan, ötekiletiren muhalefet ile hangi zeminde ortaklalabilinir?

HDPnin u anda cumhurbakanl adayl konusunu parti kurullarnda görümediini anlatan Temel, öyle devam etti: Ama bu konuda sürekli stratejik deerlendirmeler yapmaya devam ediyor parti kurullar, genel gidiat deerlendiriyor. Genel gidiata göre nasl pozisyon almas gerektiini tartyor ve zaman zaman kamuoyuna yansyor. Millet ttifaknn tutumu ve Millet ttifaknn HDPye, adalet olgusuna, Kürt sorununun çözümüne ve kadnlara yaklam bizim bu konuda nerede duracamz elbette önemli oranda etkiler. Son tahlilde 50+1 var cumhurbakanl seçiminde. Dierinden farkn ortaya koymayan, bize dieri gibi yaklaan, ötekiletiren, dnda tutan, kriminalize eden, kapatma davasnda devlet ve iktidarn dili ile konuan bir muhalefet ile hangi zeminde ortaklalabilinir? Erdoan, AKP ve MHPye kartlk yönetme biçimleri ile ilgilidir. Türkiye toplumuna yaattklar ile ilgilidir.

Ortaklamayan ve fikir alveriinde bulunmayan bir muhalefet ile bir araya gelmelerinin mümkün olmadn da söyleyen Temel, Ama tam tersi bu alt parti bir araya geldi ve bizim savunduumuz bir çok ilkeyi benimsedi ve bizim ortaya koyduumuz ortaklama noktalarn önemli buldu ve tartmaya açk kap braktysa o zaman parti tartr ve kurullar ona karar verir dedi.

Ortak aday zemini olmaz ise HDP kendi zemini ve yolunu bulur

Tayyip Temel, u anda HDPde, bu muhalefet ve bu muhalefet anlay ile hiçbir düzlemde ortaklamak mümkün deil düüncesinin giderek arlk kazandn aktard. Temel, çünkü uygulamalar, deerlendirmeler ve açklamalar neredeyse buna hizmet ediyor. Ortak aday fikri ve zemini olmaz ise HDP kendi zemini ve yolunu bulur. Madem yolun sonuna geldik, kötünün iyisini tercih edelim gibi bir siyasi anlay olamaz. Kaba Erdoan kartlnda maruz kaldnda HDP, kendi hamlelerini, kendi seçeneklerini kendi seçmeniyle tartarak belirleyecek. ki bloun arasnda skm, ikisinden birini tercih etmek zorunda kalm bir HDP ve Kürt seçmeni deerlendirmesi zaten s bir deerlendirmedir. çözüm perspektifini, savan durdurulmasn, Türkiyenin demokratiklemesini, Kürt sorununun demokratik Türkiye perspektifi ve penceresinden çözümünü savunan bir anlay ile her koulda müzakere ederiz. Muhalefetin bu noktaya gelmesi gerekir diye konutu.

Ana Sayfaya Git