HDP'li Ayhan Bilgen'den yüzleşme çağrısı

HDP'li Ayhan Bilgen, ‘Herkesin kendi yüzleşmesini cesaretle gerçekleştirip, geleceğimizin rehin alınmasının önüne geçmeliyiz’ ifadesinde bulundu.

Haberler 27.03.2021 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerine kayym atanan eski tutuklu Kars Belediyesi E Bakan Ayhan Bilgen, partisi HDPye açlan kapatma davasna ilikin olarak, Kapatma davalar ve siyasi yasaklar, konunun bütün taraflar açsndan tkanma ve çözümsüzlüün bir sonucudur dedi. Bilgen, Bugüne gelinmi olmas ile ilgili herkesin kendi yüzlemesini cesaretle gerçekletirip, geleceimizin rehin alnmasnn önüne geçmeliyiz deerlendirmesini yapt.

Bilgen, Siyasetin rolü; bu kördüümü açacak bir iradeyi cesaretle gelitirmektir. ddianamenin hazrlan biçimi ve içinden geçtiimiz ortam ne yazk ki teknik, hukuki tartmalar belirleyici olmaktan çkartyor. Elbette yargçlarn görevi, hukuk normlar, evrensel deerleri gözetirken, ülkenin gelecei ile ilgili kayg ve riskleri de göz ard etmemeleridir ifadesini kulland. Bilgen unlar kaydetti:

HDP YE OY VEREN SEçMENE SAYGISIZLIK

Meseleyi tabela ya da rozet düzeyinde tartmak da hem HDP ye oy veren, umut balayan seçmene saygszlk hem de seçim süreçlerini sanld kadar etkilemeyecek bir manipülatif alg oluturma alkanldr.

YÜZLEME çARISI

Orta Doudaki gelimeler, Türkiye siyasetindeki bata Kürt sosyolojisi olmak üzere yaanan deiim, zamannda ve doru okunmad. Küresel ölçekteki temsili demokrasinin krizi, otoriter sa popülist siyasetin hegemonyas ve kapitalist küresellemenin tetikledii mikro milliyetçilik eksenli kimlik siyaseti, iyi yönetilemedi. Ayrmc ve dlayc uygulamalarn dourduu tepkisel psikolojinin gerilim ve kamplama siyaseti ile araçsallatrlmas önlenemedi. Bugüne gelinmi olmas ile ilgili herkesin kendi yüzlemesini cesaretle gerçekletirip, geleceimizin rehin alnmasnn önüne geçmeliyiz.

Demokrasi ve insan haklarnn araçsallatrlmas, pazarlk konusu ve dayatma aparat haline getirilmesinin önüne geçmenin en az maliyetli yolu iç dinamiklerle toplumsal bar salayp deiim talebini yönetebilmekten geçer. Ne yazk ki, kapatma davalar gard alma ve savunma ile içe kapanmaya ve mevcudu koruma refleksine hizmet ederse iki kez kaybetmi oluruz.

MASABAI MÜHENDSLK HESAPLARI LE YAPILAMAZ

Konunun hukuki boyutu ya da küçük siyasi hesaplar aan toplumsal psikoloji noktas en kritik aamadr. Krlma ve kopuu derinletirecek öç alma, cezalandrma hamleleri telafisi imkansz sonuçlar dourur. Siyaset, krlma ve yeni aray dönemlerinde, masaba mühendislik hesaplar ile yaplamaz. Toplumun iradesi, hiçbir kesimin oyu, partilerin ya da kimsenin çantasnda deildir. Kürtler yaadklar süreçlerle politik duyarll yüksek bir kitle haline geldi. Artk paylarna düenin, yeni bedeller ödeyerek yeni aclara tanklk etmek olmasn istemiyorlar. Bunun ifade ettii anlam insanca, onurluca, eit ve özgür yaayacaklar bir ülkenin karar alma ve yönetim süreçlerine katlmlardr.

Ana Sayfaya Git