HDP'li Baluken'in tutukluluk halinin devamına karar verildi

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'Terör örgütü üyeliği' ve 'Terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla yargılandığı davada tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Haberler 07.12.2017 - 12:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Cumhuriyet Basavclnca açlan soruturma kapsamnda 4 Kasmda tutuklanan, 30 Ocak günü yaplan ilk durumada tutuksuz yarglanmak üzere serbest braklan ve savcln itiraz üzerine yeniden tutuklanan HDP Diyarbakr Milletvekili dris Balukenin yarglanmasna Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan HDPli Baluken, davann bugün görülen durumasna rahatsz olduunu belirterek SEGBS sistemi ile katlmad. Durumay HDP milletvekilleri, Ziya Pir, mam Taçer, Leyla Birlik ve Nimetullah Erdoan da izledi.

4 OCAKTA KARAR VERLECEK

Durumada ilk söz hakk verilen Cumhuriyet Savcs, önceki durumada açklad esas hakkndaki görüünü yineleyerek, Balukenin tutukluluk halinin devamna karar verilmesini istedi. Daha sonra konuan Avukat Reyhan Yalçnda Baydemir, yarglamann geniletilmesini talep ettiklerini belirterek, Balukenn tahliyesini talep etti. Ksa bir arann ardndan kararn açklayan mahkeme, avukatlarn yarglamann geniletilmesi yönündeki taleplerinin tümünü reddederek, Balukenin tutukluluk halinin devamna hükmetti. Mahkeme dosya ile ilgili karar vermek üzere durumay 4 Ocaka erteledi.

TAçIER:BU ÜLKE BÖYLE YÖNETLEMEZ

Duruma ardndan Diyarbakr Adliyesi önünde basn açklamas yapan HDP Milletvekili mam Taçer, dris Balukenin sadece düüncelerini ifade ettii için 1 yldan fazladr cezaevinde olduunu belirterek, öyle devam etti:

dris Baluken suç ilememi, yolsuzluk yapmamtr. Salk durumu iyi olmamasna ramen braklmyor. Bir milletvekilinin bu ekilde yarglanmas kabul edilemez. dris Baluken bütün düüncelerini kamuoyu önünde söylemitir. dris Balukenin bugün tahliye olmasn bekliyorduk. Türkiyenin normale dönmesi için bir an önce bu davalarn dümesi gerekir. Türkiyede Kürt sorunu çözülmeden bu davalar devam eder. dris Baluken, Kürt olduu için yarglanyor. HDP ve bileenleri Kürt sorununu çözmek için gösterdikleri çabalardan dolay yarglanyor. Eer onlar Kürt sorunun çözümü konusunda demokratik admlar atmasaydlar yarglanmayacaktlar. HDP milletvekillerine geçen günlerde yüzlerce fezleke geldi. Bu ülke böyle yönetilemez. 25 milyon Kürdün taleplerini dikkate almazsanz, onlarn siyasetçilerini hapse atarsanz, bu ülke bu ekilde yönetilemez. 1980de, 90l yllarda bu denendi. 4 bin köy boaltld, 17 bin faili meçhul süeçlerini yaadk. HDP 6.5 milyon oy alarak parlamentoya girdi. Bu süreç böyle devam etmez. Türkiye halklar bunu kaldramaz. Kürtlerin talepleri bu ülkede insanca yaamaktr. Bunu dile getirdiimiz için bu mahkemelerde parlamenterlerimiz yarglanyor. Bu davalar hukuki deil, siyasi davalardr. Bugün hukuk ilerse hiçbir milletvekilimizin içeride olmamas gerekirdi.

Ana Sayfaya Git