HDP'li Baydemir: Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, 2019 seçimleri için CHP veya HÜDA PAR ile ittifak yapıp, yapmayacaklarına ilişkin "Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Eğer biz, bunu başarırsak Türkiye'nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın anlamı olur" dedi.

Haberler 09.04.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP anlurfa Milletvekili Baydemir, E Genel Bakan Pervin Buldan bakanlndaki heyetle Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) bakenti Erbile gitti. Burada IKBY eski Bakan Mesut Barzani ve Babakan Neçirvan Barzani ile görüen HDPli Baydemir, Rudawa açklamalarda bulundu. Kürtlerin ulusal ittifak kurmas gerektiini savunan Baydemir, Bizim ulusal ittifaktan kastm Hepimiz toplanalm, tek bir parti olalm deildir. Hepimiz toplanalm ve ortak bir paydada, Kürt halknn da dier halklar gibi eitçe, özgürce, kendi kaderini dier halklarla beraber tayin edebilecei adil düzenin kurulmas için Kürtler dünyadan ne istiyor, Kürtler bölge devletlerden ne istiyor? sorusuna ortak yant verebilmek. Bölük pörçük olursak kimse bizimle bar masasna oturmaz; ancak Kürt halknn hakl davasnda tek vücut olursak ve ortak stratejiyi ortaya koyabilirsek o zaman hakl taleplerimiz kabul görür diye konutu.

Bahsettikleri ittifakn ayn zamanda korunma zrh olduunu da kaydeden Baydemir, Bir kez daha söylüyorum. Kürtler aras ittifak, Türk halknn da demokrasiye ulamasnn kapsn açar. Bu Fars halk için de geçerli; çünkü Kürt halknn statüsünü kazanmas demek, Ortadou corafyasna barn gelmesi demek. Kürtler, özgür olmad müddetçe Ortadouya demokrasi gelmez dedi.

ÖNCELMZ KÜRT PARTLERN TTFAK KURMASI

HDPli Baydemir, 2019 seçimleri için CHP veya HÜDA PAR ile ittifak kurup, kurmayacaklaryla ilgili soru üzerine unlar söyledi:

Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarnda ittifak olmas lazm. Birinci önceliimiz, Kürt partilerin hatta ve hatta ahsiyetlerin kendi aralarnda ittifak kurmas. Önceliimiz, bu olmak durumundadr. Bunu baarmak zorundayz. Eer biz bunu baarrsak Türkiyenin bat yakasnda demokrasi güçleriyle ortaklamamzn veya ittifak kurmamzn bir anlam olur. Eer biz, kendi içimizde ittifak kurmazsak bunu baaramazsak dier güçlerle yapacamz ittifakn da kap açma imkan çok zayf olur.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLEND

Öte yandan, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan Pervin Buldan, Irak Kürdistanndaki temaslarna ilikin konutu Konumasna, birlik için çok geç kaldklarn belirterek balayan Buldan unlar söyledi: Erbilde baladmz görümelerimiz sürüyor. 3 günlük programmzn ilk gününde Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani ile dier siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleriyle görümelerimiz oldu. Görümelerimizde olumlu izlenimler aldk. Kürtler arasnda bir an önce birlik ve beraberliin salanp, ulusal kongrenin toplanmas gerekir. Görümemizde Kürt halknn birlii için çok geç kaldk denildi. Bu sözler, Kürt halk için birliin ne kadar önemli olduunu ortaya koyuyor.

KÜRT HALKININ GELECE çN TTFAK ART

Bir ittifaktan bahsediyoruz. Bu ittifak Kürt halknn gelecei, özgürlüü için önemlidir. Bu görümelerimizin amac elbette ittifaktr. Kürt halknn geleceini, yüz yln belirleyecektir. Bu ittifakn çok önemli olduunu bir kez daha belirtmek isterim. Komünist Parti ve yöneticileriyle de yaptmz görümede buna dikkat çektik. Bu diyalogun sürmesi gerektiini söyledik.

YEN BR SÜREç YOK ANCAK BALAMASI GEREKR

Buldana Türkiyede yeni bir sürecin balayp balamayaca da soruldu. Buldan konuyla ilgili unlar söyledi: Türkiyede yeni bir sürecin balayp balamayacan bilemem ama yeni bir sürecin balamas gerekir. Türkiyedeki huzurun salanmas gerekir. Türkiye tecridi kaldrmal ve yeni bir süreci balatmaldr. Sadece Türkiye için de deil, Ortadounun da bara ihtiyac var. Görüme, diyalogla sorunlarn çözümü salanmaldr. Müzakere ile sorunlarn çözümü mümkündür. Türkiyede de Ortadouda da diyaloa ihtiyaç vardr. Diyalog ortamn daha fazla gelitirmemiz gerekir.

DYALOGU GÜçLENDRMEMZ LAZIM

Birlik çabalarn sürdüreceklerini belirten Buldann ardndan DTK Ebakan Bedran Öztürk konutu. Öztürk unlar söyledi: Kürdistann dört parçasnda diyalogu güçlendirmemiz lazm. Eletirilerimiz olsa da diyalogumuzu sürdürmeliyiz. Sadece Baur deil, Rojava, Rojhlat partilerini de ziyaret etmeliyiz. Ulusal birlik çalmalarmz çok önemlidir. Bu görev ve sorumluluk bize düüyor. Biz de bu çalmalarmz sonuna kadar sürdüreceiz.

HDPYE DESTEK OLMAMIZ GEREKR

Kürdistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Kawa Mahmut, Türkiyede artlarn ar olduunu belirterek, Türkiyede binlerce HDPli cezaevlerine atld. Kürt partileri olarak HDPye destek olmamz gerekir. Kürt partileri ulusal birlik için ortak bir a oluturmalyz. Admlar atlyor ama daha fazla konuup çözüm gelitirmemiz gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git