HDP’li Beştaş’tan “organize işler” yorumu

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, pazartesi günü başlayacak 108 sanıklı “Kobani Davası’nın” “HDP’yi kriminalize etmek, terörize etmek, siyaset dışına itmek için hazırlanan bir proje” olduğunu öne sürdü. Beştaş, 6–8 Ekim 2014’te yaşanan ölümler karşısında HDP’lilerin suçlanması için “Ölümleri araştırmayan akıl şimdi bize ölümlerin hesabını soruyor. Bizim tespitlerimize göre 27’si HDP’li. Biz kendimizi öldürmüş oluyoruz” dedi. Beştaş, CHP MYK’sine yönelik fezlekelere ilişkin “Bizimki de öyle başlamıştı. Önce suç işlemeye tahrik diye başladı, TCK 302’ye (devletin güvenliğine karşı suçlar) kadar geldi. Bunların tümü organize işler, ‘öylesine bu adımı atalım’ değil” yorumu yaptı.

Haberler 23.04.2021 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Grup Bakanvekili Meral Dan Beta, TBMMde bir grup gazeteci ile bir araya gelerek, gündeme ilikin sorulara u yantlar verdi.

SAVCININ ÖZEL GÖREVL OLDUU DOSYADA çOK BELL

Beta, Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da aralarnda bulunduu 108 sankl Kobani Davas için u yorumu yapt:

Davada 8 savc deiti. En son Ahmet Altun bakyor, özel bir savc. Görevlendirildikten sonra gizlilik karar alnyor, soruturma isimleri geniletiliyor. Ünlü ikinci tutuklama kararnn talebini de tam Erdoann kar hamlemizi yapar ii bitiririz dedikten hemen sonra bu savc yapyor. Özel görevli olduu dosyada, çok belli. Bütün savclklara bütün delilleri gönderin diye yaz yazyor. Bu ucube dava dosyasn hazrlyor. Dosyada bir ey yok, bolca yalan var. Tamamen siyaset. O kadar absürt, yalan, haksz itham var ki. Batan sona Erdoan ve iktidarn HDPyi kriminalize etmek, terörize etmek, siyaset dna itmek için hazrladklar bir proje aslnda. Yaptklar bir eyden sonuç alamaynca bu davadan kendilerince bir propaganda yapmaya çalyorlar.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER, O DÖNEM BÜTÜN GÜN EFKAN ALA VE YALçIN AKDOANLA

HDPnin olaylarn yaand dönemde itham edilmediine vurgu yapan Beta, daha sonra balayan eletiri ve suçlamalar hakknda ise unlar söyledi:

ID orada yüzbinlerce insan katledecek aamada hazrlanm. O dönem Demirta, Davutolu ile görüüyor. Önlem alnmyor. Demokratik protestolar yaplyor. Acil gelimeler üzerine bir tweet paylalyor. Protestolar, bu tweet ile balamyor. Muta Hakan Büksür öldürülüyor. Erdoan, Kobani dütü düecek diye açklama yapyor. Ondan sonra öfke büyüyor, istemediimiz ölümler, yaralanmalar oluyor. ktidar, mralya bir heyet gönderiyor, saduyu çars için mesaj isteniyor. Srr Süreyya Önder, çözüm süreci ile ilgili o dönem bütün gününü Efkan Ala ve Yalçn Akdoann odasnda geçiriyor. Bu mesaj Öcalandan alp Srr Süreyyaya veriyorlar, o da Selahattin Demirtaa ulatryor. Sonra olaylar, peyderpey duruluyor. ktidarla asla bir iletiimsizlik yok. O dönemde bize kar bir suçlama yok. AKPye yönelen öfkeye kar Kürtlerin de devletiyiz gibi saysz açklama var. En önemlisi Dolmabahçe Mutabakat imzalanyor. Bugün ile o gün arasnda uçurum var. Sonra mart aynda Erdoan konuuyor, Dolmabahçe Mutabakatn tanmyorum, Kürt sorunu yoktur, sorunlu Kürtler vardr gibi açklamalar eliinde belli ki karar veriliyor ve trnak içinde HDPye vurulmaya balanyor.

BUNLARIN TÜMÜ ORGANZE LER

CHPnin MYK üyesi olan milletvekilleri hakknda düzenlenen fezlekeler için Beta, Bizimki de öyle balamt. Önce suç ilemeye tahrik diye balad, TCK 302ye (Devletin Güvenliine Kar Suçlar) kadar geldi. Bunlarn tümü organize iler, öylesine bu adm atalm deil dedi. Beta, CHPnin gidiatn da sizin gibi mi görüyorsunuz sorusuna ise Görünüyor zaten, yapyorlar. Yaplmayan bir ey yok yant verdi.

MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin HDPnin kapatlmas çars yapmasna karlk Beta, Kobani iddianamesinin ayrntlar ile yapyor. Kobani iddianamesi ile kapatma davas ayn organize ilerin parças zaten. Birbirinden bamsz deil. Bu davay açtran akl, bu dava ile kapatma davasn da açtraym, HDPden kurtulaym, siyaset dna iteyim meselesini birlikte düünüyor dedi. Beta, Bunu yapmalarnn en önemli sebebi, HDP ile dier muhalefet güçlerini datmak, yan yana durularn engellemek, dayanmalara kar barikat kurmak. Benim sözünü ettiim bir seçim ittifak deil, bir mücadele birliktelii dedi.

O DDANAME BR DAHA GELMEMEL. BENCE GELMEYECEK

Anayasa Mahkemesinin HDPnin kapatlmas talebiyle hazrlanan iddianameyi iade etmesinin ardndan yeni bir giriim bekleyip beklemediklerine yönelik soruya Beta, Tamamen siyasi atmosfere bal. Hukukla ilgisi yok. O iddianameden bir hukuk metni çkaramazlar, çok zor. sterse teknik olarak yazp gönderir ama ortada bulacak bir ey yok. Bizi dinlemeliler, o iddianame bir daha gelmemeli. Bence gelmeyecek. Ben söylemitim bir ödül verdiler diye. Kongreye hediye. Kongre bitti diye davann MHP Büyük Kurultayndan bir gün önce açldn anmsatt.

BZ KENDMZ ÖLDÜRMÜ OLUYORUZ

Beta, 68 Ekim 2014te yaanan ölümlerden HDPlilerin sorumlu tutulmas ile ilgili olarak da unlar söyledi:

HDPnin suç ve suç fiilleri ile hiçbir ilgisi yoktur, olamaz. Kriminal bir dili ortaya çkaramazsnz. Bu tpk kayym meselesindeki gibi belediye bakanlarnn örgüte para aktardn söylerler, ama dava dosyasnda tek satr delil bulamazlar, çünkü yoktur. imdi Kobanide ölüm üzerine propaganda. Öldürülenlerin ailelerini aramamlar, savclklar soruturma yapmam. Bu 43 insann nerede, nasl, kim tarafndan öldürüldüünü soruturmayan bir iktidar var. Yasin Börü davas üzerinden gittiler. Faili bulunsun, kimsenin ölümüne alk tutacak halimiz yok ama dierlerinin de faili bulunsun. Ölümleri aratrmayan akl imdi bize ölümlerin hesabn soruyor. Bizim tespitlerimize göre 27si dorudan HDPli. HDPli kimlii olmayp bu protestolarda bulunanlar var. IDe kar sokaa çkan insanlar. HDPliler öldürülmü. Biz kendimizi öldürmü oluyoruz.

Ölümleri, 90l yllarn faili meçhul ölümlerine benzeten Meral Dan Beta, Faili meçhul ama aslnda faili meçhul deil. Görgü tanklar var, ama tutuklanmyorlard. Burada da öyle bir tablo vard dedi.

Nevruz kutlamalarnn, tüm bunlara bir cevap olduunu deerlendiren Beta, Halk oraya getiren bayram kutlamas deildi dedi.

Ana Sayfaya Git