HDP'li Çepni: "Cezaevleri Türkiye'de kanayan bir yara"

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Türkiye'de cezaevlerinin kanayan bir yara" olduğunu savundu.

Haberler 08.10.2021 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çepni, baz HDPli milletvekilleriyle Mecliste düzenledii basn toplantsnda, darda vatandalarn durumu neyse cezaevlerinde de durumun ayn olduunu belirterek, Bütün ülke zaten açk ya da kapal cezaevine dönütürülmü durumda, fakat cezaevleri özellikle son yllarda bir ikencehaneye dönümü durumda. Tutsaklar, mahpuslar ceza alm, içeri girmi olmalarna ramen cezaevlerinde bir kez daha cezalandrlmaya çallyorlar. iddiasnda bulundu.

CEZAEV SORUNLARI

Cezaevleri Türkiyede kanayan bir yara diyen çepni, 16 Nisan 2020 ylnda infaz yasasnda yaplan deiiklik sonras yaananlar anlatt.

Bu infaz düzenlemesini ayrmc olmasndan dolay eletirdiklerini ifade eden çepni, unlar kaydetti:

Biz bu yasann hem insan haklarna hem uluslararas sözlemelere hem de anayasaya aykr olduunu söyleyerek itirazlarmz ettik. çünkü bu düzenleme pandemi sürecinde çkan bir düzenlemeydi, ayn zamanda pandemi koullarnda insanlarn korunmas açsndan da gündeme getirildii söylenmiti. çünkü cezaevleri bu anlamda pandemi koullarnda çok daha büyük riskler barndran yerlerdi. Bu düzenlemeyle birlikte 90 bin civarnda adli mahpus serbest brakld, fakat politik tutsaklar bu düzenlemenin dnda tutuldular. Yani burada çok net bir ayrmclk gerçekletirildi ve bu siyasi mahpuslar, cezaevlerinde pandemi koullarnda hem hastaln pençesine teslim edildi hem de ölüme terk edilmi oldular.

Ana Sayfaya Git