HDP'li Yüksekdağ ve iki vekile dava

İZMİR'de katıldıkları panelde yaptıkları konuşma nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak', HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat hakkında ise katıldığı bir gösteride, 'Suçu ve suçluyu övmek' suçlamasıyla iki ayrı dava açıldı.

Haberler 29.11.2016 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Figen Yüksekda ve HDP stanbul Milletvekili Erdal Ata, geçen ubat aynda, zmirde partileri tarafndan düzenlenen panelde konuma yapt. ddiaya göre Yüksekda bu paneldeki konumasnn bir bölümünde, Bugün Cizrede, Silopide, Surda, Nusaybinde, Dargeçitte ve Licede bizler kendi kendimizi yönetecek kadar olgunuz diyen halkn mücadelesi, ite yüzyllar boyunca verilen bu insani mücadelenin bayrann dalgalandrlmasdr dedi. Erdal Atan da ayn panelde yapt konumada, Güneydou ve Dou Anadolu bölgelerinden Kürdistan diye bahsettii, mevcut yönetim sisteminin çöktüünü, yeni bir yönetim anlayna ihtiyaç duyulduunu, öz yönetimlerin tartlmas gerektii söyledii belirtildi. Bu söylemlerin, bölücü terör örgütü PKKnn ülkeyi bölmeye yönelik eylemleriyle örtütüü iddia edildi.

1- 5 YIL HAPS STEM

Soruturmay tamamlayan Cumhuriyet Savcs tarafndan hazrlanan iddianamede, Yüksekdan sözleriyle, terör eylemlerini bir halk mücadelesi olarak göstermeye çalt, PKKnn propagandas yapt, Atan sözlerinin de ayn ekilde terör örgütünün propagandas olduu belirtildi. Savc, soruturma aamasnda üpheliler Figen Yüksekda ve Erdal Atan ifadesine bavurulmas için Ankara Cumhuriyet Basavclna talimat yazldn, ancak çkartlan tebligata ramen savunmasn yapmak üzere Ankara Cumhuriyet Basavcl talimat bürosuna gitmediklerini belirtti. Savc, HDP E Genel Bakan Figen Yüksekda ve HDP stanbul Milletvekili Erdal Atan Terör örgütü propagandas yapmak suçundan 1 ila 5er yl arasna hapis cezasna çarptrlmalarn talep etti.

ddianame zmir 2nci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan kabul edilirken, yarglamaya önümüzdeki günlerde balanaca belirtildi.

IRGATA DA DAVA

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat hakknda ise Suçu ve suçluyu övmek suçlamasyla hazrlanan iddianame 40nc Asliye Ceza Mahkemesi tarafndan kabul edildi. ddianamede, Irgatn 2015 ylnn ubat aynda, zmir Valiliinin yasaklad bir mitingi protesto etmek amacyla Alsancak semtinde düzenlenen eylemde yapt konumasnda, terör örgütünün eleba eri Abdullah Öcalan siyasi tutsak olarak ifade ettii, terör eylemlerinden bir özgürlük mücadelesi olarak bahsettii, Öcalan lehine atlan sloganlara destek verdii belirtildi. Bu nedenle Suçu ve suçluyu övmekten yarglanmas talep edildi. Irgat da zmir 40nc Asliye Ceza Mahkemesinde 2 yla kadar hapis cezas istemiyle hakim önüne çkacak.

Ana Sayfaya Git