HDP'nin Diyarbakır mitingindeki patlamaya ilişkin dava

Diyarbakır'da, 7 Haziran 2015'teki Milletvekili Genel Seçimi öncesinde düzenlenen mitingde 4 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı 2 patlamaya ilişkin 5 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Haberler 21.06.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPnin Milletvekili Genel Seçimi öncesi Diyarbakrda 5 Haziran 2015te düzenledii mitingde 4 kiinin yaamn yitirdii, çok sayda kiinin yaraland patlamalara ilikin 5 sann, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme, nitelikli öldürme, nitelikli öldürmeye teebbüs ve tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el deitirme suçlarndan yarglanmasna devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankaraya nakledilen davann Bat 2. Ar Ceza Mahkemesinde görülen 5inci durumasna, tutuklu sanklar Orhan Gönder, Mustafa Klnç, smail Korkmaz ve Burhan Gök ile baz ikayetçiler, müteki yaknlar ve taraflarn avukatlar katld.

Durumaya, Gaziantep Ar Ceza Mahkemesinden gelen çileri Bakanlnn aranan teröristler listesinde krmz kategoride bulunan lhami Balya ilikin iletiim müzekkeresinin okunmasyla baland. Daha sonra önceki durumada talep edilen sank Mustafa Klnçn cep telefonundaki incelemelere yönelik bilirkii yazs okundu.

BOMBALI SALDIRI DAVASI

Madur avukatlarndan Özgür Erol, bilirkii raporunda suçun sanklarla ilikisine dair bir sürü emare olduunu öne sürerek, kaytlara ilikin her sana ayr ayr soru sormak istediklerini belirtti.

Sanklardan Klnçn telefonunda bulunan ses kaytlarnn dier sanklar için de balayc olduunu iddia eden Erol, Önümüzdeki durumalara ehir dnda olan sanklar mahkeme salonunda hazr edilmeliler. Bir ksm fotoraf ve el yazlarn sanklara gösterip tehis yapmalarn isteyeceiz. dedi.

Daha sonra Mahkeme Bakannn, Neden normal insanlar gibi telefonla direkt iletiim kurmuyorsun da ses kayd yolluyorsun? eklindeki sorusuna Klnç, 3 senedir suçsuz yere yatyorum. Telefondakiler özelimdir. Özel hayatm kimseyi alaka etmez. karln verdi.

EK SAVUNMA YAPTILAR

Avukat beyanndan sonra, dier sanklar söz alarak ek savunma yapt.

Miting alannda patlayan bombay brakmakla suçlanan Orhan Gönder de Mitingde esrar satmak için bulundum. Süleyman Zeren ile belirli bir fiyata anlatktan sonra esrar kendisine sattm. Polislerin arama yapt bir zamand ve kendisi esrar saklamamz gerektiini söyledi. O tezgahta tüp vard. Onla birlikte tüp ve esrar olan kutuyu okulun bahçesine bir yere sakladlar. Kutuyu oradaki çaycnn yanna braktm, saatler sonra geldim kutunun içine ne koydular ne yaptlar bilemem ki. Bomba olayyla hiçbir alakam yoktur. diye konutu.

Mahkeme Bakannn Mavi kyafetli kiiyle önceden tankln var m? sorusu üzerine sank Gönder, o kiiyi alanda tandn, polis aramaya balaynca da birlikte miting alann dna çktklarn söyledi.

Madur avukatlar söz alarak, Göndere soru sormak istedi ancak Gönder, avukatlarn hiçbir sorusuna cevap vermeyeceini ifade etti.

Dier sanklar smail Korkmaz, Mustafa Klnç, Burhan Gök de olayla ilgileri bulunmadn öne sürerek, önceki durumalarda yaptklar savunmalarnn göz önünde bulundurulmasn ve tutuklu olarak geçirdikleri sürenin de dikkate alnmasn isteyerek tahliyelerini talep etti.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardndan, cumhuriyet savcsnn da görüü dorultusunda sanklarn tutukluluk halinin devamna karar vererek durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git