HDP'nin yeni vekil kadrosu netleşiyor

HDP, 24 Haziran için milletvekili aday listesini büyük ölçüde tamamladı. On eski vekilin yeniden adaylığı kesinleşti.

Haberler 20.05.2018 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP, 24 Haziran için milletvekili aday listesini büyük ölçüde tamamlad. Üç milletvekilini devamszlk, sekizini ise kesinleen hapis cezalar nedeniyle kaybeden HDP, önümüzdeki dönemde yeni yüzlerle TBMMde olmay planlyor. Birgünün haberine göre, 1 Kasmda seçilen milletvekillerinin büyük bir bölümünün yeniden aday gösterilmeyecei belirtilirken mevcut vekillerden 10 ismin listelerde yer alacann kesinletii örenildi.

Parti Tüzüünde üç dönem üst üste milletvekili olunamaz kuralnn 1 Kasmda olduu gibi bu dönem de esnetilecei örenildi. E Genel Bakan Pervin Buldan ile birlikte milletvekilleri Alican Önlü, Berdan Öztürk, Hiyar Özsoy, Mahmut Torul, Nimetullah Erdomu, Nihat Akdoan, Hüda Kaya, Ayhan Bilgen ve Mithat Sancarn yeniden adaylna kesin gözüyle baklyor.

ÖNDER, BOTAN BELRSZ

1 Kasmda Ankaradan milletvekili olarak seçilen Srr Süreyya Önderin yeniden aday olmak istemedii ancak ikna çabalarnn sürdüü örenildi. Partiden edinilen bilgilere göre Öndere stanbul birinci bölgeden milletvekillii adayl önerildi. Durumu netlemeyen bir dier isim Van Milletvekili Lezgin Botan oldu. Botann ald 18 yllk hapis cezas adayl önündeki tek engel olarak gösteriliyor. Milletvekilleri Aycan rmez ve Leyla Birlikin durumlar da belirsizliini koruyor.

YENDEN ADAYLIK BAVURUSUNDA BULUNMADILAR

HDPde 7 Haziranda TBMMye giren ancak 1 Kasm seçimlerinde yeniden milletvekili olamayan baz isimlerin adayl da kesinleti. Bu kapsamda E Genel Bakan Sezai Temellinin yan sra Yurdusev Özsökmenler, Saruhan Oluç, Rdvan Turan, Ali Kenanoullar ve Turgut Öker aday gösterilecek. Eski Milletvekili Srr Sakkn da memleketi Mutan aday olaca bildirildi. HDPnin Diyarbakr birinci sra adaynn ise DTK E Sözcüsü Leyla Güven olaca ifade edildi.

HDPde mevcut milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Frat, Celal Doan ve devamszlk nedeniyle milletvekillii sona eren Leyla Zana, salk sorunlarn gerekçe göstererek bavuruda bulunmazken yurt dnda olan Faysal Saryldz ile Tuba Hezer de aday olamad. Altan Tann ise Saadet Partisinden aday gösterilecei konuuluyor.

HDPde Grup Bakanvekillii yapm isimlerden Meral Dan Beta ve Filiz Keresteciolunun da yeniden adaylk bavurusunda bulunmad ifade edildi.

YEN SMLER BEL OLMAYA BALADI

26nc dönemde vekillerin ypratld ve kan deiimine ihtiyaç olduu ifade edilen HDPde, gazeteci Ahmet kn yan sra aktivist Veli Saçlkn aday listelerinde yer alabilecei belirtildi. Eski nsan Haklar Dernei Dernei (HD) Genel Bakan Yardmcs ve Diyarbakr ubesi Bakan Raci Bilicinin ve Doktor Selçuk Mzraklnn da Diyarbakrdan aday gösterilmesi bekleniyor.

Halkevlerinin önceki dönem Genel Bakanln yapan Oya Ersoy ve SYKP E Genel Bakan Tülay Hatimoullar da listelere bileenlerden dahil olacak. Sanatç Ferhat Tunçun da stanbuldan bavuruda bulunduu ve kesin listeye dahil edilecei bildirildi.

Bileenlerinden de milletvekili adaylarn belirleyen HDP, bu kapsamda Halklarn Demokratik Kongresi (HDK) E Sözcülerine listelerinde yer verdi. HDK E Sözcülerinden Onur Hamzaolu zmitten, Gülistan Koçyiit ise stanbuldan aday gösterilecek.

Ana Sayfaya Git