Hedeflenen projeler!

Diyarbakır'da hedeflenen ve kentin çehresini değiştirecek projeler bir bir hayata geçirileceği müjdesi verilecek.

Haberler 09.07.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kent merkezi ve ilçelerde vatandalarn hayatna dokunacak projeler birbiri ardna uygulamaya sokulacak. Tarihi mekanlarda devam eden restorasyon çalmalaryla da kentin turizm potansiyelinin ön plana çkarlmas hedefleniyor.

Bu kapsamda geçen yl 10 Austosta Diyarbakr Kalesinin en görkemli burçlar olan Ulu Beden, Yedikarde, Selçuklu, Nur ve Urfa Kapdaki 6 burçta restorasyon çalmas balatld. Benusen Mahallesinde onarm yaplan burçlara bitiik olan ve görüntüsünü olumsuz etkileyen 300e yakn bamsz yap kamulatrlarak surlarn d ksmndaki koruma bandnda 25 bin metrekarelik alan ortaya çkarld.

Ocak aynda 11i çkale ve 2si d kale burcu olmak üzere 13 burçta, Amida Höyükün çevresindeki istinat duvar ile 11 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesinin de yer ald restorasyon çalmalar hayata geçirildi. Restorasyon kapsamnda çkalede yaplan kazlarda üç burcun kaps ortaya çkarld. Mays aynda Dakap, Tek Beden, 7 ve 8 nolu burçlar ile Diyarbakr Kalesinin ayakta duran 98 burcundan 24ü restorasyon çalmalarna dahil edildi.

FSKAYA SEYR TERASI YENLENYOR

Fiskaya elalesinin tekrar akar hale getirilmesinin ardndan, seyir terasnda yenileme çalmalar balatld. Diyarbakr Kültür Varlklar Koruma Bölge Kurulu tarafndan onaylanan projenin tamamlanmasyla vatandalar, Dünya Kültür Miras Hevsel Bahçeleri ile Dicle Nehri manzarasn bir arada izleyebilecek.

MALABAD KÖPRÜSÜNÜN GÖRKEM ORTAYA çIKARILACAK

Dünyann bugüne ulaan en büyük kemer açklna sahip ta kemer köprüsü olan Malabadi Köprüsünün görkemini ortaya çkarmak için 30 bin metrekarelik alanda da çevre düzenlemesi yaplacak. Toplam 30 bin metrekare alann düzenlenecei çalmada, 18 bin 95 metrekare yeil alan olacak. Köprü çevresinde, meydan, kafeterya, mescit, seyir teraslar, gezinti yolu, iskele, çocuk oyun alan, tuvalet ve bebek bakm odalar yer alacak. Köprüye fiziksel temas kesmek için yapay sahil oluturulacak projede klandrma ile eserin görkeminin gece de görülmesi salanacak.

DYARBAKIR ULUSAL VE ULUSLARARASI SPOR AKTVTELERNN MERKEZ OLACAK

Diyarbakr uluslararas spor merkezine dönütürecek 16 gençlik ve spor yatrmnn protokolü Gençlik ve Spor Bakanl ile Valilik, Büyükehir ve 17 ilçe belediyesi arasnda imzaland. Gençlik ve Spor Yatrmlar Projesi kapsamnda içinde yüzme, tenis, okçuluk, voleybol, futbol, basketbol bata olmak üzere tüm spor branlarn kapsayan, ulusal ve uluslararas spor organizasyonlarna uygun Spor Park yaplacak.

Dicle ilçe merkezine 5 kilometre, Diyarbakra 55 kilometre uzaklkta 180 bin metrekare alana sahip Selahaddin Eyyubi Uyan Gençlik Kamp ina edilecek. Sur ilçesinde yaayan gençleri ve Dicle Üniversitesinde okuyan örencileri buluturma amacyla Sur ilçesinin Yiitçavu Mahallesinde 66 bin metrekare üzerinde Sur Dicle Vadisi Spor Kompleksi kurulacak.

Kayapnar ilçesinde El Cezeri Bilim ve Gençlik Merkezi, Sur ilçesinde Sezai Karakoç Tematik Edebiyat Gençlik Merkezi açlacak. Eil, Hani, Lice, çnar, çermik ve Kulpta ise ilçe gençlik merkezleri kurulacak.

Balar, Bismil, Kocaköy, Hazro ve Eilde 1000 kiilik spor salonlar, Ergani, Balar, Bismil, çnar, Silvan ve Kulp ilçelerinde yüzme havuzu açlacak. Yatrmlar kapsamnda ayrca 80 hal saha, 9 basketbol ve voleybol sahas ile çim ve 3 nizami sentetik futbol sahas ina edilecek.

HAFF RAYLI SSTEMN 2023TE HZMETE GRMES HEDEFLENYOR

Vatandalara ucuz, güvenli ve konforlu ulam hizmeti sunmak için Hafif Rayl Sistem Projesiyle ilgili çalmalara devam ediyor.

Ulam Daire Bakanlnn, 2023te hizmete sunmay planlad Dakap-Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesi arasnda Rayl Sistem Hattnda proje çalmalar kapsamnda zeminin jeolojik-jeoteknik etütleri yaplyor. Ekipler, rayl sistem güzergahnn jeolojik modelinin ortaya çkartlmas ve jeoteknik parametrelerinin elde edilmesine yönelik sondaj çalmalarn tamamlad.

LçELERE KENT MEYDANI VE MLLET BAHçELER KAZANDIRILACAK

Silvan ilçesinde 14 bin 430 metrekarelik alana 1. Klçarslan Kent Meydan ina edecek. lçenin çehresini deitirecek meydan projesinde, 8 bin 300 metrekarelik yeil alan oluturulacak. Hazroya 32 bin metrekarelik alanda içerisinde piknik alan, kamelya, spor aletleri, yürüyü yollar, oturma birimleri olan ve çocuklar için çeitli oyun gruplarnn yer alaca millet bahçesi kazandrlacak.

Kocaköyde ise 9 bin 500 metrekare alana park yaplacak.

Kafeterya, mescit, gül bahçeleri, kamelya, spor aletleri, yürüyü yollar ve tuvalet ina edilecek parkta çocuklar için yumuak zemin üzerine çeitli oyun gruplarnn bulunduu alan oluturulacak.

Ana Sayfaya Git