Her okula bir avukat

DİYARBAKIR'da 'Sensiz Olmaz' hareketi ve baroların ortak yürüttüğü 'Her okula bir avukat' projesi kapsamında toplantı düzenlendi.

Haberler 30.05.2018 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sensiz OImaz hareketinin, barolarla birlikte yürüttüü, Her okula bir avukat projesinin 3üncü toplants Diyarbakrda yapld. Toplantya stanbul, Adana, Bursa, Ankara, Antalya, rnak, Batman, anlurfa, Bingöl, Van, Adyaman, Mu, Kocaeli ve Diyarbakr barolarndan temsilciler katld. Toplant öncesi konuan Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen, 24 Haziranda yaplacak seçimlere; seçim güvenlii, serbest seçim hakk, eit koullarda propaganda hakk ve OHAL koullarna dair tartmalarla girildiini söyledi. Barolarn her seçimde bireysel olarak gözlemci sfatyla görev aldn belirten Özmen, bu yl tüm barolarn güçlerini birletirerek, ortak çalma zemini yaratma gayreti içerisine girdiini ve bunu baardklarn ifade etti.

Türkiyedeki barolarn büyük çounluunun katlm ile ortak bir çalma yürüteceklerini kaydeden Özmen, Gerek OHAL koular, gerekse de cumhurbakan adaylarndan Selahattin Demirtan tutuklu olmas, propoganda eitlii açsndan çok ciddi ve kabul edilemez bir adaletsizlik yaratmaktadr. Demirtan serbest braklmas ve eit bir propoganda koul ve imkannn yaratlmas açsndan yargya bir çarda bulunmutuk. Ayn zamanda bu sorumluluun, Demirtan tüm siyasi rakiplerine de ait olduunu düürüyorum. Bu; hem hukuksal, hem ahlaki, hem vicdani bir sorumluluktur. Tekrar Selahattin Demirtan serbest braklmas, serbest seçim ve propaganda hakknn kendisine tannmas yönündeki çarm yineliyorum dedi.

SANDIKLARIN TAINMASI SEçM GÜVENLNE GÖLGE DÜÜRÜR

16 Nisan referandumdan beri, mühürsüz oylar üzerinden, toplumda referandum sonuçlarnn meruiyeti üzerine yürütülen bir tartma olduunu ifade eden Özmen, sözlerini öyle sürdürdü:

Seçim yasasnda ve mevzuatnda yaplan deiiktliklerle, sandklarn tanmas, baka bir deyile birletirilmesi, ayn apartmanda oturanlarn baka sandklarda oy kullanacak olmas, seyyar sandk uygulamas, sandk kurulu bakanlarnn tayin ve seçim eklinin deitirilmesi gibi birçok uygulama, seçim güvenlii açsndan ciddi tartmalara, endie ve kayglara sebep olmutur. Seçim mevzuat uygulamalarnn hiçbir üphe, endie ve kukuya mahal vermeyecek derecede net ve açk olmas gerekiyor. Yüksek Seçim Kurulu tarafndan sandklarn tanmas, baka bir deyile birletirilmesi yönünde karar verildi. Seçim güvenlii açsndan baktmz zaman, sandklarn birletirilmesi ne yazk ki bölgemize tekabül ediyor. YSKnn açklamasna göre 144 bin seçmenin oy kullanma yerinin deitirildii, yani sandklarn tand yönünde uygulama var. Bunun, doru bir uygulama olmad, seçime ve seçim güvenliine gölge düürecei, seçim demokrasisine aykr olduu, aslolann sandn seçmenin ayana gitmesi, seçmenin sanda götürülmesi olmadn, tamal seçim sisteminin hukukçular tarafndan kabul görmeyecei ve anti demokratik bir uygulama olduunun altn çizmek istiyorum. Seçimlerden sonra, herhangi bir tartma yaanmamas, seçimlerin meruiyetine gölge dümemesi, hak ve özgürlüklerin sekteye ugramamas, asgari seçim koullarnn uygulanmas açsndan, dürüst ve adil bir seçim gerçeklemesi için; tüm barolar olarak 24 Haziran günü sandk balarnda, seçim böglelerinde, seçim kurullarnda gözlemci sfatyla yer alacamz duyurmak istiyorum. Sensiz Olmaz hareketiyle, barolar ortak çalma yürütüyoruz. Bugünkü toplantda son eklini alacak. Sensiz Olmaz hareketinin yürüttüü bir proje var. Her okula bir avukat kalmpanyas. Bu kampanyay destekliyoruz. Temel amacmz, bu kampanya kapsamna her okulda bir meslektamz gözlemci olarak bulundurabilmek.

Ana Sayfaya Git