Herşey Rektör olunca başladı!

FETÖ iddianamesinde: Dicle Üniversitesi eğitim kurumundan çok, terör örgütünün kurumu olduğu iddia ediliyor.

Haberler 03.04.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR Cumhuriyet Basavclnn Dicle Üniversitesinde FETÖ/PDY terör örgütü yaplanmasna ilikin yürüttüü soruturma tamamland. hraç edilen eski Rektör Prof. Dr. Ayegül Jale Saraç ile yardmclar Aytekin Sr, Aslan Bilici ve Sabri Eyigünün Terör örgütü kurma ve yönetme suçlarndan 22.5ar yla kadar hapisle cezalandrlmalar istenen iddianamede, FETÖ/PDY terör örgütünün yan sra, deiik bir çok tarikat ve cemaatin de üniversitede yaplanmas olduu ortaya çkt.

Dicle Üniversitesinde FETÖ/PDY terör örgütünün akademik yaplanmasna yönelik yürütülen soruturma sonunda ihraç edilen eski Rektör Ayegül Jale Saraç ile yardmclar Aytekin Sr, Aslan Bilici ve Sabri Eyigün hakknda Terör örgütü kurma ve yönetme suçlarndan 22.5ar yla kadar hapis istemiyle hazrlanan iddianame, Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. Örgütün akademik yaplanmasnn ayrntl olarak anlatld iddianemede, 2008 yl öncesi Dicle Üniversitesinde muhafazakar ve milliyetçi gruplarn, üniversiteye hakim olan PKK sempatizan grubun basklarna maruz kaldn kaydetti. Bu gruplarn, PKK yanls gruba kar birlikte hareket etme arayna girmesi ile FETÖ/PDY terör örgütünün durumu lehine kullandn belirten savc, örgütün bu ortam kadrolama için frsata çevirdiini ifade etti.

SARAçIN REKTÖR OLMASIYLA FETÖ YAPILANMASI BALADI

PKK sempatizan oluumun basklar sonucu, yönetime muhalif muhafazakar gruplarn 2008 yl Rektörlük seçimlerinde tek aday destekleme karar aldn belirten savc, bunun sonucunda FETÖ/PDY terör örgütünün üniversite yaplanmasnn temelini attn ifade etti. ddianamede, kendilerini muhafazakr olarak nitelendiren gruplarn destekledii Ayegül Jale Saraçn Rektör olarak atanmasnn ardndan üniversitede FETÖ/PDY terör örgütü yaplanmasnn balad belirtildi.

KADROLARA ÖRGÜT MENSUPLARI YERLET

Yönetim deiikliinin ardndan FETÖ/PDY terör örgütünün üniversite içinde faaliyete baladna dikkat çeken savc, örgüt mensuplarnn yönetimde kritik noktalara atandn belirtti. Atanan kiilerin, üniversitedeki kadrolara örgüt mensuplarn yerletirdiini söyleyen savc, kadrolamadan sonra FETÖ/PDY terör örgütüne yakn olmayan ve muhalif kiilere bask ve mobbing uygulandn belirtti. Mali kaynaklarn kullanld ve yönetimde usulsüzlükler yapldn ifade eden savc, örgütün maddi ve manevi desteinin arttn, böylece üniversitenin bir eitim kurumundan çok FETÖ/PDY silahl terör örgütü tarafndan örgüt çkarlar için kullanlan bir kurum haline geldiini belirtti.

MEVERET GRUBU, MENZL GRUBU, GÜLEN GRUBU, ÜLKÜCÜ GRUPLAR

ddanamede FETÖ/PDY terör örgütü ve dier cemaatlerin üniversite yaplanmasna ilikin çarpc ifadeler de yer ald. üpheli Rektör yardmcs Aslan Bilicinin ifadesi iddanamede öyle yer ald:

2008 rektörlük seçiminde Meveret grubu, Menzil grubu, o zamanki adyla Gülen grubu ve ülkücü gruplar Ayegül Jale Saraç destekledi. Saraçn Rektör olmas ile yönetim kadrosuna muhafazakar gruplardan atamalar yapld. Bunlardan Aytekin Sr, o dönemde Gülen grubu olarak bilinen ve imdi paralel örgüt içerisinde bulunan kiidir. Mustafa Arca Menzil grubundandr. Ben Meveret grubu olmak üzere yönetimde görev aldk. PKK terör örgütü yandalarnn basklarndan dolay muhafazakar gruplarla birlik olmak zorunda kaldk. Biz Meveret grubu olarak eskiden beri Gülen grubu ile bir arada olmay hiçbir zaman tasvip etmedik ve birlikte olmadk. Her yapdan bulunan idari yöneticiler ile birlikte, bizlere destek veren muhafazakar yapdan yöneticilik yapabilecek kiileri seçerek yönetime getirdik. Gülen grubu içinden destek veren kiiler de bir takm yerlere yerletirildi.

REKTÖR OLACAINI RÜYASINDA GÖRMÜ

Doç. Dr. Musafa Sarbyk da iddianameye yansyan ifadesinde; 2008de milliyetçi ve muhafazakar öretim üyeleri arasnda görü birlii ile bir rektör aday belirlenmesi karar kapsamnda imdiki Rektör Talip Gülün öne çktn belirterek öyle dedi:

Buna ramen Salih Hoolu, Ayegül Jale Saraçn aday gösterilmesi gerektiini belirterek, alnan kararn aksine davran gösterdi. Muhafazakar öretim üyelerini etkileyerek Jale Saraçn rektör aday olmasn salad. Ben, Jale Saraçn bir proje olduunu, aday gösterilmesini kabul etmeyeceimizi söyledim. Salih Hoolunun Meveret grubunun toplant yapt bir yerde muhafazakar gruplar temsil eden 20- 30 kiinin katld bir toplant düzenleyerek, Saraçn aday olarak gösterilmesi için çalma yaptn duymutum. O tarihte duyumumuza göre 13 kiinin paralel yap, 30- 40 kiinin Meveret grubuna, 7- 8 kiinin Yeni Asya grubuna, 2- 3 kiinin Menzil grubuna dahil olduunu biliyorduk. Bu toplantlar sonucu Saraç rektör aday gösterilmitir. Adayln açklamasndan 2 gün önce iki hoca ile Ayegül Jale Saraç ziyaret ettim. Saraça aday olmamas gerektiini, kendisinin kullanlacan, bunun oyun olduunu söyledim. Saraç, arkadalarnn bir görev verdiini ve rektör olacan rüyasnda gördüünü söyledi. Rüya ile amel edilmesinin caiz olmadn söylediimde Akrabalarm rektör olacam rüyalarnda görmüler dedi.

GZL TANIK: SURDA BULUNAN PKKLILARA LAç GÖNDERLD

ddianamede üniversitede temizlik görevlisi olarak çalan bir gizli tann ifadesi de yer ald. Rektör Yardmcs Aslan Bilicinin kadrolamaya giderek 4B ad altnda hastaneye bin 500ün üzerinde FETÖ/PDY üyesi görevli aldn öne süren Gizli Tank Aydnlkn ifadesi öyle yer ald:

Üniversiteye alnan akademisyenlerin çounluu FETÖ/PDY üyesidir. Dicle Üniversitesi ameliyathane kapasitesi düünüldüünde akla gelmeyecek sayda ilaç stoku vardr. Bunlarn çou pahal ve ulalmas zor ilaçlardr. Ameliyathane ve acilde bulunan tbbi malzemeler operasyonlarn devam ettii srada Surda bulunan PKK terör örgütü mensuplarna gönderildi. Bu açn fark edilmemesi için ilaçlarn tarihi geçtii için imha edilmi gibi tutanak tutuldu.

Ana Sayfaya Git