Hevsel'e özel proje alanı!

Diyarbakır'daki 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri'nin akıbeti belli oldu. Hevsel Bahçeleri Dicle Nehri kıyılarını da kapsayacak biçimde baştan yaratılacak. Hevsel Bahçesi projesi kapsamına, Dicle üzerindeki tarihi 10 Gözlü Köprü de alındı.

Haberler 23.01.2017 - 11:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanl, Diyarbakrda Krklar Dann eteklerinde yer alan 8 bin yllk Hevsel Bahçelerini özel proje alan ilan etti. çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhasekinin haziran ayna kadar bitirilmesi talimatn verdii çalmayla, Hevsel Bahçeleri Dicle Nehri kylarn da kapsayacak biçimde batan yaratlacak. Hevsel Bahçesi projesi kapsamna, Dicle üzerindeki tarihi 10 Gözlü Köprü de alnd.

DYARBAKIRIN KÜLTÜR MRAS

Proje alanna bisiklet ve yürüyü yollar, seyir teraslar, ahap banklar, spor alanlar, 21 adet çeme, kameriyeler ve kr kahvesi yaplacak. Dicle kenarnda da ahap iskele yürüyü yolu olacak. Bölgede mangal yaklmas yasaklanacak. Hevselde 300 kiilik cami dnda yaplamaya izin verilmeyecek. Cami, pencerelerinden cam süslemelerine kadar Diyarbakr kültürünü ve mimarisini yanstacak.

71 BN AAç DKLECEK

Dicle kenarna, ileride bölgede tekne turlar yaplabilmesi için tekne yanama alanlar da yaplacak. Hevsel Bahçelerinde kamuoyundaki algnn aksine çok az sayda aaç bulunduunu belirten yetkililer, Buras orman deil, bahçe. Sebze yetitirilen, çevresinde meyve aaçlarnn olduu bir yer. Biz burann toprana ve iklimine uygun türleri tercih ettik dedi. Projeyle, bölgeye 71 bin aaç, çiçek ve bitki ekilecek. Bahçeye, 2 bin 600 çiçek ekilecek. 65 bin metrekarelik alan da çimlendirilecek.

ZYARET ALANI KORUNACAK

Ünlü Suzan Suzi türküsü bu bölge için yazlrken, türküde geçen Krklar Dann etei Hevsel Bahçelerine iaret ediyor. Burada, halkn önem verdii çeitli ziyaret alanlar ve kaynak sular bulunuyor. Proje ile türküde geçen bu alanlar da koruma altna alnacak. Bakanlk, Suriçi bölgesinde terörden zarar gören özellikli konutlarn yapm çalmalarn da sürdürüyor. Alipaa ve Lalebey Mahalleleri ile Kurunlu Camii çevresinde yer alan kaplar onarlacak. Konutlar, restore edilcek ve güçlendirilecek. Yeni evlerin tamam orijinal dokuya uygun olarak tatan yaplacak. Büyük bölümü avlulu olan binalarda, her avluya bir aaç dikilecek. Yetkililer, Eer orijinal antsal konutta bir duvar erilii varsa onu dahi koruyoruz. Hiçbir evin fonksiyon deiiklii olmayacak dedi.

Ana Sayfaya Git