Hiçbir kapıya kapalı değiliz

Yeni parti kurma çalışmaları yürüten eski HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, ittifaklar hakkında "Boykot etmenin, taraflardan birinin yanında olmamanın da bir anlamı var. Hiçbir kapıya kapalı değiliz. Hiçbir seçeneği baştan reddetmiyoruz." dedi.

Haberler 22.02.2022 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

HDPden istifa eden Kars Milletvekili ve eski Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgen, yeni parti çalmalar ile ilgili Mart ay sonunda merkezi kuruluu tamamlayacaklarn açklad. Ayhan Bilgen, DW Türkçeden Eray Görgülünün gündeme ilikin sorularn yantlad.

DW Türkçe: HDPden istifanzn ardndan yeni parti kuracanz açkladnz. Tekilatlanmanz ne aamada? Örgütlenme hazrlklarna baladnz m?

YEN PART KURMA çALIMALARI

Bilgen: Tartmamz, bir sivil hareket mi, bir siyasal hareket mi yoksa siyasal parti mi olsun tartmasyd. Bunun sonucunda net bir irade geliti. Sivil bir çalmaya da ihtiyaç olduu ortaya çkt. Bu dorultuda, bir dijital demokrasi platformu ve siyaset okulu, bir sivil inisiyatif, siyasi partinin dnda kendi özgün çalmasn yapacak. Siyasete yol gösterecek, k tutacak. Siyasetin vizyonu ile ilgili çalmalar yapacak bir platform olacak. Bunun yannda toplumun siyasete katlm konusunda bir siyasi partinin de ihtiyaç olduunu tespit ettik. Sivil toplumun siyaset okulu üzerinden siyasete katlmas mümkünken, toplumun geni kesimleri için siyasi parti alkanl devam ediyor. Bir siyasi parti olmadan, toplumsal siyaseti ina etmenin mümkün olmad kanaati netleti. Baz arkadalarmz düünsel platformda yer alacak ve i birlii yapacaz. Tekilatlanmamz tamamlyoruz. Örgütlenme seyrimizi Mart sonunda balatacaz. Mart sonunda merkezi kuruluu gerçekletireceiz, sonra da bölgesel toplantlarda ortaya çkacak eilime göre yerel örgütlenmemizi gerçekletireceiz.

ERKEN SEçM OLASILII OLURSA

Erken seçim olursa seçime ne ekilde girmeyi planlyorsunuz?

Bilgen: Seçimin zamannda olacan varsayyoruz. Ancak, seçim yasas kabul edildikten sonra, seçim yasasn uygulamak ya da uygulamamak, bu durum deiebilir. Uzlamaya bal. Uzlama da yaanabilir, bir restleme ya da kopu da yaanabilir. Her art altnda seçime yetime plan yapyoruz. Bu durumda da mevcut partilerle, örgütlenmesi daha ileride partilerle görüerek, onlardan biriyle yola devam edebiliriz.

KMLK SYASET SORUNLU

HDPden ayrlarak neden yeni bir harekete neden ihtiyaç duydunuz?

Bilgen: Siyaset, program ve ilkeler üzerinden yaplr. Kiisel öfke ve kartlk üzerinden siyaset kurgulanmaz. Mevcut siyasi partiler içinde kendimizi iyi hissettiimizi görüyor olsak yeni aray içinde olmazdk. Türkiyede sadece kimlikler üzerinden ekillenmi bir muhalif anlay var. Milliyetçilik ve kimlik siyaseti gibi konular üzerinden ekillenmi tablonun kendisinin sorunlu olduunu görüyoruz. Türk siyasetinde bir bütün olarak tkanma yaanyor. Bir, sorunlarn çözümü noktasnda, ikincisi de toplumun siyasete katlm konusunda. Halen ciddi bir kesim, iktidardan da muhalefetten de kaygl ve yeterince güven duymuyor. Demokrasi, toplumun siyasete katlmyla mümkün olacaktr. Siyasetteki tkanmada Kürt sorununun özgün bir rolü olduu kanaatindeyiz. Muhalefetin HDP ile birlikte hareket etmekten imtina etmesi ve iktidarn da kart eletirel politikalar ortada.

HDPDEN KATILIM OLACAK MI?

HDPden partinize katlm için görütüünüz isimler var m?

Bilgen: HDPnin bir baka versiyonu olma, HDPnin fraksiyonu olma ya da HDP içinden bir baka klikle HDPye kar hareket etme anlaymz yok. Amacmz, demokraside yaanan tkankl amaya dönük. HDPye oy vermeyen Kürt çevrelere de, bunun dnda demokrasi kaygs olan çevrelere de sesleneceiz. Bunun için sosyal demokratik çevrelere de büyük sorumluluk düüyor. Buna karn HDPden bireysel olarak görümelerimiz de sürüyor. Ancak, HDP algsnn ar bast bir siyaset düünmüyoruz. HDP, toplumun yüzde 10unu yanstyorsa bizim de 100 kurucumuz olacaksa 10u HDPli olmal. Sosyal demokrasiyi gözeten bir siyaset yapacaz. Bir kesimi öne çkaracak anlaymz olmayacak.

TTFAKLARA AçIKMISINIZ?

ttifaklara nasl bakyorsunuz? ttifaklardan birinin içerisinde yer almay düünüyor musunuz?

Bilgen: Biz bir ittifaka girmek için parti kurmuyoruz. Bir araya gelileri, bulumalar ve görümeleri önemli buluyoruz. u an için iki kutuplu siyasi denklem gözüküyor, en azndan ikinci tur için. Doal olarak ikinci turda ya bir tercih yapacaksnz, ya da iki tercihin dnda durarak baka bir tercih yapm olacaksnz. Boykot etmenin, taraflardan birinin yannda olmamann da bir anlam var. Hiçbir kapya kapal deiliz. Hiçbir seçenei batan reddetmiyoruz. Bu anlamda da önceliklerimizin demokrasi ve toplumsal bar olduunu, siyasetin ekonomi politikalarna odaklanmas gerektiini söylüyoruz. Eski kavgalardan çkp demokrasi için mücadele etmeliyiz. Bu perspektifle yakn gördüümüz herkesle birlikte çalmak asla aynlamak ve asla birbirinin politikalarn onaylamak deildir.

DESTEN KME OLABLR?

Millet ttifaknn HDPyi yok sayd eletirileri yaplyor. Açk bir birliktelik ilan edilmeden HDP, CHPye destek olur mu?

Bilgen: Yerel seçimlerdeki formülün artk bir kez daha denenebilecei kanaatinde deilim. HDP seçmeni de buna scak bakmaz. Meruiyetiniz tannmyorsa, özne olarak görülmüyorsanz siyaseti ekillendiremezsiniz, katk sunamazsnz. HDP seçmeninin yalnzca kaybettirme siyasetine çok olumlu yaklat kanaatinde deilim. Siyasette kazandrmaya yönelik yol haritalaryla ilerlemeliyiz. Burada ezber bozan korkular aan birliktelik gelimezse çok salkl süreç olacan düünmüyoruz. Kötüleri arasndan daha az kötüyü deil, iyiler arasndan en iyiyi seçmeye odaklanmalyz. Muhalefete oy verenlerin yars, oy verdikleri partinin sorunlar çözemeyeceini düünüyor. ktidar için de ayn eyi söylemek mümkün. çözüm beklentisini canlandracak formül ve bir hamle gerekiyor.

Ana Sayfaya Git