"Hiçbir meslek hiçbir şekilde bir imtiyaz doğuramaz"

"Mesleki statüsü ne olursa olsun herkes kanun önünde eşittir. Hiçbir meslek hiçbir şekilde bir imtiyaz ve ayrıcalık doğurmamaktadır, doğuramaz. Bu, Anayasamızın temel normlarından biridir"

Haberler 01.03.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Diyarbakrn çermik ilçesinde hal saha tartmas sonucu bir grup öretmenin gözaltna alnd iddiasna ilikin, HSK Bakan olarak benim imzamla kurulumuz inceleme balatm durumdadr. dedi.

Bakan Gül, Van Adliye Saray ziyaretinde basn mensuplarnn sorularn yantlad.

Diyarbakrn çermik ilçesinde hal saha tartmas sonras bir grup öretmenin savcnn talimatyla gözaltna alnd iddialarna ilikin soru üzerine Bakan Gül, Diyarbakrda talihsiz bir olay yaandn ifade etti. Gül, Bunun bilgisini alr almaz gerekli incelemeler yapld. lk bilgilere göre hal sahadaki maç saatinin çakmasndan kaynakl bir gözalt olmad ama karakolda tutulduuna ilikin cumhuriyet savcmzn sözlü münakaasnn olduu hususlar ifade edildi. Bu konuyla ilgili HSK Bakan olarak benim imzamla kurulumuz inceleme balatm durumdadr. diye konutu.

HçBR MESLEK MTYAZ SAHB DEL

Hukukun cumhuriyet savcsna tand yetki snrlar ald m, olayn gerçek mahiyeti tüm neticeleriyle ortaya çkacaktr. Elbette bunun neticesinde tüm süreç takip edilecektir. ifadesini kullanan Adalet Bakan Gül, öyle devam etti:

Yarg mensuplarmzn da hiç kimsenin de hukukun üstünde olmadn bu vesileyle ifade etmek isterim. Esasen yarg mensuplar hukuku uygulamak ve datmakla yükümlü kiilerdir. En fazla özeni göstermesi gerekenler de yarg mensuplardr. Bu tür arzi hadiseler de esasen yarg mensuplarmza ve yargya bir töhmet, bir leke brakmaktadr. Bu konuda en özenli davranmas gerekenler de yine meslektalarmdr. Mesleki etik, kurallar, hakim ve savclarmzn onurunu, itibarn temsil etmesi için getirilmi prensiplerdir. Bata tüm yarg mensuplarmz bu etik, meslek ilkelerine elbette uymaldr. Hakimler ve Savclar Kurulumuz da bu çerçevede bu ilkelere uyulup uyulmadna, bu hususlarla ilgili tüm çerçeveyi belirleyerek bir sonuca varacaktr.

Adalet Bakan Gül, unlar kaydetti:

MESLEK STATÜ NE OLURSA OLSUN

Mesleki statüsü ne olursa olsun herkes kanun önünde eittir. Hiçbir meslek hiçbir ekilde bir imtiyaz ve ayrcalk dourmamaktadr, douramaz. Bu, Anayasamzn temel normlarndan biridir ve bata bu hususla ilgili yarg mensuplarmz da elbette bu ve benzeri hadiseler tabii gerçek boyutu ortaya çkacaktr. Esasen hakszla uradnda gidilecek kap olan adalet, yarg, yarg mensuplarnn, bütün vatandalarn ne olursa olsun daha özenli, daha meslek ve etik ilkelerine uygun davranmas bizim beklentimizdir. Elbette bu konuda da her türlü neticeyi hep birlikte takip edeceiz. Adalet Bakan ve HSK Bakan sfatyla da bu konunun da yakinen takipçisi olacam. Asla görmek istemediimiz, duymak istemediimiz hususlardr. Umarm her geçen gün çtay yükselterek, bu ve benzeri hadiselerle yarg mensuplarmzn bata töhmet altnda kalmayaca, yargya güvenin daha da artaca bir neticeyi hep beraber ortaya çkaracaz.

Ana Sayfaya Git