"(Hizmet) Hareketinden Silahlı Kalkışmaya"

Tunceli Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çobanoğlu, hazırladığı "Fetullah Gülen ve Gülen Cemaati: 'Hizmet' Hareketinden Silahlı Kalkışmaya" başlıklı raporda, "Gülen, 'millet' kelimesinin önüne 'Türk' kelimesini koymaktan çoğu kez kaçınır." denildi.

Haberler 21.11.2016 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çobanolu, FETÖnün 15 Temmuz darbe giriimini, darbelerin ve gizli oluumlarn siyaset üzerindeki etkilerini aratrmak amacyla dört partinin ortak önergesiyle kurulan Meclis Aratrma Komisyonuna, Fetullah Gülen ve Gülen Cemaati: Hizmet hareketinden Silahl Kalkmaya balkl bir rapor sundu.

Raporda, FETÖ eleba Fetullah Gülenin yandalarna ibadetlerini yerine getirirken, ahlakl olunmasn önerirken bile ideolojik bir tutum içerisinde bulunduu, 12 Eylül 1980 sonrasnn Gülenin kiisel yükselii açsndan milat olduu bildirildi.

1980 döneminde dier slami hareketlerin tersine Gülenin devlet yannda yer ald ve darbeyi destekleyici açklamalar yapt belirtilen raporda, Öyle ki, 1990l yllarn ortalarna kadar giderek yaylan etkisiyle Gülen cemaati snrl alann geniletmi ve katlan kii saysn tahmin edilenin de ötesinde arttrmtr. denildi.

Gülenin, hemen hemen bütün metinlerinde milliyetçi Türklük söylemi ile çalma ve helal para kazanmann merulatrld piyasa ekonomisine övgüler bulunduu belirtilen raporda, Millet yücelik vasfyla nitelenir ama u an madurdur ve acilen kurtarlmas gerekmektedir. Gülen, millet kelimesinin önüne Türk kelimesini koymaktan çou kez kaçnr. ifadesine yer verildi.

- Gülenden Vali, emniyet müdürü olun talimat

çobanolu, raporunda Gülen cemaatinin dier dini yaplarn aksine uzunca bir süre, her dönemde ve her artta devlete yaslandn vurgulayarak, öyle devam etti:

Gülen cemaati devlete yaslanmasnn, yaknlamasnn karln da devlet imkanlarndan olabildiince yararlanarak almtr. çünkü Gülen, 12 Eylül sonras da siyasal ortamn uygunluu eliinde ve 1980li yllarn ortalarna denk gelen ilk gelime evresinden beri, sürekli takipçilerine vali olun, emniyet müdürü, kaymakam olun talimatlar eliinde asl hedefi iaret etmekteydi. Dier cemaatler ve tarikatlar, devlet bürokrasisi içerisinde yer almaktan çekinirken hatta buralara naslsa bizi almazlar diye uzak dururken, Gülen cemaati mensuplar bazen açk ama çou kez de baka kimlikler altna saklanarak devlet bürokrasisine szdlar.

- Gizlilik esasn uymayanlara tehdit

Raporda, Gülen cemaatinin gizlilik esasn öncelik olarak tanmlad, tüm gizli yaplar gibi da kapallk konusunda ciddi önlemler ald belirtilerek, yapnn srlarnn en üstteki büyük abiler tarafndan bilindii, sakland, önemli kararlarn da alt kadrolara abi ve ablalar tarafndan keskin bir hiyerarik örgütlenme içerisinde aktarld vurguland.

Cemaatin en önemli gizlilik kurallarndan bir tanesinin de herkesin azn sk tutmas olduu belirtilen raporda, kural bozanlar için de yerine göre Ik Evlerinden atma, bursunu kesme, ihale vermeme, kadroya almama, baka ehire sürme, görevden alma, iftira atma, medya imkanlaryla linç etme ve istikbalini karartmaya kadar giden farkl tehdit unsurlarnn devreye girdii bildirildi.

Cemaatin devlet kaynaklarn kendi mensuplarna açmada inanlmas güç bir hadsizlik ve itah gösterdii tespit edilebilir. denilen raporda, Türkiyede Gülen ve cemaatine kar var olan öfkenin önemli bir ksmnn da açkça cereyan eden ve sadece bir dini yapnn menfaatlerine odaklanm haksz uygulamalar olduuna iaret edildi.

-Cemaatçi kavramnn karl

FETÖ eleba Fetullah Gülenin, Türkiyedeki cemaat algsn da deitirmek için büyük uralar verdiini ve mensuplar arasnda seküler bir hayat yaayan insanlarn çoalmasna izin verdii ifade edilen raporda, Gülen yandalarnn kendi aralarnda bir takm sembolik iaretler araclyla birbirlerini tand, mevcut Hükümeti övme, örtünmeme, Kemalist görünme gibi yöntemlerle kendilerini rahatlkla gizleyebildikleri anlatld.

çobanolu, tüm cemaat ve tarikatlar kapsayacak biçimde cemaatçi kavramnn yeniden ele alnmas ve içeriinin doldurulmas gerektiini belirterek, raporunda Türkiyedeki cemaat ve tarikatlarn geni, güçlü politik ve finans kaynaklar yardmyla ayakta kaldn vurgulad.

Fetullah Gülen ve yandalarnn Ik Evlerinde okuttuu, buralarda yetitirdii kiileri yetenek ve bilgileriyle deil, biat ve itaat zincirindeki mevcut davranlarndaki baarlaryla devlet kadrolarna aktard ifade edilen raporda, Gülen yandalarnda 15 Temmuz darbe giriiminden sonra yaand düünülen dalmann da korkudan m yoksa gizlenmek için mi yapldnn önem kazand belirtildi.

çobanolu, FETÖnün 15 Temmuz sonrasn bir yenilgi eklinde deil, yeniden toparlanmaya yarayacak ruhsal bir motivasyon biçiminde ele aldn belirterek, buna dikkat edilmesini istedi.

-FETÖnün tarihi, dönemsel ittifaklardan oluuyor

FETÖnün din üzerinden önce siyasal alann egemenliini, sonra da devleti elde etme amaçlarnn bulunduu ifade edilen raporda, FETÖnün bir siyasi mücadele tarihi yok. Bütün geçmileri kendilerine dokunulmamas üzerine kurulu dönemsel ittifaklardan oluuyor. Fakat bu durum 15 Temmuz ile birlikte ilk kez tersine döndü. Bu yeni gelime de bundan sonras için önemli bir deiimin iareti biçiminde deerlendirilebilir. görüüne yer verildi.

Gençlerin Gülen grubuna katlmnn da temel nedeninin yoksulluk, imkanszlklar, güven eksiklii ve yurt sorunu olduu vurgulanan raporda, FETÖ ve benzer yaplarla mücadele konusunda da deerlendirmelerde bulundu.

Yarn baka dini gruplarn da güçlenerek devlet içinde devlet olma, silah kullanma cüretinde bulunabilecei vurgulanan raporda, cemaatler vastasyla m, yoksa sivil toplum üzerinden mi örgütlenen bir ülke mi olunacak? sorusunun önem kazand ifade edildi.

çobanolu, raporunda FETÖ ile mücadele konusunda, unlar kaydetti:

Batl ülkelerdeki Erdoan kartl, Gülen cemaati tarafndan bilinçli biçimde kullanlyor. 17-25 Aralkta da 15 Temmuz darbe giriiminde de Gülenin Batya kar güveni ve ald destek söz konusuydu. Buna kar yeni politikalar oluturulmaldr. Gülen salt Türkiyede deil uluslararas alanda da bir tür lml slam aygt olarak kullanlmaya çallyor. Özellikle bugün ABDnin bir siyasi aygt haline gelmi bulunuyor.

Bundan sonra devletin herhangi bir unsuru, herhangi bir cemaat ile çkara dayal bir iliki içerisine girmemeye özen göstermeli. Cemaatlerin Türkiyede i bulma, iini yaptrma, görevde yükselme basama gibi kullanlmasnn önüne geçilmeli. Dolaysyla bu problemi ortadan kaldrmaya yönelik rasyonel politikalara önem verilmelidir.

Ana Sayfaya Git