HSK Genel Kurulu yargıda normale dönüş eylem planını hazırladı

Tutuklu ve acil işler, dava zaman aşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması istemleri ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerine ait duruşma ve keşiflerin 16 Haziran'a kadar ertelenmesine dair tedbir aynen uygulanacak.

Haberler 30.05.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakimler ve Savclar Kurulu (HSK), yargda normale dönü eylem plann açklad.

HSK Bakanvekili Mehmet Ylmaz imzal eylem plan, adliyelerde görev yapan tüm hakim ve cumhuriyet savclarna duyuruldu.

Duyuruda küresel krize dönüen yeni tipi koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamnda yargsal sürelerin durdurulmas, ilk derece adli ve idari yarg mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri bakmndan durumalarn ve müzakerelerin ertelenmesi dahil tüm tedbirler ile buna ilikin usul ve esaslarn belirlenmesinde HSKnin yetkili klnd hatrlatld.

Yaanan sürecin ardndan olaan yaam koullarnn gerekli tedbirlerle birlikte sürdürülmesi anlamna gelen yeni normale geçi zaruretinin ortaya çkt ve bütün kamu otoritelerinin normalleme sürecine ilikin yol haritas belirledii bildirilen duyuruda, HSK Genel Kurulunun da yargsal faaliyetlerde kesintiye neden olmamak, vatandalarn salkl ortamda hukuk hizmetlerini almalarn temin etmek, yeni normale dönü eylem plan çerçevesinde alnacak tedbirler hakknda durum deerlendirmesi yapmak amacyla bugün olaanüstü gündemle toplanarak oy birliiyle karar ald kaydedildi.

HSKnin yeni normale dönü eylem plan öyle:

1- Tutuklu, (yasal zorunluluk nedeniyle sadece tutukluluun deerlendirilmesi yönünden) ve acil iler, dava zaman am yakn olan soruturma ve kovuturma dosyalar, yürütmenin durdurulmas istemleri ile ivedi saylacak dier i ve ilemler haricindeki adli ve idari yarg ilk derece mahkemelerine ait duruma ve keiflerin 16 Haziran 2020ye kadar ertelenmesine dair tedbir aynen uygulanacak.

2- Bölge adliye mahkemeleri ve basavclklar ile bölge idare mahkemeleri, idare

mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin (duruma ve keif yaplmasn gerektiren dosyalar hariç) tüm yargsal faaliyetleri 1 Haziran 2020den itibaren balatlacak.

3- Kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine ilikin tedbir 1 Haziran 2020

itibaryla sonlandrlacak.

4- Adli yarg ilk derece mahkemelerine ait duruma ve keif dndaki adli hizmetlerin durdurulmas gibi bir durum söz konusu olmadndan, suç ve suçluyla mücadele ilemleri ile mahkemeler önünde dava ve iddia hakknn bir gerei olarak, adli hizmetlerin belirtilen istisnalar dnda gecikmeksizin yerine getirilmesi salanacak. Her bir mahkeme ve cumhuriyet basavclnn, dosyalarn incelenmesi, notlanmas, gerekçeli kararlarn yazlmas, taraflarn durumada hazr bulunmasna ihtiyaç duyulmayan dava ve ilerin neticelendirilmesi, iddianamenin kabulü ve tensip ilemlerinin icras gibi yargsal faaliyetler ile duruma ve keif dndaki dier rutin ilemlerin sürdürülmesi hususunda gerekli hassasiyeti göstermesi gerekecek.

5- Salgn tedbirleri nedeniyle oluan i yükünün ortadan kaldrlmas amacyla

20 Temmuz 2020ye kadar hakim ve cumhuriyet savclarnn yllk izin talepleri

karlanmayacak.

6- Daha önce Cumhurbakanl dari ler Bakanl Personel ve Prensipler Genel Müdürlüünün 13 Mart 2020 tarihli yazlar ile idari izinli saylan ahslarn kapsam daraltldndan, 1 Hazirandan itibaren yalnzca 60 ya üstü kronik rahatszl bulunan hakim ve cumhuriyet savclar idari izinli saylacak.

7- dari izinli saylan hakim ve cumhuriyet savclarnn bakt mahkeme ve iler için mahallin artlar ve hakkaniyet ilkesi de gözetilerek komisyon bakanlar ve cumhuriyet basavclar tarafndan nöbetçi hakim ve cumhuriyet savcs belirlenecek.

8- 1 Haziran 2020 tarihinden sonra yarg hizmetleri icra edilirken Salk Bakanlnn belirledii adli hizmetler yerine getirilirken uyulmas gerekli tedbirler talimatna ve Bilim Kurulunun bu dorultudaki önerilerine riayet edilecek.

Ana Sayfaya Git