HSYK ihraç edilen hakim ve savcılar listesi hakkında Başkan Vekili açıklaması

HSYK ihraç edilen hakim ve savcılar listesi ile ilgili, Başkan vekili göreve dönüp dönülmeyeceği konusunda açıklama yaptı

Haberler 15.11.2016 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ihraç edilen hakim ve savclar listesi gün gün güncellenmeye devam etmekte iken, bugüne kadar HSYK bünyesinde 3 bin 456 hakim ve savc görevden uzaklarld. Liste halinde aratrmalar sürerken, yaynlanan detaylar paylaacaz. 15 Temmuz darbe giriimi akabinde yurt geneli ilan edilen OHAL kapsamnda geçici görevden alnan Hakim ve Savclar Yüksek Kurulu personellerinin göreve dönüp dönemeyecei ya da her hangi bir avukatlk görevini üstlenip üstlenemeyecei detaylar da açkland.

GEREKçE SUNULDU

Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulunun, 2 bin 847 hakim ve savcnn meslekten ihracna ilikin kararnn gerekçesinde, Ad geçenlerin Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmas (FETÖ/PDY) örgütü ile iltisak ve irtibatlarnn olduu sabit görüldüünden, 667 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 3üncü maddesi uyarnca meslekte kalmalarnn uygun olmadna oy birlii ile karar verildi ifadeleri yer ald.

HSYK BAKANVEKL AçIKLADI

HSYK Bakanvekili Ylmaz, FETÖ soruturmasnda etkin pimanlktan yararlanan ve itirafç olan hakim ve savclar arasnda eski HSYK Bakanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK üyeleri Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelikin de bulunduunu belirterek, Yargtayda gelen dosyalarn örgüt elemanlarnca fotokopisinin çekilip ilgili kiiye iletildii, yine önemli kiilere, önemli i adamlarna ait dosyalarn Pensilvanyaya götürülüp, Pensilvanyann talimatyla kararlar verildii açkça bildirilmiler dedi.

Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulu (HSYK) Bakanvekili ve 2. Daire Bakan Mehmet Ylmaz, makamnda gazetecilere yapt açklamada, Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) soruturmas kapsamnda hakim ve savclarla ilgili yürütülen ilemler hakknda bilgi verdi.

Etkin pimanlktan yararlanmak için bavuran hakim ve savc saysnn 300ü bulduunu belirten Ylmaz, etkin pimanlktan yararlanan hakim ve savclarla ilgili baz yanl anlamalarn ortaya çktn söyledi.

YA PMAN OLANLAR

Ylmaz, ihraç kararlarn kesinlemediini, ihraçlar yeniden inceleme sürecinin devam ettiini belirterek, Hiçbir itirafç veya etkin pimanlktan faydalanan hakim ve savc meslee döndürülmü, iade edilmi deil. Kurulumuzun da henüz o ekilde verilmi net bir karar yok. bilgisini paylat.

Bu konuda daha önce yapt açklamalarn yanl anlaldn dile getiren Ylmaz, unlar kaydetti:

Biz o gün unu söylemek istedik. Adli olarak zaten yasalardan kaynaklanan kolaylklar salanacak. Devlet olarak da biz samimi piman olana, örgütü deifre edene elimizden gelen kolayl salayacamz söyledik ama Cumhuriyet Gazetesi soruturmasn yürüten savc sanki etkin pimanlktan, itirafçlktan faydalanm da savcla devam ediyormu gibi kamuoyunda bir alg olutu. Kesinlikle öyle bir ey yok. Bizim aça aldmz hakim ve savclardan etkin pimanlktan faydalanp göreve iade edilen bir kii dahi yok u anda o bilinsin.

tirafç HSYK üyelerinin tahliyesi

Mehmet Ylmaz, etkin pimanlktan yararlanan ve itirafç olanlar arasnda eski HSYK Bakanvekili Ahmet Hamsici, eski HSKY üyeleri Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelikin de bulunduuna dikkati çekerek, öyle konutu:

Her üç isim de Ankara Cumhuriyet Basavclna bavurmular ve etkin pimanlk hükümlerinden yararlanmak istediklerini söylemiler, verdikleri ifadelerde de örgüte nasl girdiklerini, örgütün nasl çeteletiini ve mevcut yargsal yetkilerin örgüt elemanlarnca nasl örgüt lehine kullanldn açkça bildirmiler. Yargtayda gelen dosyalarn örgüt elemanlarnca fotokopisinin çekilip ilgili kiiye iletildii, yine önemli kiilere, önemli i adamlarna ait dosyalarn Pensilvanyaya götürülüp, Pensilvanyann talimatyla kararlar verildii açkça bildirilmi. Tüyleri diken diken edecek itiraflar dediim hususlar bunlard. Biz her seferinde söyledik, hakim, savc tarafsz olmal dedik ama gördüümüz u ki yüksek yargda ve ilk derece yargda bu iler böyle olmam. Dosyalar, kararlar örgütün talimatlaryla verilmi. Pensilvanyaya götürülen dosya mevcut. Bir ara hatrlarsanz eski Adalet Bakanlarndan Mehmet Ali ahinin beyannda da geçen bir dosya vard. Evet, aynyla vaki, dosya Yargtay imam tarafndan Pensilvanyaya götürülmü ve Pensilvanyann onayyla dosyada hareket edilmi. Yargtayda 2011 ve 2013 döneminde Pensilvanyann onaylamad hiç kimse daire bakan olamam. Bu gerçekler kamuoyunca bilinmiyor. Bizzat bu ii yaayanlarn ve bu iin içinde olanlarn beyan bu. Yine 2010da Yargtay üyelii seçimleri Pensilvanya ile pazarlk halinde kararlatrlm, örgütün isimlendirmesiyle, onlarn diktesiyle Yargtay üyesi seçilmi. Türk yargs gerçek anlamda kuatlm, tarafsz ve bamsz yargdan söz etmek mümkün deil. Türk yargs maalesef bu durumdaym.

HSYK seçimlerinin ardndan 2014te görevi devraldklarnda, önlerine gelen ilk derece yargsnda kumpas, uydurma delillerle ilgili dosyalarda bu konular kamuoyuna anlattklarn belirten Ylmaz, öyle devam etti:

Oda TV, Hüseyin Kurtolu, Fenerbahçe dosyas gibi içinde artk kumpasn, uydurma delillerin bulunduu dosyalarn ayns yüksek yargda da mevcut olmu. Yargda FETÖ dediimiz o terör örgütünün dedikleri olmaya balam. Her önemli soruturmada muhakkak örgüt direktifleri ve talimatlaryla hareket edilmi. lk derece hakim ve savclarn bazlarnn beyanlarn okuyunca insan kar karya bulunduu sorunun ciddiyetini daha iyi kavryor.

Ana Sayfaya Git