HSYK müfettişlerinden dikkat çeken tespitler

İZMİR merkezli gizli bilgi ve belge bulundurma soruşturmasını yürüten savcı Zafer Kılınç ile tutuklama kararlarını veren Hakim Serdar Ergül'ün açığa alınmasından sonra, kendileri için hazırlanan müfettiş raporları da ortaya çıktı.

Haberler 13.02.2016 - 13:05 Son Güncelleme : 13.02.2016 - 13:05

Kılınçın, Orgeneral Nusret Güner ve kızı hakkındaki fişlemeleri iddianameye koyduğu, bulaşıcı hastalığı olan kadınlarla ilişkiye giren kamu çalışanları için üstlerine resmi yazılar yazıp itibarsızlaştırma amaçlı özel hayatının gizliliğini ihlal ettiği öne sürüldü. Hakim Ergülin ayrıca yasa dışı dinleme zanlısı polislerin tutukluluk ve yakalama kararlarını yetkisi olmadan kaldırdığı ifade edildi.

Kamuoyunda Askeri casusluk davası olarak bilinen gizli bilgi ve belge bulundurma soruşturmasında, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık hakkında dava açıldı. 49u muvazzaf asker toplam 93 kişi tutuklandı. Davanın görülmesine, İzmir 12nci Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Nisan 2013te başladı. Sanıklar, iddianamenin temel aldığı Pandora veri tabanı ve ele geçirildiği öne sürülen diğer dijital görüntülerin usul ve hukuka uygun ele geçirilmediğini, komploya maruz kaldıklarını iddia etti. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından sonra İzmir 5inci Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada tutuksuz sanık kalmadı. Bilirkişi heyeti de incelemelerinden sonra, delillerin gerçek olmadığı yolunda rapor düzenledi. Mahkeme, savcının mütelaa vermesi için davayı, 15 Şubat pazartesi tarihine erteledi.

HSYKDAN ÖNEMLİ KARAR

Davanın sonuna geldiği sırada, sanık avukatlarının, ilk olarak soruşturmayı yürüten savcı ile tutuklama kararlarını veren hakim hakkında HSYKya başvuruları da sonuçlandı. Başvuruları inceleyen HSYK 2nci Dairesi, soruşturmayı yürüten savcı Zafer Kılınç ile tutuklama kararlarını veren Hakim Serdar Ergülü açığa aldı. Haklarında verilen açığa alma kararına tepki gösteren savcı Zafer Kılınç ile Hakim Serdar Ergül hakkında, müfettişlerin hazırladığı raporun ayrıntıları da ortaya çıktı.

USULSÜZ DİNLETME

Gaziantepte hakimlik yaptığı sırada bu hafta açığa alınan Hakim Serdar Ergülün, askeri casusluk davasının soruşturma zamanında, yasadışı dinlemelerin bir bölümüne izin verdiği ileri sürüldü. Bunun yanı sıra hakimin yasa dışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan polislerden Taner Aydın ve Memduh Tosunun tutukluluğuna son verdiği, Hasan Ali Okan ile Ramazan Karakayalının da, yakalama kararlarını yetkisi olmadığı halde kaldırdığı şeklinde oldu. Serdar Ergülün yine, dosyadaki gizlilik kararı olmasına rağmen hem avukatlara, hem de yasadışı dinleme yapan sanık polislere, evrakların örneklerinden verdiği de öne sürüldü.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL

Soruşturmayı yürüten ve halen Eskişehir Cumhuriyet Savcısı olduğu sırada açığa alınan Zafer Kılınç hakkında da çarpıcı tespitlere raporda yer verildi. Raporda, Zafer Kılınç hakkındaki suçlamanın başında, Mesleğin şeref ve orununu bozan ve mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikle hareket ederek, başka TSK olmak üzere bir kısım kamu kurumları ile buralarda görev yapan kamu görevlilerini itibarsızlaştırma gayesiyle kamuoyunda İzmir askeri casusluk davası olarak bilinen soruşturmanın sürecine usul ve yasalara aykırı işlem tasis ettiği suçlamaları yer aldı.

Müfettişlerin tespitlerine göre, savcı Zafer Kılınç, o dönemde, Donanma komutanı olan Oramiral Nusret Güner ve kızıyla ilgili astsubay S.A.nın evinde ele geçirilen dijital verilerdeki fişleme kayıtlarını, bunları kaleme alan Hakim M.A. ve evlerine kamera yerleştiren Astsubay M.G. hakkında hiçbir ceza kovuşturması yapmadan, iddianameye koydu. Mağdur durumunda olan Nusret Güner ve kızının, iddiaları reddetmelerine, doğrulayıcı hiçbir delil bulunmadığını söylemelerine, şikayetçi olmamalarına rağmen ayrıca, soruşturma konusuyla ilgisi bulunmadığı halde, üst düzey komutanı itibarsızlaştırmak için fişleme kayıtlarını sansürsüz olarak iddianamede kullandığı da yine müfettişler raporlarında, yer verdi. Savcı Zafer Kılınç ile ilgili, çeşitli bulaşıcı hastalıkları bulunan eskort kızlarla ilişkisi olan askerler hakkında, bu konuda mahkeme kararı bulunmadan, görevi olmamasına ve kanunda yer almamasına rağmen birliklerine yazı yazıp Özel hayatın gizliğini ihlal ettiği saptaması yapıldı. Savcı Kılınçın yine soruşturmada sanık olan kişilerin, cinsel içerikli özel konuşmalarını ve mesajlarını ifşa ettiği, askeri hakimler Özcan Celep, Taner Güçlü, İsmail Volkan Şahin hakkında da, askeri hakimlik yasasına muhalefet ettiği, suçüstü durumu olmadan evlerinde arama talebinde bulunduğu, Milli Savunma Bakanlığından iznin almadığı da, müfettiş raporunda yer aldı.

TWİTTER İSYANI

Hakim Ergül, açığı alma kararının ulaşması ardından Twitter hesabından, şu açıklamaları yapmıştı:

Ancak bilinmelidir ki dosyada verdiğim tüm kararların arkasındayım, bugün olsa tutuklama kararlarını ve diğer tüm kararları yine veririm. Katillerin, tecavüzcülerin, teröristlerin bile savunma hakkı varken, bana bu hakkın tanınmamasını, kararı alanların vicdanına bırakıyorum. Açığa alma gerekçesini öğrendikten sonra ayrıntılı açıklamalarda bulunacağım. Ancak bilinmelidir ki; kararlarım ortada ve vicdanım rahat. Bu hukuksuz kararı alan HSYKya gelince; muktedirlerin gölgesi geçicidir. Hukuk normale döndüğünde herkes yaptığının hesabını verecektir. Geçmişte Askeri Casusluk dosyasına ilişkin bu hesaptan yaptığım paylaşımları tekrar ediyorum. Bu dosyaya olan inancım bugün daha çok arttı.
Ana Sayfaya Git