HSYK üyesinden FETO itirafı

HSYK üyesi Tosun'un darbe girişimi öncesi FETO yandaşlığı itirafı ile ilgili gerçekler gün yüzüne çıktı

Haberler 16.11.2016 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski HSYK Üyesi Tosun, darbe giriimi öncesi fetonu yaplanmas ile alakal itirafç açklamalarda bulundu.

Etkin pimanlk hükümlerinden yararlanmak isteyen Tosun, 12 Ekim 2016daki savclk ifadesinde, Yargtay Cumhuriyet Basavclnda 2001de göreve baladn, o dönem FETÖ mensubu 25 kiinin buraya geldiini belirtti.

2010daki HSYK seçimlerinden önce eski HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kayann FETÖ mensubu hakim ve savclarn bir ksmn topladn anlatan Kerim Tosun, toplantya kendisinin yan sra Ahmet Kaya, Teoman Gökçe, Ali Yldz, Hüseyin Sarömerolu, Nazmi Dere, Osman Yurdakul, Salih Sönmez, Muzaffer Özdemir ve ismini hatrlamad yaklak 20 kiinin katldn, evinde gerçekletirdii toplantda Kayann kendilerine, YAR-SAV seçimi kazand takdirde, cemaat için iyi olmaz. Bu nedenle mutlak suretle bizim desteklediimiz adaylarn kazanmas gerekiyor. dediini aktard.

Toplantda Türkiyenin deiik yerlerine seçim gezileri düzenlenmesi ve masraflarn cemaatçe tarafndan karlanmasna karar verildiini belirten Tosun, toplantlarn seçime kadar sürdüünü anlatt.

Cemaatin adaylar olarak belirtilen kiilerin brahim Okur, Teoman Gökçe, Nesibe Özer, Ömer Körolu, Hüseyin Serter, Ahmet Kaya ve smail Aydn olduunu ifade eden Tosun, seçimler sonucunda cemaate yakn kiilerin asil olarak seçildiini bildirdi.

Tosun, 2011deki Yargtay üyelii seçimleri için de bir grubun kurulduunu, bu grupta Hüseyin Yldrm, Ahmet Kahraman, brahim Okur, Muzaffer Özdemir, Salih Özaykut, Aydn Bogelmez, Önder Ayta, Nazmi Dere, lyas ahin ve Birol Erdemin yer aldn söyledi.

Tosun, Bu grup, Yargtay üyesi seçilecek 160 kiiyi belirleyecekti. Bu listenin belirlenmesinden sonra Birol Erdem ve bilahare de Aydn Bogelmez bana o dönemin müstear Ahmet Kahramann istememesi üzerine seni listeye alamadk dedi. Bunun üzerine ben o dönem Cumhurbakan tarafndan atanan HSYKda görev yapan okul arkadam Ali Aydnn yanna gittim. Ona durumu anlattm. O da bana Ben iki kiinin mutlaka Yargtay üyesi olmasn istiyorum dedi. Beni ve Bekir Özeniri söyledi. Daha sonra Birol Erdem ile Ali Aydnn ilgilenmesiyle Ahmet Kahraman da geri adm atm. Ben bu suretle Yargtay üyesi seçildim. diye konutu.

120ye yakn cemaat mensubu

fadesinde, 160lar olarak belirlenen Yargtay üyelerinin 120ye yaknnn cemaat mensubu olduunu biliyorum. diyen Tosun, bu kiilerden bir ksmyla cemaat sohbetlerinde tantn belirtti.

Sohbet toplantlarn Mays 2011de baladn ifade eden Tosun, burada maalarnn yüzde 5 veya 10unu himmet olarak verdiklerini, Yargtaydaki seçimlerde nasl hareket edeceklerini konutuklarn aktard.

Tosun, Sohbetler dini sohbetler eklinde balayp Fetullah Gülenin kitaplarnn okunmas, baz haftalar Gülenin sohbetlerinin olduu CDlerin izlenmesi ve namaz klma eklindeydi. Bu toplantlarda dairede olan önemli dosyalarn görüülmesi, bu dosyalardan fotokopi çekilip Turgut Emiroluna verilmesi de görüülüyordu. Yargtaydaki oylamalarda kime oy verilecei de Emirolu tarafndan elindeki nottan bizzat söyleniyordu. ifadelerini kulland.

Sohbet toplantlarnda Turgut Emirolunun kendisinin üstü olan sorumlulardan gelen talimatlar aktardn ifade eden Tosun, Dairemizde görülen baz dosyalar için de bu ekilde talimat geldii dorudur. Ancak benim görev yaptm 7. Ceza Dairesinde önemli olacak, daha dorusu paralel yapy ilgilendirecek fazla dosya olmad için bu ekilde talimatlar fazla gelmezdi. açklamasnda bulundu.

Kerim Tosun, Mehmet Emin Karamehmetin yurt d yasann olduu Bankaclk Kanununa Muhalefet suçuyla ilgili dosya bizim daireye gelince Turgut Emirolu bana dairede Kartal Abinin selam var. Bu dosyada Karamehmetin yurt d kararn kaldralm dedi ve bu talimatn bizzat Amerikadan geldiini söyledi. Ben Emiroluna, Kartal kimdir diye sordum. O da Kartal, 11. Ceza Dairesi Üyemiz olan Yargtay sorumlusu lyas ahindir, dedi. Bu talimattan sonra bizim dairede dosya görüldü. Ancak dosyann içeriine girmeden usul bozmas ile mahalline iade edildi. Dairedeki müzakerede dier üyeler ve ben usul eksiklii olmas nedeniyle hususa giremeyeceimizi bildiimiz için talimat yerine getirmeksizin usul bozmasna karar verdik. diye konutu.

Tosun, ifadesinde u itiraflarda bulundu:

Cemaatin talimat üzerine hangi dairede, hangi üyenin görev yapaca belirlendi. Bu belirleme srasnda Fetullah Gülen cemaati mensubu olan kiiler 4 ve 18. Hukuk, 4, 5, 8, 9, 11, 14 ve 15. Ceza Dairelerinde heyet çounluunu salayacak ekilde datm yapld. Bu dairelerin cemaat için önemli daireler olduunu söyleyebilirim. çünkü daha sonra yaplan i bölümü ile cemaat için önemli olan davalar bu dairelere aktarld. Cemaat için önemli olmayan ilerin geldii 2, 6, 7 ve 10. Ceza gibi dairelerde cemaat mensuplarnn azl görülecektir. Hatta bu dairelere verdikleri cemaat mensuplar da daha az güvenilir insanlard.

Nazm Kaynak, Yargtay bakan olduktan sonra Yargtayda dairelerin i bölümü deitirildi. Bu deiiklii de bizzat cemaat gerçekletirdi. Kamuoyunda bilinen cemaat için önemli olan Balyoz, ike, Hipnoz, Kurdolu gibi davalar cemaatin güçlü olduu dairelerin görev alanna girdi.

Kartal diye söz edilen kii de lyas ahindir

HSYK üyeliine seçildikten sonra Nazmi Derenin HSYK sorumlusu olduunu gördüünü ifade eden Tosun, Hukuk Dairelerinin sorumlusu Yargtay Üyesi olan Ali Aknd. Ceza Dairelerinin sorumlusu Muharrem Karayoldu. 2014ün banda Muharrem Karayolun, Yargtay imam olduu eklinde basnda haberler çknca Muharrem Karayolun ceza daireleri sorumluluundan alnarak, yerine Salih Sönmezin geçtiini biliyorum. Bunlarn üstünde ise Yargtay imam olan lyas ahin vardr. lyas ahin o dönem 11. Ceza Dairesi üyesidir. Kartal diye söz edilen kii de lyas ahindir. dedi.

Tosun, Benim grubun abisi, Turgut Emiroludur. Bu kiinin üstünde Muharrem Karayol vardr. Karayolun üstünde ise lyas ahin vardr. Turgut Emirolunun bize ilettii talimatlarn Muharrem Karayoldan geldiini biliriz. Ancak lyas ahinin direkt olarak Turgut Emiroluna talimat gönderdiini de biliyorum. ifadelerini kulland.

Hukuk dairelerinin sorumlusu olan Ali Aknn altnda grup sorumlusu olarak Hüseyin Babacan, Ahmet Kütük, Dursun Murat Cevherin olduunu bildiini anlatan Tosun, ceza dairelerinin sorumlusu Muharrem Karayolun altnda ise Salih Sönmez, Muzaffer Karada, Abdi Cengiz, Mesut Kundakç, Turgut Emirolu, Mesut çakr, Mehmet Murat Gönder ve Hüseyin Karagülün olduunu bildiini belirtti.

Tosun, lyas ahin talimat verirken bu karar tek bana m veriyor, yoksa bu talimat baka kiiden mi geliyor? sorusu üzerine, Aydn Bogelmez bana lyas ahinin de tek bana karar vermediini, bu kararlar, kendisi, Hüseyin Yldrm, Nazmi Dere, Selahattin Atalay ve Önder Aytaçtan oluan bir kurul ile toplanp verdiklerini söyledi. ifadelerine yer verdi.

Bu kurulda sadece Yargtay deil, Dantayn da baz üyelerinin olduunu duyduunu aktaran Tosun, kurula Dantaydan Galip Tuncay Tutarn da katldn bildiini belirtti.

Tosun, lyas ahinin bu nedenle sadece Yargtaydan deil, Dantay dahil tüm yargdan sorumlu imam olduunu biliyorum. Bu kiinin ismi sk sk zikrediliyordu. bilgisini verdi.

5 yllk süreyi bertaraf etmek için

Tosun, cemaat mensuplarnn çounluunun 2011den sonra Yargtay üyesi olduunu, daire bakan olabilmek içinse 5 yllk üyelik gerektiini hatrlatarak, 2013te bu süreyi bertaraf etmek için kanun teklifi hazrlandn ve sürenin 3 yla indirildiini anlatt.

Eski Genelkurmay Adli Müaviri emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçokun Kayseri hipnoz davas olarak adlandrlan dosyasnn cemaatin giriimleriyle onandn belirten Tosun, arasnda Hrant Dink davasn gören ve FETÖ kapsamnda tutuklanan eski stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi Bakan Rüstem Erylmaz ile eski Yargtay 4. Ceza Dairesi Üyesi Mehmet Kayann bulunduu 16 kiinin ismini vererek, bu kiilerin tamamnn cemaat mensuplar olduunu savundu.

Tosun, ifadesinin devamnda 46 kiinin ismini verdi. Bu kiilerden bir ksm için Fetullah Gülen cemaati mensubu olduunu zannediyorum, düünüyorum, duymutum gibi ifadeler kullanan Tosun, Ankara 11. Ar Ceza Mahkemesi üyesiyken Kozmik Odada arama yapan eski Yargtay Üyesi Kadir Kayan, Sefa Mermerci, Fikriye entürk ve Abdurrahman Kavunun arasnda bulunduu kimi kiiler için Fetullah Gülen cemaati mensubu olduunu biliyorum dedi.

Bu kiilerin 17-25 Aralk 2013ten sonra, hatta 2014 HSYK seçimlerinden sonra cemaatin belirledii yönde hareket ettiklerini anlatan Tosun, HSYK üyeliine ilikin, Aday olmam Fetullah Gülen cemaatinin Yargtayda etkili konumda olduunu bildiim Nazmi Dere ve Aydn Bogelmez bildirdi. Aday ol demeleri karsnda, cemaatin teklifi olduunu anladm ve kabul ettim. eklinde ifade verdi.

HSYK üyeliklerine seçilmelerinden yaklak bir ay sonra Derenin HSYK yaplanmasnda cemaat abisi ve sorumlusu olduunu anladn belirten Tosun, cemaat üyelerinin ilk toplantsnda Derenin, Cemaatin önem verdii Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk, MT trlarnn durdurulmas gibi davalarda görev yapan cemaat mensubu hakim ve savclar hakknda yaplacak soruturmalarda, aleyhe kararlara muhalefet yazan arkadalar küstürmeyelim. Cemaat mensubu olmayan dier hakim ve savclar hakkndaki kararlarda istediiniz ekilde karar verebilirsiniz dediini kaydetti.

Derenin bu isteini biz Fetullah Gülen cemaatinin istei olduunu anladk ve biliyorduk. Kararlarmza da bunu yansttk. Derenin bu talebi olmasa, ben baz kararlara muhalefet yazmazdm. Bu talimat nedeniyle muhalefet kararlar yazdmz doru. Derenin bu taleplerinin cemaat yaplanmasnda, üstünde görev yapan lyas ahinden geldiini tahmin ediyor ve biliyorduk. diyen Tosun, Kasm 2015teki seçimlerde beklenen sonuç alnamad için takip ediliriz korkusuyla bir araya gelmemeye özen gösterdiklerini söyledi.

ByLock kullanp kullanmad sorulan Tosun, ByLocku cep telefonuna Kasm 2014te Derenin, Bu programla haberleiriz diyerek kurduunu ve onunla en fazla iki kez mesajlatn anlatarak, Bu programn deifre olmas ve Fetullah Gülen mensuplarnn kullandnn belirlenmesi üzerine dier kiiler gibi ben de cep telefonumdan sildim. dedi.

Derenin talimatyla baz kararlar verdim

Tosun, hukukçu olarak, hukuka aykr eylemlere neden kar koymad sorusunu, Gücümün yettii kadar kar koymaya çaltm. Ancak cemaatin bu kararlarna gücümün yetmeyeceini biliyordum. diye cevaplad.

MT trlarnn durdurulmasnda görev yapan yarg mensuplar hakknda HSYK 3. Dairesinde neden cemaatin hareket tarzna uyarak karar verip bu kiilerin yarglanmalarn engellemeye çaltnz? sorusu üzerine Tosun, öyle dedi:

HSYKda görev yapan cemaat mensuplarnn abisi olan Nazmi Derenin talimatyla balangçta bu kararlara muhalefet yazdmz dorudur. Ancak ben daha sonra bu muhalefet erhlerinin bir ksmndan hukukçu ve insani olarak rahatszlk duydum. Bu düünce bende olutuktan sonra muhalefet erhlerini ben yazmamaya baladm. Baz yarg mensuplar hakknda soruturma yaplmas izni verilmesi dorultusunda oy kullandm. Burada cemaatten ayrlmaya baladm. MT trlar olaylaryla ilgili baz yarg mensuplar hakknda soruturma izni verilmesi yönünde oy kullannca cemaat mensubu olan dier üyeler Ahmet Berberolu ve aban Ik cemaatin talimat dorultusunda aykr oy kullanp muhalefet erhleri yazmaya devam ettiler.

Kerim Tosun, FETÖnün darbe giriiminde bulunaca aklnza gelmedi mi, bu hususu biliyor muydunuz? sorusu üzerine, FETÖ mensuplarnn silahl kuvvetlere szdn medyadan örendiini ancak bunun hangi boyutta olduunu bilmediini aktard.

Tosun, Yarg mensubu olarak yapm olduumuz cemaat sohbetlerinde de bu husus gündeme gelmemitir. Bu konuda bir sohbet olmamtr. Silahl kuvvetlerde cemaat mensuplarnn nasl yönlendirildiini de bilmiyorum. Ben Gülen cemaatinin silahl kuvvetler içinde bu kadar güçlü ve etkin olduklarn bilmiyordum. Bu kiilerin darbe giriimi içinde olacaklar aklmn ucundan bile geçmemitir. dedi.

Bu yaplanmann örgüt olduunu 15 Temmuzda anladm

Ben bu yaplanmann bir örgüt olduunu 15 Temmuzda gördüm ve anladm. diyen Tosun, ifadesine öyle devam etti:

Bu örgütün banda bulunan Fetullah Gülenin Türkiye Cumhuriyeti devletini, demokratik rejimi ortadan kaldrmak ve kendine uygun bir rejimi getirmeye çalmasn kabul etmem mümkün deildir. 15 Temmuzda bu kiinin dini bir lider deil, kendi vatann, devletini ykmaya çalan, ülkesinde var olan demokratik rejimi ortadan kaldrmaya çalan bir örgüt lideri olduuna inandm. Bu kiinin Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldrmay hedefleyen PKK gibi dier terör örgütleri ile ibirlii içinde hareket ettiini düünmeye baladm ve buna inandm.

Tosun, Yargtay üyesi olduum dönemde dairenin kararlarnn verilmesinde cemaat talimatlarn yerine getirmedim. HSYK üyesi olduum dönemde bizden sorumlu olan Nazmi Derenin talimat ile baz kararlar verdiim dorudur. ifadesini kulland.AA

Ana Sayfaya Git