HÜDA PAR: Değerlerimizle uyuşmayan yasalar yeniden ele alınmalı

HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesini olumlu buldukların belirterek, 6284 sayılı yasa ile birlikte halkın değerleriyle uyuşmayan yasa, sözleşme ve yönetmeliklerin de yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Haberler 23.03.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Sekreteri Demir, yapt açklamada, stanbul Sözlemesinin feshedilmesi, ekonomi yönetimi ve faiz, slami deerlere dümanlk yapan televizyon yaynlar gibi iç gündemin öne çkan konularn deerlendirdi.

Türkiyede uygulanmaya baland günden beri aileleri datan, boanma oranlarn arttran, aile içi iddeti körükleyen, ahlaki dejenerasyona neden olan stanbul Sözlemesinin feshedilmesinin geç olsa da doru yönde atlm bir adm olduunu belirten Demir, bu kararn alnmasnda katks olan bütün yetkililere millet adna teekkür etti.

Demir, stanbul Sözlemesinin feshedilmesi ile birlikte neden olduu tahribatlar göz önünde bulundurularak; sözlemenin yükledii sorumluluklar dorultusunda oluturulan stanbul Sözlemesi izleme komisyonlar ve bunlarn balatt faaliyetler ivedilikle durdurulmaldr. dedi.

Deerlerimizle uyumayan yasa, sözleme ve yönetmelikler yeniden ele alnmal

stanbul Sözlemesi ile bu sözlemenin uygulama kanunu olan 6284 sayl yasa nedeniyle toplumda ar tahribatlar ve maduriyetlerin olutuuna dikkat çeken Demir, Bununla birlikte genç yata evlilik yapm ailelerin maduriyetleri zaman kaybedilmeden giderilmeli, süresiz nafaka zulmü son bulmaldr. Zina ile zinaya tevik eden ifsat edici faaliyetler yeniden suç haline getirilmelidir. Toplumu sapknla sürükleyen her türlü akma kar tedbirlerin gelitirilmesi, toplumun can, mal ve nesil emniyeti için bir zorunluluktur. 6284 sayl yasa ile birlikte deerlerimizle uyumayan yasa, sözleme ve yönetmelikler manevi deerlerimizin ve aile kurumunun korunmas çerçevesinde yeniden ele alnmal, topluma zarar veren hususlar ayklanmaldr. diye konutu.

Faiz oranlar, ekonomiler için yeni krizlere kap aralamaktadr

Merkez bankasnn ksa zamanda politika faizini yüzde 10,25ten yüzde 19a kadar çkarmasnn, faiz artlarn yüksek kur ve enflasyonla mücadelede tek çare olarak gördüünü ifade ettiini belirten Demir, pandeminin yol açt ekonomik durgunluk ve buna bal yaanan maliyet artlarnn, Türkiyede de ekonomik sorunlara yol açtn söyledi.

Demir, Kur, enflasyon ve faiz arasnda kopmaz balarn bulunduu serbest piyasa ekonomisinde sadece faiz artlarna yüklenmek ksa süreli etkiler gösterse de sonradan farkl komplikasyonlara yol açaca bilinen bir gerçektir. Pek çok ülkede faiz oranlar düürülürken hatta sfrlanrken Türkiye ise durmadan faiz yükseltiyor. Böylece OECD ve Avrupa ülkeleri sralamasnda liste ba olurken, dünya yüksek faiz sralamasnda ise 7nci sraya yükselerek açlk ve yoksullukla pençeleen bir çok ülkenin önüne geçti. ifadelerini kulland.

Demir, Sermayeyi yatrmdan ziyade, paradan para kazanmaya iten ve üretim ile istihdam bloke eden yüksek faiz oranlar, ekonomiler için yeni krizlere kap aralamaktadr. Yatrmlar tevik edici önlemler gelitirmek, güven ortam oluturmak, kamuda tasarruf tedbirleriyle beraber devasa boyutlara varan yolsuzluklarla mücadele ve ilan edilen reformlar bir an önce yürürlüe koymak atlmas gereken acil admlar olmaldr. letmelerin finansmana eriimini zorlatrp piyasaya para akn engelleyen yüksek faiz oranlarna en ksa zamanda çözüm bulunmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik sistem vatanda aleyhine esasl bir surette bozuldu

Kamu Denetçilii Kurumunun (Ombudsmanlk) açklad istatistiklere göre, kuruma 2019 ylnda 20 bin 968 bavuru yapldn, 2020 ylnda ise tam 90 bin bavurunun incelenerek sonuçlandrldn hatrlatan Demir, öyle devam etti:

2019 ylnda tüm bavurular içinde 1568 bavuruyla yüzde 7lik pay alan ekonomi, maliye ve vergi balklarndaki ikyetler, 4 bin 518 artarak 72 bin 418e yükselmitir. Ayrca Ombudsmanla yaplan 90 bin ikyetten 69 binini, bankalar ve finans kurulularyla ilgili talepler oluturmutur. Bu verilerden; ekonomik sistemin vatanda aleyhine esasl bir surette bozulduu, vergi adaletsizliinin yaygnlat, vatandan bankalara ve yüksek faizli kredilere mahkm edildii ve bu alanlara ilikin sorunlarn katlanarak büyüdüü anlalmaktadr.

Kur-Faiz-Enflasyon sarmalndan çk da bamllktan kurtulmakla mümkündür

Hal böyle iken Merkez Bankasnn, hl faiz artrmna gitmesinin, atee benzin dökmek olduunu belirten Demir, Kur-Faiz-Enflasyon sarmalndan çk ancak yatrm, üretim ve istihdam odakl bir ekonomi ile da bamllktan kurtulmakla mümkündür. Bu verilerde dikkati çeken dier bir husus ise; önemli bir anayasal kurum olan Ombudsmanln, bavurulara ilikin alm olduu kararlarn idari mercilerce görmezden gelinmesi ve sorunlarn katlanarak büyümesidir. Hizmet kalitesinin yükseltilmesine, hukukun üstünlüünün salanmasna ve insan odakl bir idarenin olumasna katk salamay amaç edinen Ombudsmanlk Kurumunun kararlar dikkate alnmaldr. eklinde konutu.

Sözde sanatçlar üzerinden deerlerimize yaplan saldrlar kabul edilemez

Baz televizyon kanallarnn slami deerleri alaya alma, saldr ve hakarete varan yaklamlarnn giderek arttna dikkat çeken Demir, slama saldrarak varlklarn sürdürmeye alm olan 90l yllarn televizyonculuk anlaynn tekrar belirmeye baladn kaydetti.

Demir, Medyada, topluma rol model haline getirilmeye çallan sözde sanatçlar üzerinden deerlerimize yaplan bu saldrlar kabul edilemez. Sanatç, yönetmen, yapmc, senarist gibi kendilerini halkn deerlerine kar sorumlu hissetmeyen bir kitle, uzun zamandan beri hem halkn deerlerine hakaret etme yetkisini kendilerinde görmektedirler hem de bu milletin srtnda bir asalak gibi yaamaktadr. dedi.

Demir, Senarist ve yapmclarn slami kyafetli vatandalar gerici, çkarc, terör destekçisi gibi rollerde göstermesi, sinelerinde gizledikleri slam dümanlnn azlarndan taan ksmdr. Televizyon kanallarn denetlemek ve gerekli cezai müeyyideleri uygulamak RTÜKün en önemli görevidir. Bu dorultuda gerekli tedbirleri alarak toplumun duyarl olduu slami iar ve sembolleri hiçe sayan yaynlarn kontrol altna alnmas hususunda yetki ve sorumluluklarn doru yerde ve zamannda kullanmaldr. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git