HÜDA PAR: Gençlerin sürüklendiği maddi ve manevi buhranlar çok tehlikeli boyutlara ulaştı

HÜDA PAR, son zamanlarda gençlerin sürüklendiği maddi ve manevi buhranların, çok tehlikeli boyutlara ulaştığını dikkat çekerek buna en çok medyanın neden olduğunu belirtti.

Haberler 05.04.2022 - 02:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezi, yapt yazl açklamayla iç ve d gündeme dair deerlendirmelerde bulundu.

Açklamada, Ramazan aynda dikkat edilmesi gerekenler, ek asgari ücret talepleri, gençlerin buhran, sokak köpekleri sorunu, Suriye meselesi ve gda israf gibi konulara deinildi.

Müslümanlar için müstesna zaman dilimlerinden biri olan Ramazan- erifin idrak edildiinin hatrlatld açklamada rahmet, mafiret ve kurtulu ay olan Ramazan- erifin memleket, slam lemi ve tüm insanlk için hayrlara vesile olmas temennisinde bulunuldu.

YAPILACAK TÜM LER RAMAZAN-I ERFN MANEV ATMOSFERNE UYGUN OLMALI

Son iki yldr maddi ve manevi açdan zor bir süreçten geçildiine iaret edilen açklamada, Dünyann çok farkl bölgelerinde milyonlarca insan bir lokma ekmee, bir yudum suya muhtaçtr. Öte yandan kendilerini seçkin gören bir tabaka da lüks ve atafat içinde ellerindeki nimeti israf etmektedir. nsanlar arasndaki güven ve huzurun temini ancak adalete uygun bir paylama ile mümkündür. Yüce dinimiz bu dengeyi korumak için toplumsal yardmlama ve dayanmay hayatn merkezine yerletirmitir. Ramazan- erif, bu yönüyle bir frsat olarak deerlendirilmeli, yaplacak tüm iler Ramazan- erifin manevi atmosferine uygun olmaldr. denildi.

Açklamada, Geleneksel olarak yaplan iftar davetlerinde israftan kaçnlmal, bu tür davetlerde öncelik maddi durumu düük olanlara verilmelidir. Halkmzn geçimini temin etmekte ciddi ekilde zorland bu süreçte bata belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kurulularn elence, konser ve benzeri etkinliklerle gereksiz harcamalardan kaçnmaya davet ediyoruz. Bu tür organizasyonlara ayrlan ödeneklerin ihtiyaç sahiplerine harcanmas ve insanmzn maneviyatn güçlendirecek programlara sarf edilmesi hem Ramazan aynn ruhuna daha uygun olacak hem de toplumsal balarn güçlenmesine vesile olacaktr. çarsnda bulunuldu.

ASGAR ÜCRETTE BR YLEMEYE GDLMELDR

Hükümetin yllk tek haneli enflasyon hedefinin artk bir hayal olmann yan sra aylk enflasyonun dahi çift haneli olmak üzere olduu belirtilen açklamada, Fiyatlar bir türlü kontrol altna alamayan mevcut fiyat istikrar mekanizmas sürdürülebilir deildir. Frsatç irketler ile i insanlarnn insafna kalan piyasada artk bir devlet kontrolünden söz edilemez. Bunun yakn corafyamzda yaanan savalarla izah edilmesi, toplumun akl ile alay etmektir. ki yldan beri fiyat istikrar mekanizmas ve üretim altyapsndaki skntlar bu günkü krizin temel kaynadr. Ylbanda asgari ücrete yüzde 50, memur ve emeklilere yaplan yüzde 30 dolayndaki art, yaanan zam furyas ile tamamen eridii için bir güncellemeye gidilerek iyiletirilmesi bir zorunluluk haline gelmitir. Zira ylsonunun bu ücret ile getirilmesi mümkün deildir. ifadelerine yer verildi.

Bu nedenle; asgari ücret her ne kadar ylda bir kere güncelleniyorsa dahi, ikinci alt ay için yeni bir artrma gidilmesinin bir zorunluluk halini aldna dikkat çekilen açklamada, Üretici ve iverenin de zor durumda kalmamas için isizlik fonundan belli bir miktar bu amaçla kullanlmal, ya da farkl bir kaynak oluturulmaldr. Hükümet sadece temennilerle yetinmemeli, bozulan dengeyi yeniden düzeltmelidir. D dünyadaki gelimelerin oluturduu frsatlardan azami istifade etmek için ataa geçilmelidir. Ksr tartmalarla zaman harcanmamal, ülkenin jeopolitii, teebbüs gücü ve tecrübe birikiminden azami bir ekilde istifade edilmelidir. denildi.

Ramazan frsatçlarna kar önlemler gündemdeyken ekerden ete, doalgazdan pazar alveriine kadar yeni zamlarn pe pee geldii belirtilen açklamada yeni zamlarda, maliyet artlar ile frsatçlk iç içe geçirilerek tüketiciye yanstld ifade edildi.

ÖZEL SEKTÖR ÖLÜMÜ GÖSTERD, TÜRKEKER SE SITMAYA RAZI ETT

Açklamada, Cumhurbakan Erdoann Ramazanda vatandaa uygun fiyata et sunma açklamasna karn Et ve Süt Kurumunun et fiyatlarn artrmas, yeni fiyat artlarna zemin hazrlad. Keza özel sektörün eliyle eker fiyatlarnda yaanan son spekülasyondan sonra TÜRKEKER, eker fiyatlarna yüzde 31 zam yapt. Özel sektörün ön ayak olduu ekerdeki ar fiyat dalgalanmalar, TÜRKEKER için bir nevi Makul bir gerekçe oluturdu. Özel sektör ölümü gösterdi, TÜRKEKER ise stmaya raz etti.

Gda ve temizlik ürünlerinde KDV oranlarnn düürülmesinin, sembolik baz ürünler dnda fiyat etiketlerine yansmad belirtilen açklamada, öyle devam edildi:

Zamlar KDV indirimlerini silip süpürdüü gibi birçok üründe fiyatlar daha da artt. Sanayi ve elektrik santrallerinde kullanlan doalgaz ile ayn ekilde sanayide kullanlan elektrie uygulanan yeni zam, daha fazla maliyet art anlamna gelmekte, bu da olduu gibi tüketiciye yanstlacaktr. Fiyatlar sürekli yükselirken halkn alm gücü de dibe vurdu. Her cüz KDV indiriminin ard sra ar zamlarn pe pee gelmesi dikkatlerden kaçmamaktadr. Bu durum, halk bezdirmitir. Pansuman tedbirler ile tüketicinin rahatlatlmas imknszdr.

GENçLER BUHRAN çND

Son zamanlarda gençlerimizin sürüklendii maddi ve manevi buhran çok tehlikeli boyutlara ulamtr. Ankarada iki gencin intihar etmesi ve Adanada annesini vuran gencin haberlerinin toplumu derinden üzdüü ifade edildi.

Bu ac tablolarh, ahlaki ve manevi eitimin yetersizliini gözler önüne serdiine dikkat çekilen açklamada, Din ve ahlak deerlerden yoksun insanlarn TVlerde ve sosyal medya platformlarnda rol model olarak sunulmas ve Bat modernitesinin dayatt snrsz özgürlük anlayyla yetien gençlerin bu halleri gelecek nesilleri korumakla yükümlü yetikinlerin eseridir. Eitim sistemi, yaynclk anlay ve dayatlan aile mevzuat ile devlet, ne yazk ki genç nesle kar sorumluluunu yerine getirmemektedir. iddet içerikli bir kültürle yetien insanlar, iddete eilimli olurlar. Bu nedenle basit meselelerde dahi öfke patlamas yaayarak kendisinin veya bakasnn canna kastedebilmektedirler. denildi.

MANEV DEERLER GÜçLENDRECEK PROGRAMLARA AIRLIK VERLMEL

Açklamada, ntihar ve cinayetlerin meydana gelmesine sebep olan program ve dizilerin bilinçsizce takip edilmesi genç dimalar ve aile kurumunu tahrip etmeye devam etmektedir. Bu noktada gereken hassasiyet gösterilmelidir. Salkl nesiller ve ahlakl toplum için medya ve televizyon mevzuat ivedilikle slah edilmeli, manevi deerleri güçlendirecek programlara arlk verilmelidir.

SOKAK KÖPEKLER SORUNU

Kamuoyunun tüm duyarll ve çarlarna ramen, henüz babo köpekler ile ilgili bir önlem alnmadna iaret edilen açklamada, neredeyse her gün sokak hayvanlarnn sebep olduu ciddi bir yaralanma veya ölüm olayn yaand bildirildi.

Açklamada, Toplu yaam alanlarnda artan sahipsiz hayvan younluu, insan sal ve güvenlii açsndan tahammül edilemez bir boyuta ulamtr. Okul önleri ve parklar artk çocuklar için güvenli alanlar olmaktan çkm, sahipsiz hayvanlarn toplanma yeri haline gelmitir. Gece saatlerinde yürüyü yapan, hava aydnlanmadan ie giden, sabah namaz için camilere ulamaya çalan vatandalar tedirgin olmakta ve kendilerini korumakta zorlanmaktadrlar. ifadelerine yer verildi.

AçIKLAMANIN DEVAMINDA UNLAR KAYDEDLD:

Babo köpeklerin saysndaki bu art ayn zamanda evcil hayvan ticaretinin kontrol altna alnmas zaruretini de göstermektedir. Hayvanlar kapitalist emellerin araçlar olarak kullanlmamal, doal dengeye suni müdahale kaplar kapatlmaldr. Vatandan yaad bu tedirginlii besleyen faktörlerden biri de hazr mama sektörüdür. Büyük bir rant sahasna dönüen bu sektörün sokak hayvanlarna yönelik politikalarda belirleyici olmas üzüntü vericidir. Medeniyetin en önemli boyutlarndan ikisi güvenlik ve temizliktir. Özellikle büyük ehirlerde, binlerce babo köpein yaad ortamlar insan hayat ve sal için büyük bir tehdit haline gelmitir. Gerekli tedbirler daha fazla gecikmeksizin alnmaldr.

TÜRKYE, SURYE çN DE çABA SARF ETMELDR

Rusyann Ukraynaya saldrs sonras Türkiyenin atekesin salanmasna yönelik diplomatik çabalarnn önemli olduuna vurgu yaplan açklamada, NATO ve Rusya arasnda skm Ukraynada insani krizin ivedilikle sona ermesi için çalmalarn devam etmesi gerektii belirtildi.

Ancak Suriyede 11 yldr devam eden ve yüz binlerce insann hayatn kaybetmesine sebep olan iç savan sona ermesi için güçlü bir irade ortaya konulamadna dikkat çekilen açklamada, tüm bölge ülkelerini olumsuz etkileyen bu savan sona ermesi için de cesur ve kararl admlar atlmas ve süresiz atekes salanarak siyasi geçi süreci balatlmas çarsnda bulunuldu.

Açklamada, Savan balangcndan bu yana insani bir mülteci politikas yürüten Türkiyede son günlerde vahim iddialar gündeme gelmitir. Suriye Dernekler Platformu Bakan Dr. Mehdi Davut, geçtiimiz günlerde bir gecede 200 bin Suriyeli snmacnn geçici kimliklerinin iptal edildiini duyurmu, Afganistanllar ile Irakllarn da Suriyeli denilerek dlibe deport edildiini öne sürmütür. Ülkede mülteci kartlnn her geçen gün trmandrlmas endie vericidir. Mülteci meselesinin çözümü için atlacak en önemli adm Suriyenin istikrarna katk salayarak güvenli geri dönü artlarnn oluturulmasdr. Suriye meselesi siyasi hrslara kurban edilmemeli, kann durmas için çaba gösterilmelidir. denildi.

GIDA SRAFI

Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütünün (FAO) 2021 raporuna göre dünyada her 9 kiiden biri yani 821 milyon kiinin açlk çektiine iaret edilen açklamada, her 5 saniyede de bir çocuun açlktan dolay hayatn kaybettii 151 milyon çocuun da kötü beslenmeden dolay geliimini tamamlayamad kaydedildi.

Açklamada u ifadelere yer verildi:

Dier taraftan yine bu rapora göre dünyada üretilen yllk 4 milyar ton gdann sadece 2,7 milyar tonu tüketilmekte geriye kalan 1,3 milyar ton gda israf edilerek çöpe gitmektedir. Bunun finansal deeri yaklak 1 trilyon dolardr. srafa giden gdann sadece 4te biri ile dünyadaki 821 milyon aç insan doyurulabilir. Bu israfn 680 milyar dolar gelimi ülkelerde iken 310 milyar dolar ise gelimekte olan ülkelerde olmaktadr.

Yllk 7,7 milyon ton gda israf eden Türkiyede kii bana 93 kilogram yiyecek çöpe atlyor. Nüfusa göre israf sralamasnda Türkiye maalesef üçüncü srada yer alyor. Bu tablo gerek Türkiye gerek dünya açsndan kabul edilebilir bir durum deildir. sraf haram klan, elimizdeki imknlar kardelerimizle ve insanlarla paylamay emreden bir dinin müntesibiyiz. Rahmet ve bereket ayna girdiimiz bu günleri her türlü israf önleme için bir balangç yapalm. Elimizdeki imknlar iktisatl kullanmak suretiyle yoksullar sevindirecek bir imkna dönütürelim. çöpe atacak tek bir gram yiyeceimiz olmamaldr. Hükümeti ve bütün kurumlar israf önleme noktasnda hassas davranmaya ve gereken tedbirleri almaya çaryoruz.

Ana Sayfaya Git