HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: "İşkence ve keyfi muameleler son bulmalıdır"

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Van'da gözaltına alındıktan sonra helikopterden atıldıkları iddia edilenler ile Antalya'da Hizb-ut Tahrir mensuplarının tutuklanması ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Haberler 06.10.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam, yapt haftalk iç gündem deerlendirmesinde; ikence ve keyfi muameleler, yeni ekonomi program, ders kitaplarndan Kürt isminin çkarlmas, ahlak d TV programlar ve RTÜKün yaps ile 4/D kapsamndaki kadrolu içilerin özlük haklar gibi gündemin öne çkan balklarn masaya yatrd.

Vanda Osman ivan ve Servet Turgut adl köylülerin helikopterden atldklar iddias ile Antalyada Hizb-ut Tahrir üyelerinin tutuklanmalarn deerlendiren HÜDA PAR Genel Bakan Salam, 90l yllarn karanlk dönemlerini andran hukuksuzluklarn önlenmesi ve keyfi muamelelerin son bulmas için yetkilileri inisiyatif almaya davet ediyoruz. dedi.

KENCE VE KEYF MUAMELELER SON BULMALIDIR

Helikopterden atldklar iddia edilen Osman ivan ve Servet Turgut ile alakal konuan Salam, 11 Eylülde Vann çatak ilçesinde Osman ivan ve Servet Turgut adl köylüler, güvenlik güçleri tarafndan gözaltna alnmt. 2 gün sonra Van Bölge Eitim ve Aratrma Hastanesinin youn bakm ünitesinde olduklar ortaya çkm, ikence gördükleri ve helikopterden atldklar iddia edilmiti. 20 gün youn bakmda kalan Servet Turgut maalesef hayatn kaybetti. Bu vahim iddialar hakknda etkin bir soruturma yaplp, sonuçlar kamuoyu ile paylalmaldr. 90l yllarn karanlk dönemlerini andran hukuksuzluklarn önlenmesi ve keyfi muamelelerin son bulmas için yetkilileri ve özellikle Meclis nsan Haklar Komisyonunu inisiyatif almaya davet ediyoruz. dedi.

HUKUK DIINA çIKILMASINA HçBR GEREKçE LE MÜSAMAHA GÖSTERLMEMELDR

Hizb-ut Tahrir mensuplarnn tutuklanmas meselesine de deinen Salam, 22 Eylül 2020 tarihinde ise 14 Hizb-ut Tahrir mensubu, Antalyada Silahl terör örgütü kurma, yönetme ve üye olma iddiasyla gözaltna alnd. 8 günlük gözalt sonrasnda 11i hakknda tutuklama karar verilmi, 2si adli kontrol art, biri de savcnn talebiyle serbest brakld. Bir yarg zulmüne tabi tutulan Hizb-ut Tahrir mensuplar, fikri ve siyasi bir yap olduklarn, cebir ve iddet yöntemini asla benimsemediklerini açklamalarna ve bugüne kadar hiçbir iddet eylemleri bulunmamasna ramen, srarla terör örgütü mensubuolarak deerlendirilmeleri hukuki bir garabettir. Anayasa Mahkemesi daha önce terör örgütü kapsamnda deerlendirilebilmeleri için delillerin yetersiz olduunu belirterek yarglamalarda hak ihlali yapldna karar verdi. AYMnin bu kararndan sonra cezaevinde bulunan birçok Hizb-ut Tahrir mensubu serbest braklm ve yeniden yarglamalar balamt. 28 ubat brifingli yarg ile FETÖ yargsnn oluturduklar maduriyetler hala giderilmemiken, yeni maduriyetlerin oluturulmas kabul edilemez. Suç ve suçlularla mücadele mutlaka hukuk çerçevesinde olmaldr. Hukuk dna çklmasna hiçbir gerekçe ile müsamaha gösterilmemelidir. ifadelerini kulland.

YEN EKONOM PROGRAMI

Yeni Ekonomi Programna ilikin konuan Salam, Önümüzdeki üç yln ekonomik yol haritas niteliini tayan Yeni Ekonomi Program (YEP), Hazine Bakan tarafndan paylald. Bir önceki hedeflerin tutturulamad ve revize edilen yeni hedeflerde ciddi düülere gidildii dikkatlerden kaçmad. Önümüzdeki üç yl için öngörülen hedefler ulalabilir hedefler olmakla birlikte, geçen üç yllk baarszlk göz önünde bulundurulduunda piyasalara güven vermekten uzak kald. Öngörülen hedeflere varmak için çok daha iyi bir performans, irade ve inanç gerekmektedir. Baarszlklardan sadece d güçleri sorumlu tutma kolayclndan vazgeçilmelidir. Her türlü mesuliyetin ekonomi yönetiminde olduu kabul edilmelidir. dedi.

ÖNCEK DÖNEMLERDE BAARISIZ OLMANIN NEDENLER TESPT EDLMEL

Hem fertlere hem de irketlere güven verilmesi gerektiinin altn çizen Salam, Son yllarda açklanan paketlerin nerdeyse hiçbirinin hedefine varmam olmas, bu güveni ciddi anlamda zedelemitir. Bu baarszln hesabnn verilmemi olmas, güvensizlii oluturan önemli bir etkendir. Büyüme, üretim, istihdam, enflasyon, bütçe aç ve cari açk gibi temel konularda önümüzdeki dönemde ancak istikrarl bir program ve disiplinli bir uygulama ile sonuç alnabilir. Önceki dönemlerde baarsz olmann nedenleri tespit edilmeli, yeni dönemde bunlardan dersler çkarlarak özellikle üretim ve istihdam için ciddi tedbirler alnmaldr. diye kaydetti.

DERS KTAPLARINDAN KÜRT SMNN çIKARILMASI

Ders kitaplarndan Kürt isminin çkarlmasn deerlendiren Salam, Kürt toplumunu yok sayma anlaynn Milli Eitim müfredatna kadar yansm olmas, ülkede ciddi bir geriye dönü yaandn göstermektedir. 9. snf tarih ders kitabnn 2019 basksnda yer alan Kürtler ve Kürtlerin slamlamas ile ilgili bölümün 2020 basksndan çkarlm olmas böyle bir anlayn tezahürüdür. Benzer bir tahammülsüzlük Talim ve Terbiye Kurulunun be yl süreyle ders kitab olarak okutulmasna karar verilen 10. snf tarih kitabnda da yaand. Söz konusu kitabn 2020 yl basksnn 167nci sayfasnda, Osmanl millet sistemi bal altnda Osmanl toplum yaps anlatlrken, önceki yl kitapta yer alan Kürt Milleti ifadesinin çkarld, ülkede Türklerle beraber Rum, Ermeni, Bulgar, Slav ve Araplarn yaad ifade edilmektedir. Yine ayn sayfada; Osmanlda Muslüman cemaatini meydana getiren topluluklar saylrken, önceki yl kitapta yer alan Kürtlerin, buradan da çkarld görülmektedir. dedi.

KÜRTLERN DL, KÜLTÜR VE TARHLERN GÖRMEZDEN GELMEK, KÜRTLERLE TÜRKLERN ORTAK GELECENE YAPILMI BR OPERASYONDUR

Yllardr uygulanan rkç uygulamalara deinen Salam, Kürtlerin dil, kültür ve tarihlerini görmezden gelmek, Kürtlerle Türklerin ortak geleceine yaplm bir operasyondur. Bu operasyona kar çkmak herkesin vazifesidir. Bu alan rkç, ötekiletirici ve ovenist anlaylara terk edilemeyecek kadar hassastr. Kürtlerin ders kitaplarndan çkarlmas Kürtleri tarihten silmeye yetmeyecei gibi ilk Müslüman kavimlerden olma gerçeini de deitirmez. Yllardr uygulanan rkç uygulamalarn bu ülkeye kan ve gözyandan baka bir ey vermedii gerçei ortadayken, bir daha bu yaraya tuz ekmenin memlekete bir faydas dokunmayacaktr. Yeniden Kürtlerin dil, kültür ve medeniyetlerine yönelik yok sayma politikalarna dönülmemelidir. Bu gelimeler Kürtlere kar bir dönem terk edilmi olan red ve inkar politikalarnn yeniden geri dönüü deilse sorumlularndan hesap sorulmal ve acilen bir açklama yaplmaldr. ifadelerini kulland.

AHLAK DII TV PROGRAMLARI VE RTÜKÜN YAPISI

Ahlak d TV programlar ve RTÜKün yapsna dair görülerini açklayan Salam, Günümüz medyas toplumun ahlaki deerlerini hiçe sayarak gayrimeru ilikileri sosyal medya ve TV kanallar aracl ile sradanlatrmaktadr. Reyting uruna sorumsuzca servis edilen bu yaynlar sonucu toplumumuz iddete, sapknla ve ahlakszla sürüklenmektedir. Türkiye, en çok TV izlenen ülkeler arasndadr. Toplumumuzun TVye olan bu bamll, acdr ki art niyetli toplum mühendislerince suiistimal edilerek deerlerimizi bitiren bir silaha dönütürülmütür. Eitici, gelitirici programlar yerine toplumda iddete, sapknla, ahlakszla sebep olan programlarn reytingleri artrlmaktadr. Üzücü olan, her geçen gün deerlerimize daha fazla zarar verdikleri görüldüü halde küçük hesaplar nedeniyle bunlara göz yumulmasdr. dedi.

RTÜK, CAYDIRICI OLMAKTAN ÖTE TEVK EDC BR LEV GÖRMEKTEDR

RTÜKün TV kanallarna sadece para cezas vermesini eletiren Salam, Gayr meru ilikiyi övücü yayn yapan bir TV kanalna RTÜKün gülünç bir para cezas vermesi, bu programlarn her geçen gün daha da artmasnn ve daha da pervaszlamasnn nedenini de izah etmektedir. RTÜK, caydrc olmaktan öte tevik edici bir ilev görmektedir. vedi bir ekilde yönetimi lavedilmeli ve yaps deitirilmelidir. Toplumsal deerler ile genel ahlakn korunmas için çok ar müeyyideler getirilmelidir. Diyanetin de RTÜKe üye vermesi salanmal ve RTÜK bünyesinde bir de ahlak kurulu oluturulmaldr. ifadelerini kulland.

4/D KAPSAMINDAK KADROLU çLERN ÖZLÜK HAKLARI DÜZELTLMEL

4/D kapsamndaki kadrolu içilerin özlük haklarna dair de konuan Salam, 24 Aralk 2017de yaymlanan 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname ile taeron içiler, 2 Nisan 2018 tarihi itibaryla 4/D kapsamnda sürekli içi kadrosuna geçirildi. Yaklak bir Milyon vatandamz ilgilendiren bu düzenleme, olumlu bir adm olmakla birlikte halen ciddi eksiklikleri bulunmaktadr. Taeron irketlerden kamuya geçen çalanlar 2018 öncesinde, özellikli birimlerde yüzdelik dilim olarak yüzde 10, yüzde 20, hatta yüzde 70 oranna kadar ek ödeme alabiliyorken, 4 Nisan 2018 itibariyle bu haklar ellerinden alnarak asgari ücrete mahkm edildiler. Maalarna sadece alt ayda bir yaplan yüzde 4 oranndaki zamlarla içiler yüksek enflasyona ezdirilerek yoksullatrld. dedi.

MAALARDA GEREKL YLETRMELER YAPILMALIDIR

Salam son olarak unlar söyledi:

Enflasyon ve hayat pahallnn oluturduu yoksullama, çalanlar arasnda ciddi gelir farklarnn olmas, salgn sürecine ramen kadroya alnan içilerin birçok haktan yararlanamamas kadroya alnan içilerin durumunu gözden geçirmeyi zorunlu klmaktadr. çalanlarn aln terlerinin karln alabilmeleri, i barnn salanmas ve onurlu bir hayat idame ettirebilmeleri için 31 Ekim 2020 sonrasnda yaplacak yeni toplu sözleme büyük önem arz etmektedir. Hükümet, çalanlarn beklentilerini dikkate almaldr. Bu kapsamda; maalarda gerekli iyiletirmeler yaplmaldr. Salk çalanlar ile ayn ortamda, ayn salgn riskine maruz kald halde, ayn ek ödemeyi alamayan içilere ek ödeme hakk tannmaldr. Tediye, Bayram ikramiyeleri, gece farklar vb. sosyal haklar yasal güvence altna alnarak tayin ve atama haklar ilave edilmelidir.

Ana Sayfaya Git