HÜDA PAR’dan "ceza infaz indirimine" ilişkin açıklama

HÜDA PAR, ceza infazı yasa teklifinde 28 Şubat ve FETÖ yargısının çeşitli kumpasları sonucu 20-25 yıldır hukuksuzca cezaevinde tutulan mahkûmların kapsam dışında bırakılmasına tepki gösterdi.

Haberler 14.06.2019 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezi, Adalet Bakanlnn Meclise sunaca ceza infaz yasa teklifine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

HÜDA PARdan yaplan yazl açklamada, yeni ceza infaz indiriminde 28 ubat ve FETÖ yargsnn çeitli kumpaslar sonucu 20-25 yldr hukuksuzca cezaevinde tutulan mahkmlarn kapsam dnda braklmasnn vicdanlar yaralayacana dikkat çekildi.

Türkiyenin scak gündemlerinden bir tanesinin de af konusu olduu belirtilen açklamada, MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin af eklinde dile getirdii, Adalet Bakanlnn ise infaz düzenlemesi eklinde Meclise getirmeyi düündüü taslak hakknda sadece adli baz suçlar için infaz indirimi yaplaca, devlete kar ilenen suçlarn kapsam dnda braklacana dair haberlerin yansd hatrlatld.

Düzenlemenin bu ekli ile yaplmas halinde; zaten adil olmayan ceza ve infaz sistemindeki adalet terazisinin daha da bozulaca, adalet mekanizmasnn suçlu üretmeye devam edecei ifade edilen açklamada, Bu durum; Sayn Cumhurbakannn da ifade ettii Devlet ancak kendisine kar ilenen suçlar affedebilir, ahslara kar ilenen suçlar affedemez söylemiyle de çelimektedir. denildi.

Devlet, kendisine kar ilenen suçlarda genelde intikamc davranmtr

Açklamada, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluundan bugüne kadar Devlet, kendisine kar ilenen suçlarda genelde intikamc davranm ve suçlu bulduklarn en ar ekilde cezalandrma yoluna gitmitir. Bununla birlikte siyasi suçlar ile adli suçlar arasnda hem cezalarn miktar hem de verilen cezann infaz yönünden farkl uygulamalara gitmitir. Cezaevlerinin doluluu vs. gibi sebeplerle zaman zaman yaplan baz af veya infaz indirimleri gibi yasal düzenlemelerde dahi devlete kar ilenen suçlardan mahkm olanlar kapsam dnda braklmtr. ifadelerine yer verildi.

1991 ylnda çkarlan TMKyla (Terörle Mücadele Kanunu) birlikte devlete kar ilenen suçlarn terör suçu, muhalif yaplarn ise terör örgütü kapsamna alndna iaret edilen açklamada, Bu kanun ile silahl veya silahsz, iddete bulam ya da bulamam olmasna baklmakszn resmi ideolojiye ters düen, sisteme muhalif olarak deerlendirilen siyasi gruplar ile slami yaplar ve cemaatlerin neredeyse tamam terör örgütü kapsamnda deerlendirilmesinin ve cezalandrlmasnn yolu açlmtr. Yine bu kanun kapsamna giren suçlar ileyenler için Türk Ceza Kanununda öngörülen cezalarn yar orannda arttrlarak uygulanmas kabul edilmitir. denildi.

artl tahliye koullarndaki adaletsizliin devam ettiine dikkat çekilen açklamada öyle devam edildi: Bu yasaya göre cezalandrlanlarn infaz da adli mahkmlarn infazndan ayr olarak düzenlenmi, onlarn artl tahliyeden yararlanabilmeleri için hükmolunan cezann 4te 3nün infazn tamamlam olmalar art getirilmitir. Adli suçlarda ise bugünkü infaz yasasna göre aldklar cezann 3te 2lik ksmn yattktan sonra artl tahliyeden istifade etmektedirler. Daha önce bu oran adli-siyasi ayrm olmakszn bütün suçlar için 5te 2ydi. TMK 5inci madde ile getirilen yar orannda artrm ile birlikte infaz edilen ceza; Ceza Kanununda öngörülmü olan cezann da üzerine çkmaktadr. artl tahliye koullarndaki adaletsiz ve ayrmc uygulama, son yllarda uygulamaya konan Denetimli Serbestlik ile ilgili düzenlemede de devam ettirilmitir.

25 yldr cezaevlerinde tutulan madurlarnn kapsam dnda braklmas, vicdanlar yaralayacaktr

Yllardr hukuksuzca cezaevinde tutulan mahkmlarn bu yeni düzenlemeden yararlanmamasnn adalete güveni zedelediine dikkat çekilen açklamada, Olaanüstü hal dönemlerinin yargs olan Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM), brifingçi 28 ubat yargs ile kendisine alan açmak için slami camialar tasfiye etmek isteyen kumpasç FETÖ yargsnn hukuk d ve keyfi kararlar sonucu birçok kiiye haksz yere ar cezalar verildi. Geçmi dönemlerin yanda yarglarn hukuki kriterlerin dna çkarak ömür boyu hapse mahkm ettii ve 20-25 yldr haksz bir ekilde cezaevlerinde tutulan yarg madurlarnn kapsam dnda braklmas adalet beklentisi içinde olan vicdanlar ciddi manada yaralayacaktr. denildi.

slami cemaatlerin halen terör örgütü olarak tanmlanmalar hukuk devleti ilkesiyle çelimektedir

Ana Sayfaya Git