HÜDA PAR'dan kayyum açıklaması

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlarla ilgili değerlendirmede bulunan HÜDA PAR, "Suç işlediği iddiasıyla görevinden uzaklaştırılan seçilmiş bir kişinin yerine geçici de olsa atama yapılması 'hukuki' değildir" denildi.

Haberler 20.08.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezi, Diyarbakr, Van ve Mardin büyükehir belediyelerine atanan kayyumlarla ilgili deerlendirmelerde bulundu.

Kayyum atama usulünün olaan dönemlerde uygulanmasnn hukuka ve siyaset kurumuna olan güveni daha zedeleyecei belirtilen deerlendirmede, Hukuka aykr uygulamalarla çözüm aramak doru deildir denildi.

Deerlendirmede, çileri Bakanlndan yaplan yazl açklamada Diyarbakr, Van ve Mardin Büyükehir Belediye bakanlarnn haklarndaki soruturmalar nedeniyle resen görevlerinden uzaklatrldklar, yerlerine ise o illerin valilerinin kayyum olarak atandklar bildirildi. denildi.

Seçilmi bir kiinin yerine bakanlk veya valilik tarafndan geçici de olsa atama yaplmas hukuki deildir

Deerlendirmede öyle devam edildi: Merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki vesayetinin kaldrlmas veya en azndan zayflatlmas beklenirken 2016 ylnda 5395 sayl Belediye Kanununda yaplan deiiklik ile mevcut vesayet güçlendirilmitir. Seçilmi olmak hiç kimseye suç ileme imtiyaz vermez ancak suç iledii iddiasyla görevinden uzaklatrlan seçilmi bir kiinin yerine bakanlk veya valilik tarafndan geçici de olsa atama yaplmas 2016 ylnda yaplan deiiklik ile kanuni hale getirilmi ise de hukuki deildir.

Hukuka aykr uygulamalarla çözüm aramak doru deildir

Hukuka aykr uygulamalarla çözüm aramak doru deildir denilen deerlendirmede, Ancak olaanüstü durumlarda istisnai olarak bavurulabilecek bir uygulama olmas gereken kayyum atama usulünün olaan dönemlerde de uygulanmas hukuka ve siyaset kurumuna olan güveni daha da zedeleyecektir. denildi.

Ana Sayfaya Git