Hüda-Par'ın Konya raporu

HÜDA PAR Konya'da silahlı saldırıda 7 kişinin öldürüldüğü olaya ilişkin rapor hazırladı.

Haberler 12.08.2021 - 01:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STANBUL - Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) tarafndan Konyada ayn aileden 7 kiinin silahl saldrda öldürülmesine ilikin hazrlanan raporda, Kavgalarda her iki hasm tarafn akrabalar dnda 3. ahslarn olmamas, olayn Kürt-Türk anlamazlndan öte adli anlamazlklar üzerinden gelitiini göstermektedir. tespitinde bulunuldu.

HÜDA PAR Genel Bakan Yardmcs Av. Mahmut ahin, stanbul l Bakanlnda düzenlenen basn toplantsnda, Konyann merkez Meram ilçesinde 30 Temmuzda silahl saldrda Dedeoullar ailesinden 7 kiinin öldürülmesine ilikin hazrlanan aratrma raporunu açklad.

Partinin yetkili kurul üyeleriyle Konyada olayn tüm taraflaryla görütüklerini anlatan ahin, yaanan olayla ilgili temel tespitlerinin bir Kürt-Türk çatmas olmadn söyledi.

Olayn baz çevreler tarafndan etnik bir çatmaya dönütürülmeye çalldn aktaran ahin, unlar kaydetti:

ki aile arasnda yaanan hadiselere ilikin adli ve idari merciler tarafndan kamuoyunu tatmin edecek nitelikte bir bilgilendirme yaplmamtr. Bu durum, katliam hakknda spekülatif söylemlerin olumasna, katliam sebepleri hakknda gerçei tam olarak yanstmayan, olayn bütününden kopup parçac birtakm anlaylarla deerlendirmeler yaplmasna sebep olmutur. Bu durumu frsat bilen baz çevreler, birtakm iddia ve emarelerden yola çkarak, katliamn tamamen etnik çatmalardan kaynaklandn belirterek, farkl platformlardan görsel, yazl olarak haberler paylaarak adeta süreci provoke etmeye çalmtr.

Mahmut ahin, iki aile arasndaki husumetin geçmite devam eden kavgalara yönelik olduuna dair tespitler yaptklarn belirterek, unlar dile getirdi:

Dedeoullar ailesi 24 yl önce Konyaya tanm Karsl bir ailedir. Aile hayvanclkla uraan, kendi halinde hayatn sürdüren bir ailedir. Dedeoullar ailesi, ikamet ettii evin kar komusu olan ve yaklak yüz metre mesafede oturan Kele ailesiyle 2010 ylnda yargya intikal eden bir hadise yaamtr. Bu husumet 2012 yl itibaryla aslnda göreceli olarak sona erdirilmitir. Kele ailesi pazarclk iiyle uraan ve evinin yaknnda sebze tarlas olan bir ailedir. Dedeoullar ailesi ara ara Kele ailesi yannda tarlada içi olarak da çalmtr. 2010 ylnda yaadklar anlamazlk sona ermi olsa da husumet önemli oranda sona erdirilmi olsa da ailelerin birbirlerini kabullenememe durumu hep devam edegelmitir.

- Konya, rkç saiklerle suç ilenme ihtimali düük bir ehir

HÜDA PAR tarafndan hazrlanan raporda da Konyann, Osmanl döneminden itibaren ald göçlerle 200 bin civarnda Kürtün yaad kadim bir ehir olduu, özellikle Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinde Kürt köyleri bulunduu anlatld.

Konyada Kürt ve Türk üzerinden bir ayrmn olmad, halkn tüm yaam alanlarnda iç içe geçtii, halk arasndaki birliktelik ve kaynamada dinin önemli bir paynn olduu gözlemlenmitir. tespitinde bulunulan raporda, Konyann, gerek dini kimlii gerek de halkn birbirini kabullenme ve kaynamasyla rkç saiklerle suç ilenme ihtimalinin düük olduu bir ehir olduu kaydedildi.

Raporda, u deerlendirmelerde bulunuldu:

nsanlarn ara ara ahsi husumetlerinde, etnik kimlie vurgu yaparak tehditlemeleri bir vakadr. Ancak bu olaylarda daha çok rkç saiklerle kötülük yapmaktan ziyade, hakszlk yapan tarafn kendi kabahatini rkçlk formunda gizlemesi veya kar taraf korkutma amacyla yapmas olarak ortaya çkmaktadr.

Dedeoullar ve Kele aileleri arasndaki husumetin iddetlendii ilk dönemlerde, rkç birtakm cümlelerin sarf edilerek tehditlemenin olduu belirtilse de bunun kiilerin mensup olduu etnisiteden taraftar bulmak ve kar taraf bunun üzerinden korkutmak amaçl olabilecei deerlendirilmektedir. Husumetin adli bir olay ile balad, olayn olduu mahallede Türklerin ve Kürtlerin yllardr uyum içinde yaad, rkçlk üzerinden bir çatmann yaanmad, ayn mahallede yaayan Kürt ve Türk aileler tarafndan dile getirilmitir. Kavgalarda her iki hasm tarafn akrabalar dnda 3. ahslarn olmamas, olayn bir Kürt-Türk anlamazlndan öte adli anlamazlklar üzerinden gelitiini göstermektedir.

- Hangi gerekçeyle ilenmi olursa olsun olay bir katliamdr

ki aile arasnda yaanan kavgada mahallede oturan Türk ve Kürt aileler; imam, muhtar, siyasi parti temsilcileri, STK yöneticileri gibi kanaat önderlerinin tarafsz kald, husumetin bar ile sonuçlanmas için yeterince çaba ve giriimde bulunulmad aktarlan raporda, u tespitlere yer verildi:

Bu durum allagelmi toplumsal deerlerimizin and, toplumsal dayanmann zayflad, manevi dinamiklere sahip sivil toplum anlaynn geriledii ve bireysellemenin artt gibi bir kötü gidiata da iaret etmektedir. Kanaatimizce elinde güç ya da yetki olan kii ve kurumlarn gerekli arabuluculuk giriiminde bulunmalaryla bu ve buna benzer vahim olaylarn yaanmas önlenebilirdi.

Bir yandan katledilen ailenin Kürt olmasndan dolay olayn rkç saiklerle ilendii çeitli medya platformlarnda skça ilenmi ve bunun üzerinden halkn katliamdan dolay oluan öfkesi karanlk birtakm yönlere kanalize edilmeye çallmtr. Hangi gerekçe ve saiklerle ilenmi olursa olsun meydana gelen olay bir katliamdr ve katledilen ailenin acs tüm Türkiyenin acsdr. Hayat hakk, Allahn insana bahetmi olduu bir hak olup hiç kimsenin bu hak üzerinde tasarruf yetkisi yoktur.

Ana Sayfaya Git