Hudut karakollarına "drone savar"lı koruma

Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı'nda yaşanan, sonrasında da terör örgütü PKK tarafından hudut karakollarına yapılmaya çalışılan "drone"lu saldırıların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri harekete geçti

Haberler 05.10.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetleri, bölücü terör örgütünün dronelu saldr giriimleri üzerine hudut karakollarnda anti-drone sistemlerini kullanmaya balad. Birlik testlerinin tamamlanmasnn ardndan sistemin Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) envanterine alnmas planlanyor.

lk olarak Suriyenin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik gerçekletirilen Frat Kalkan Harekatnda yaanan, sonrasnda ise terör örgütü PKK tarafndan hudut karakollarna yaplmaya çallan dronelu saldrlarn ardndan TSK harekete geçti.

Bu kapsamda özellikle hudut karakollarndan bazlar anti-drone sistemleri ile donatld. Böylece teröristlerin bomba yüklü dronelarla yapacaklar olas saldrlarn önüne geçilmesi planland. Hudut karakollarnda test edilen sistem, mini ve mikro insansz hava araçlarn, drone tehditlerini etkisiz hale getirmek için gelitirilen tedbir sistemi olarak dikkat çekiyor. Hudut karakollarnn güvenlii için kullanlan sistem ayn zamanda yasa d szmalara kar snr güvenliinde de kullanlabiliyor.

Test edilen sistem bütün mini-HA ve drone saldrlarn etkisiz hale getirme özellii tayor. Frekans kartrma yeteneine sahip sistem tek bir hedefe kar deil birden fazla unsurla yaplan saldrlara kar da koruma salyor. Birlik testlerinin tamamlanmasnn ardndan sistemin TSK envanterine alnmas planlanyor.

GÜVENLK UZMANI ASLAN

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öretim Görevlisi ve Güvenlik Uzman Murat Aslan, yüksek teknoloji ürünü sistemin, insansz hava aracn ses, görüntü, termal veya elektronik iz alglama gibi karmak ve birbirini tamamlayan tekniklerle tespit ettiini belirtti.

Sistemin elektromanyetik kartrma kabiliyetiyle dronelar etkisiz hale getirdiini dile getiren Aslan, Sistemin halen karakollarmzda kullanlan gözetleme vastalarna entegre edilebilmesi sayesinde, ayn zamanda karakollarn fiziki güvenliinde etkinlik artrlacak. dedi.

Aslan, sistemle hudut güvenliine yönelik alnan genel tedbirlerin yannda, birlik ve hudut karakollarnn olas tüm tehditlere kar fiziki güvenliinin teknoloji-etkin çözümlerle güçlendirilmesinin amaçlandn belirterek, Drone savar gibi teknolojik çözümlerin Türk Silahl Kuvvetlerinin askeri istihbarat ve istihbarata odakl mukabele yeteneinin gelitirilmesine güzel bir örnek olduu deerlendiriliyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git