Hukukçular infaza karşı

Hukuk örgütlerinden 3'üncü Yargı Paketi'ne tepki: Kabul edilemez

Haberler 23.03.2020 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hukuk örgütleri, siyasi tutuklu ve hükümlüleri kapsamayan 3üncü Yarg Paketine ilikin Adalet Bakanlna gönderdikleri mektupta, Siyasi mahpuslarn kapsam d tutulmas kabul edilemez olaraka yorumlad.

Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD) stanbul ubesi, çada Hukukçular Dernei (çHD) stanbul ubesi, Demokrasi çin Hukukçular, Katlmc Avukatlar, Sosyal Hukuk ve Kartal Hukukçular Dernei, önümüzdeki hafta Mecliste kabul edilmesi beklenilen ve siyasi tutuklularn kapsam d brakld 3üncü Yarg Paketine ilikin Adalet Bakanlna açk mektup gönderdi. Mektupta, Siyasi mahpuslarn kapsam d tutulmas kabul edilemez denildi.

ETLK LKES VURGUSU

Mektupta, uluslararas sözlemeler hatrlatlarak, koronavirüs (Kovid-19) salgnn olas etkilerine deinildi. Mektupta, u ifadelere yer verildi: Türkiye cezaevlerinde 300.000 civarnda mahpus ve 150 bin çalan kamu görevlisi bulunmaktadr. Genelde toplum sal açsndan, özelde mahpuslarn, mahpus aileleri ve onlarla ilikili kamu görevlileri ile ailelerinin salgn nedeniyle ikincil zarar görme riskinin önlenmesi önem tamaktadr.

Cezaevlerinin younluu nedeniyle mahpuslarn beslenme, temizlik, tbbi tedaviye ulam bakmndan son derece dezavantajl durumda olduu, toplumun bilgisi dahilindedir. Salgn nedeniyle mahpuslarn yaam, bedensel ve ruhsal sal her zamankinden daha fazla risk altndadr. Tedbiren uygulanan ziyaret snrlamalar mahpuslarn ruh saln daha da olumsuz etkilemekte, cezaevlerinde yaanan hak ihlalleri karsnda mahpusu korumasz klmaktadr. Bugünlerde Meclis Bakanlna sunulan yarg paketindeki infaz indirimi düzenlemesinde, anayasal eitlik ilkesinden ayrlarak siyasi mahpuslarn kapsam dnda tutulmasna ilikin yaklamlar kabul edilemez. Aslolan; bamsz olmayan mahkemeler tarafndan siyasi muhalifler, hak savunucusu avukatlar, insan haklar aktivistleri, gazeteciler hakknda adil yarglama ilkesine aykr, infaz nitelikli siyasi yarglamalarn devasa haksz sonuçlarnn ortadan kaldrlmasdr.

Küresel salgnda 300 bin mahpus ve 150 bin cezaevi çalannn ve onlarn yaknlarnn gereksiz ac ve maduriyetlerine sebep olunmadan; tüm tutuklu ve hükümlülerin salkl yaam hakknn korunmas için acilen önlemlerin uygulanmasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git