Hukukçular Ne Diyorlar?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "28 Şubat darbesinin mahkum olmuş, müebbet hapis verilmiş sanıkları hakkında adli kontrolün yeterli olmayacağı kanaatindeyim." dedi.

Haberler 15.04.2018 - 01:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Petek, kararla 28 ubatn darbe olduunun tescillendiini söyledi.

Sank saysnn önemli olmadn, 28 ubat darbesinde rol alan Bat çalma Grubu (BçG) adl illegal yaplanmann tescil edildiini kaydeden Petek, 21 sank mahkumiyet karar ald ki önce arlatrlm müebbet, sonra müebbete dönütürülmesi o kadar önemli deil. En ar cezay alm oldular. Bu da yargmz açsndan bir dönüm noktas, son derece önemli. diye konutu.

Petek, 28 ubatn artk gayrimeru, gayri hukuki, suç tekil eden bir eylem olarak tarihe geçtiini vurgulad.

Bununla birlikte, mahkemenin, Türk Ceza Kanunundaki en ar cezay verdii 21 sank hakknda tutuklama tedbiri uygulamadn belirten Petek, bunun çok önemli bir eksiklik olduunu ifade etti.

Petek, u deerlendirmelerde bulundu:

Ceza Muhakemesi Kanunundaki tutuklama nedenlerine bakldnda arlatrlm müebbet veya müebbet hapis cezasna çarptrlan sank kaçacak kabul edilir ve kaçmamas için de kararla birlikte tutuklanr. Yargtaya dosyas temyize tutuklu olarak gönderilir. Burada isabetli bir karar verilmediini düünüyorum. Yarn bu 21 sank yurt d yasa olmasna ramen bir ekilde kaçarsa bunun vebali bu karar verenlerin üzerinde olacaktr. Bu konuda tutuklama karar verilmemekle son derece isabetsiz bir karar verildiini düünüyorum çünkü bakn, darbe sanklar frsat bulduunda kaçyorlar.

15 Temmuz darbe sanklarnn bir ksm sank sfatn dahi almadan yurt dnda soluu alyorlar. Bir ksm tahliyelerinden sonra yurt dna kaçtlar. Böyleyken 28 ubat darbesinin mahkum olmu, müebbet hapis verilmi sanklar hakknda adli kontrolün yeterli olmayaca kanaatindeyim. Ayda bir defa imza atma zorunluluu getiriliyor ki bir ayda dalar talar alr, sanklar kaçar veya kaçrlabilir. Verilen hükümle uygulanan tedbirin uyumlu olmadn düünüyorum. Onun dndaki kararlar yasaya uygun.

Petek, beraat karar verilen 68 kiiye ilikin, Özellikle esas hakkndaki mütalaada mahkumiyeti istenen ama beraati istenen sanklarla ilgili iddia makamnn itiraz edeceini düündüünü ifade ederek, Bu sayede mahkumiyet says artabilir. dedi.

28 ubatn çok sayda maduru bulunduuna iaret eden Petek, öyle konutu:

Özellikle 28 ubat darbesinin o gün için güçlü aktörlerinin verdii brifinglerle yarg yoluyla haksz hapis cezalarna çarptrlanlar var. Bir ksmnn cezalar hala infaz oluyor. Geçmite yeniden yarglama talepleri de reddedildii için yürürlükteki mevzuata göre bu kiiler hakszla uradklar, adil yarglanmadklar için feryat ediyorlar. 28 ubat darbecilerinin mahkumiyetleri, cezaevlerinde haksz olarak yattklarn iddia eden kiiler için yeni delil niteliindedir.

Yeni delil olduu zaman yarglama yenilenebilir. Bugün itibaryla 28 ubat darbecilerine verilen mahkumiyet karar, 28 ubatn maduru olup, cezaevinde yeniden yarglama bekleyenler için de ümit dr, yeni bir delildir.

- Olumlu karlanmal

Hukuki Aratrmalar Dernei (HUDER) Bakan Hüseyin Kaya da 28 ubat süreciyle ilgili mahkemenin verdii kararn, 28 ubatta sivil siyasete müdahale olmas, milli iradenin hasar görmü olmas nedeniyle olumlu karlanmas gerektiini söyledi.

Kaya, Bu karar, demokrasimiz ve milli egemenlik açsndan önemli bir kilometre ta olmutur. Dier yandan, 28 ubat sürecinin yarglamasnn çok sonraya braklm olmas, yeterli derecede tatmin edici olmamtr. Dorusu bu konuda mahkemeden önce milletin bir karar vermi olduunu, verilen bu mahkeme kararnn gecikmi olmas nedeniyle sembolik bir deer tayacan düünüyorum. diye konutu.

Hapis cezas alan sanklarn tutuklanmamasnn çok yadrganacak bir durum olmadn ifade eden Kaya, daha az cezalarda tutuklama kararlar verilmesi ve sanklarn temyiz aamasn tutuklu geçirmesinin artc olduunu kaydetti.

- Arlatrlm müebbet deerli ve hakkaniyetli bir netice

Hukuk ve Deiim Dernei Bakan Eyüphan Korkmaz da 28 ubat darbesinin yargsz braklmamasnn, yarglamann kararllkla sürdürülmesinin, yarglama sürecinde ksmen de olsa tutukluluk süresinin mevcudiyetinin deerli olduunu söyledi.

Korkmaz, Arlatrlm müebbet hapis cezas üzerinden hüküm ihdas deerli ve hakkaniyetli bir netice lakin arlatrlm müebbet hapis cezas verilen darbe sanklarnn adli kontrol hükümlerine tabi tutulmas ise biz hukukçularda sukutuhayale sebebiyet vermitir. ifadelerini kulland.

eklen mevcut ancak fiilen olmayan bir hükmün caydrclk gücünün de olmayaca kanaatini tadklarn belirten Korkmaz, Cezalarn caydrcl unsuru olmadan hayat bulmas ve toplumda makes bulmas mümkün olmayacaktr. dedi.

Korkmaz, özellikle on binlerce 28 ubat maduru mevcutken toplumda, devlette ve siyasette çok derin yaralar brakan ve sivil inisiyatifin asker zihniyeti karsnda öz güven kaybna sebebiyet veren bu tür darbe kalkmalarnn en ar ekilde cezalandrlmas gerektiine inandklarn vurgulad.

28 ubatn devlet erkleri tarafndan çok daha önce cezalandrlm olmas halinde belki de 15 Temmuz gibi vakalarn yaanmayacana iaret eden Korkmaz, Her darbe giriimi, bu millete, bu vatana ve ülküsünde birletiimiz bu devlete en büyük ihanettir. Bu ihanetin de her anlamda cezalandrlmas gerektiine inanyoruz. Toplum vicdann tatmin etmeyen ilk derece mahkemesinin kararnn üst yarg mercilerince bozulacana inanyorum. diye konutu.

- Anlaml buluyorum

Müdahil avukatlarndan Emrullah Beytar da gerekçeli kararn çkmasnn ardndan fotorafn daha net görüleceini ifade ederek, Delillerden yola çktmz zaman kararn dosya muhtevasyla uygun olduu düüncesindeyiz. ahsen 30-31 sana ceza verileceini tahmin ediyordum. 10 kii hakknda da zaman amndan düme karar verildi. dedi.

Beytar, yarglama konusunun 20 yl önceye ilikin olduunu, birçok sank için darbeye itirak ettiine yönelik delil elde etmenin geçen zaman dolaysyla kolay olmadna dikkati çekerek, Ancak toparlanan deliller göz önünde bulundurulduunda verilen kararn dosyayla uygun olduu düüncesindeyim. Türkiye hukuk ve demokrasi tarihinde ilk olmas hasebiyle de anlaml buluyorum. Evrensel hukuk ilkelerine uygun bir yarglama yapld açk. diye konutu.

Kararn yanl olmadn belirten Beytar, sanklara müebbet hapis cezas verilmesine karn tutuklama karar çkmamas konusunda, Türkiyedeki yarg uygulamalarna bakld zaman normal bir karar olmad açk ancak sanklarn salk ve ya durumu göz önünde bulundurulduunda çok da tuhaf bir karar olmad düüncesindeyim. deerlendirmesinde bulundu.

- Beklentileri karlamaktan uzak

Müdahil avukatlarndan Mehmet Sar da madurlar ve davaya katlanlar olarak karar takdir etmediklerini söyledi.

28 ubatn bir kuan geleceini tam anlamyla karartt gerçeinin gözden uzak tutulduunu ifade eden Sar, maduriyetlerin sadece Bat çalma Grubundan kaynaklanmadn dile getirdi.

Sar, 28 ubatta hayatn tamamnn kuatldn anlatarak, 28 ubatn tam anlamyla hesabnn sorulduunu ifade etmek güç. 68 beraat, 10 sank hakknda zaman amndan düme karar birlikte deerlendirildiinde verilen karar, kamu vicdann ve dönemin madurlarnn beklentilerini karlamaktan uzak. diye konutu.

Müebbet hapis cezasna çarptrlan sanklarn tutuklanmamasn da eletiren Sar, Suçun nitelii dikkate alndnda sanklarn tutuklanmas yönünde karar ihdas edilebilirdi. dedi.

Bir dier müdahil avukat Yunus Akyol da mahkemenin kararyla 28 ubatn darbe olduunun hukuken tescillendiini belirterek, Ancak bu kadar ar bir karara karn tutuklama çkmamas da skntl bir durum. eklinde konutu.

Mahkemenin kararnda salk ve ya gerekçe gösterilerek tutuklama karar verilmediini hatrlatan Akyol, TCKdeki en ar cezaya çarptrlan sanklar için uygun görülen adli kontrol tedbirlerinin de yetersiz kalacan ifade etti.

Ana Sayfaya Git